Nagła śmierć HQL 125

Tutaj trafiają wszystkie zakończone dyskusje i zdezaktualizowane posty

Re: Nagła śmierć HQL 125

Postprzez andrzejlisek » 2 marca 2008, 21:39

Czy to jest możliwe, żeby w ten sposób objawił sie jakiś błąd produkcyjny?
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez battery » 2 marca 2008, 22:15

Rozszczelnił się po prostu - tego niewidać zwłaszcza jak przy górnej elektrodzie.
battery

Postprzez rtęciówka » 2 marca 2008, 22:23

battery napisał(a):Rozszczelnił się po prostu - tego niewidać zwłaszcza jak przy górnej elektrodzie.

Jarznik, jak się domyślam? ;)
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Postprzez swietlik » 4 marca 2008, 20:42

Kiedyś mściłem się nad HPLkiem 125W Philipsa i co po chwile włączałem lampę i wyłączałem. Za n-tym razem już się nie zapaliła przy napięciu sieciowym :| . Do zapłonu musiałem używać już tylko TUZa.
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez DocBrown » 4 marca 2008, 21:38

Najprawdopodobniej sfajczyła się jej elektroda zapłonowa, zamiast TUZa mogłeś użyć zapłonnika tlącego od świetlówek, dałby sobie radę z sprawną rtęciówką, w której padła tylko elektroda zapłonowa :twisted:
Moja HQL125 nie odpala ani na zapłonniku świetlówkowym, na TUZie też nie, nawet podłączona pod przetwornicę do xenonów nie reaguje na zasilanie, zamiast wyładowań w jarzniku pojawiają się przebicia między drutami doprowadzającymi zasilanie jarznika :evil:
DocBrown

Postprzez battery » 4 marca 2008, 22:28

To ja chyba wzmacniaczowy w takim razie. Co do rtęciówki to albo się coś rozłączyło - KaszeL miał LRJ co był jarznik oderwany i niewidać tego w matowej bańce jak elektroda ta górna odłączona. Poza tym mógł paść oporek zapłonowy. Nic nie lata w niej?
battery

Postprzez battery » 5 marca 2008, 15:25

Między drutami? Jaki kolor mają te wyładowania? To świadczy o rozszczenieniu.
battery

Postprzez DocBrown » 5 marca 2008, 17:25

Wyładowania mają kolor taki jak normalne wyładowania z przetwornicy od xenonów, tzn takie niebieskawozielone
DocBrown

Postprzez battery » 5 marca 2008, 17:46

Niebieskawozielone? No to to niestety świadczy o jednym. To mogło być mikropęknięcie w okolicy górnej elektrody. Podczas np stygnięcia mogło się to pojawić. Elektroda jest osadzona dobrze ale poprzez szok termiczny mógł pojawić się mały luz między nią a jarznikiem i wydmuchało z niego wszystko tamtędy.
battery

Postprzez DocBrown » 5 marca 2008, 20:24

W powietrzu wyładowania z tej przetwornicy wyglądają tak samo, spróbuję jeszcze podłączyć tą rtęciówkę pod generator WN który daje fioletowoniebieskie wyładowanie na wolnym powietrzu.
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum