DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez Whites86 » 9 lutego 2014, 17:05

toomm40 napisał(a):hm.. a czy można sie uchylić od odpowiedzi ? regulamin forum nie przewiduje chyba za to żadnych sankcji :)
ale też nie zabrania zużywania starych źródeł światła 8-)

ehhh :(
to chociaż zużyj ją do połowy a potem daj jej spokój :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez toomm40 » 9 lutego 2014, 17:08

wyluzuj się Adam ;) przecież wiesz,że nie jestem kolekcjonerem,tylko użytkowcem . poza tym ta rura ma nieoryginalny trzonek,więc nie nadaje sie do rejestru zabytków . :)
ale na razie pewnie będzie sobie leżeć , mam chwilowo wiele inych do zużycia
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 9 lutego 2014, 17:18

toomm40 napisał(a):wyluzuj się Adam ;) przecież wiesz,że nie jestem kolekcjonerem,tylko użytkowcem . poza tym ta rura ma nieoryginalny trzonek,więc nie nadaje sie do rejestru zabytków . :)
ale na razie pewnie będzie sobie leżeć , mam chwilowo wiele inych do zużycia

nadaje się jak najbardziej ;) nawet z 2 nieoryginalnymi trzonkami
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MRP200 » 7 marca 2014, 22:39

To może i Ja w końcu czymś się pochwalę. Tak na szybko, zrobione zresztą z nudów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kto zgadnie to jest :?:
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 7 marca 2014, 22:42

Ja wiem :) nawet mógłbym się pokusić o obliczenie jednego dość ważnego parametru. Ale nie będę psuł zabawy innym ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Elektroservice » 7 marca 2014, 22:43

Wygląda na jakiś transmiter, coś podobnego jak samochodowe mp3 radiowe.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Kwazor » 8 marca 2014, 06:15

Mały nadajnik na krótkie fale.. ale ten transformator modulacyjny na rdzeniu ferrytowym?
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Marek140 » 8 marca 2014, 18:41

Prosty nadajnik AM (bo na FM jest za prosty), sądząc po obecności krótkofalówki na fale krótkie ;)
Na jakich częstotliwościach działa?
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez MRP200 » 8 marca 2014, 20:39

Niektórzy koledzy byli blisko.
To układ prostego falomierza-generatora. Przy odłączonej baterii układ działa jak falomierz bierny, który czerpie energię do wychylenia wskaźnika analogowego z mierzonego obwodu. Podstawą takiego urządzenia jest równoległy obwód rezonansowy złożony z widocznej cewki nieekranowanej oraz kondensatora strojeniowego. Jeżeli wstroimy się na rezonans, wtedy napięcie na takim dwójniku jest najwyższe, które możemy mierzyć za pomocą woltomierza, oczywiście po wcześniejszym wyprostowaniu za pomocą podwajacza napięcia. Z uwagi na wysoką częstotliwość, w układzie zastosowano detekcyjne diody germanowe. Po dołączeniu baterii układ ten staje się generatorem. Realizuje to widoczny na fotkach tranzystor. Za pomocą transformatorka sygnałowego, którego uzwojenie wtórne włączone jest szeregowo z zasilanie generatora możemy zrealizować dodatkową modulację AM.
W praktyce takie urządzenia mają pokrętło kondensatora wyposażone w skalę częstotliwości oraz komplet wymiennych cewek.
Ta krótkofalówka, zabytkowa poniekąd, została przestrojona przez radiowca na kanał CB 19, czyli rząd 28 MHz
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez amisiek » 8 marca 2014, 22:23

Nasz kolega Marek zrobił jeden z ciekawszych przyrządów pomocniczych. GDO (grid dip oscillator - jeśli układ jest lampowy)/TDO (trans dip oscillator - jeśli jest tranzystorowy), bo tak w żargonie elektroników nazywa się taki układ, jest bezcennym przyrządem do strojenia obwodów. Po sprzężeniu cewki TDO z mierzonym obwodem (nie można sprzęgać zbyt mocno, w większości przypadków wystarczy zbliżyć), można bardzo łatwo znaleźć gdzie występuje rezonans. Wystarczy wyskalować TDO za pomocą dowolnego odbiornika.
W ten sposób można zgrubnie dostroić obwody w odbiornikach i nadajnikach, można to zrobić "na zimno" z wyłączonym zasilaniem. W ten sposób można także znaleźć częstotliwość rezonansową anten.
Jeszcze ciekawszym przypadkiem jest sprawdzanie rezonatorów kwarcowych - sprzężenie kwarcu z obwodem TDO daje ciekawy efekt - kwarc stabilizuje częstotliwość takiego generatora. Po dołączeniu TDO do częstościomierza (falomierza liczącego) można precyzyjnie określić częstotliwość rezonatora, zarówno podstawową, jak i najważniejsze overtony. Gdyby nie TDO, niejedna konstrukcja nie dałaby się uruchomić.

Co do modulacji - w takim układzie modulacja za pomocą transformatora powoduje jednocześnie modulację amplitudy i częstotliwości, co należy wziąć pod uwagę przy strojeniu detektorów stosunkowych FM.
Marku powiem Ci, że kiedyś z nudów odpaliłem GDO i z kolegami sprawdzałem jak daleko będzie słychać taki generatorek przy dostrojeniu obwodów i anteny w rezonans. Na paśmie 21 MHz z takiego GDO i prostej anteny typu delta dostałem raport słyszalności z południa Włoch. GDO było zrobione na jednej triodzie - połówce lampy ECC88.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic