przez litak1 » 3 kwietnia 2014, 16:10
acb napisał(a):To chyba oczywiste, że nie chodzi mi o używanie zasilacza przy obciążeniu powyżej nominalnego, tym bardziej ciągłe. Uważam jednak, że nazywanie tego szajsem jest sporym nadużyciem. Zobacz np. reckę jego budowy wewnętrznej i użytych komponentów:
http://www.hardocp.com/article/2013/07/ ... zxEE_l_t2ESam posiadam wersję X-760, jak załatwisz jakieś obciążenie do 800W, to chętnie zrobię jakiś test np. 24h. Swego czasu pracował przez kilka miesięcy w obliczeniach rozproszonych, z trzeba prądożernymi grafikami i prockiem 4x5GHz, całość 24/7 obciążona w 100%, a komp ani razu się nie zawiesił.
Tak ja nazwałem szajsem zasilacze komputerowe, bo to moje zdanie, które mam prawo mieć. Odnośnie wykonania tego zasilacza to z wyglądu nic nadzwyczajnego, choć jak na komputerowy to wygląda rewelacyjnie. Mnie jednak niepokoi upakowanie tego wszystkiego. Obciąż prądami maksymalnymi taki zasilacz i niech pracuje przez 5 lat 24h na dobę zobaczysz wtedy co z niego zostanie

. W zasilaczach komputerowych stosuje się minimalizowanie elementów i żyłowanie ich na wartości maksymalne (kondensatory-zbyt małe pojemności, a szczególnie diody schottky które nie raz przepuszczają większy prąd niż mają znamionowy) Zasilacze szaf sterowniczych nie są ograniczone tak bardzo gabarytami więc wszystko jest lepiej rozmieszczone wartości kondów są nawet więcej niż dwukrotnie większe niż w komputerowcach, dublowane diody i szereg zabezpieczeń przez wszelkimi rodzajami nieprawidłowości napięć. Zobacz sobie jak wygląda taki siemens sitop power np. wewnątrz.To zupełnie inna klasa zasilaczy niż komputerowe i one faktycznie mogą być i często są obciążone znamionowo bez przerwy nawet przez ponad 10 lat. Zasilacze komputerowe są do.... komputerów i tam spełniają swoje zadanie, nigdy nie mają obciążeń maksymalnych we wszystkich kanałach i obciążenie jest bardzo zmienne w czasie, przeważnie nie mają nawet połowy poboru,
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)