[Wrocław] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Wrocław] infrastruktura oświetleniowa

Postprzez qba » 9 kwietnia 2014, 17:16

Dużo OURW widać. M. in na Skłodowskiej Curie. W wielu w tamtym czasie świeciły penningi, ale rtęci też było sporo. Z widocznych na filmiku opraw do dziś zachowały się jedynie niektóre kappy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Marvin24 » 10 kwietnia 2014, 20:59

Widać OURW na Piotra Skargi ( od lat są tam SGSy), na Skłodowskiej Curie (później były tam Strady z domieszką wcześniejszych kwadratówek, obecnie jest ona w przebudowie i zobaczymy, co tam będzie) jak uważniej się przypatrzeć, to widać też Mixy Wrocławskie na Pułaskiego (uff- jakie szczęście, że zdążyłem je sfocić , juz ich ni ma)
Co do LED - pewnie pofocę, choć przyznać się muszę, ze jakoś mnie nie kręcą :P
Marvin24

Zdjęcia: 568

Postprzez qba » 10 kwietnia 2014, 22:10

Te strady na Skłodowskiej Curie montowano tam chyba już jako używane. Kwadratówki były tuż przed samym mostem, chyba 2 lub 3, a i jedna Kappa wisiała pośród strad. Nie pamiętam już w którym roku znikły stamtąd OURW.
qba

Postprzez Marvin24 » 11 kwietnia 2014, 20:50

qba napisał(a):Te strady na Skłodowskiej Curie montowano tam chyba już jako używane. Kwadratówki były tuż przed samym mostem, chyba 2 lub 3, a i jedna Kappa wisiała pośród strad. Nie pamiętam już w którym roku znikły stamtąd OURW.

Ostatnie OURW zniknęły chyba gdzieś pod koniec lat dziewięćdziesiątych. wydaje mi się, że nie było jednej kompleksowej wymiany - strady zastępowały OURW etapami i rzeczywiście od początku wyglądały na używki. Kappa to pewnie jakiś odrzut - została jedna i posłużyła jako kolejna plomba
Kwadrtówki były przed mostem, ale też - o ile pamiętam gdzieś w połowie (między Placem Grunwaldzkim i Mostem Zwierzynieckim). Były one zamontowane o wiele wcześniej od Strad. Mógł to nawet początek lat osiemdziesiątych. Pamiętam, że wtedy generalnie był taki trend, że kwadratówkami (a połowy lat osiemdziesiątych także stradami) zastępowano na zasadzie plomby starsze rtęciówki na ważniejszych skrzyżowaniach (dwie, czasem trzy sodówki), bądź w okolicy ważniejszych przystanków, zaś reszta ulicy była dalej oświetlona starymi oprawami. Swoją drogą warto wspomnieć, że na Skłodowskiej Curie na odcinku od Placu Grunwaldzkiego do Mostu Zwierzynieckiego OURW występowały w duetach z OUR 125, które to OURy oświetlały (teoretycznie) chodnik. Żeby było jeszcze ciekawiej - OURW poznikały, zaś niektóre OURy wisiały jeszcze dość długo. W tym samym mniej więcej czasie, gdy poznikały ostatnie OURW ze Skłodowskiej Curie dokonano (już wtedy całościowej) wymiany jednolampowych OURW na Wróblewskiego (Za mostem, okolice ZOO i Hali Stulecia) Niestety dano tam ohydaśnie malagi.
Marvin24

Postprzez qba » 12 kwietnia 2014, 15:55

Marvin24 napisał(a):
qba napisał(a):Te strady na Skłodowskiej Curie montowano tam chyba już jako używane. Kwadratówki były tuż przed samym mostem, chyba 2 lub 3, a i jedna Kappa wisiała pośród strad. Nie pamiętam już w którym roku znikły stamtąd OURW.

Ostatnie OURW zniknęły chyba gdzieś pod koniec lat dziewięćdziesiątych. wydaje mi się, że nie było jednej kompleksowej wymiany - strady zastępowały OURW etapami i rzeczywiście od początku wyglądały na używki. Kappa to pewnie jakiś odrzut - została jedna i posłużyła jako kolejna plomba
Kwadrtówki były przed mostem, ale też - o ile pamiętam gdzieś w połowie (między Placem Grunwaldzkim i Mostem Zwierzynieckim). Były one zamontowane o wiele wcześniej od Strad. Mógł to nawet początek lat osiemdziesiątych. Pamiętam, że wtedy generalnie był taki trend, że kwadratówkami (a połowy lat osiemdziesiątych także stradami) zastępowano na zasadzie plomby starsze rtęciówki na ważniejszych skrzyżowaniach (dwie, czasem trzy sodówki), bądź w okolicy ważniejszych przystanków, zaś reszta ulicy była dalej oświetlona starymi oprawami. Swoją drogą warto wspomnieć, że na Skłodowskiej Curie na odcinku od Placu Grunwaldzkiego do Mostu Zwierzynieckiego OURW występowały w duetach z OUR 125, które to OURy oświetlały (teoretycznie) chodnik. Żeby było jeszcze ciekawiej - OURW poznikały, zaś niektóre OURy wisiały jeszcze dość długo. W tym samym mniej więcej czasie, gdy poznikały ostatnie OURW ze Skłodowskiej Curie dokonano (już wtedy całościowej) wymiany jednolampowych OURW na Wróblewskiego (Za mostem, okolice ZOO i Hali Stulecia) Niestety dano tam ohydaśnie malagi.
Jakiś czas temu jak byłem we Wrocławiu, to zauważyłem, że niektóre z tych OURów oświetlających chodnik na Skłodowskiej po latach zaciemnienia zostały uruchomione. Też mi się właśnie wydawało, że montowano strady etapami. O ile dobrze kojarzę, to na Wróblewskiego zamontowano luny. Malagi są jeszcze dalej, na Olszewskiego i też zamontowane jakoś ok. 1999/2000r. W latach 80 i 90 na ul Olszewskiego wisiały łyżki z penningami, a na samym początku tej ulicy, na wysokości dawnej zajezdni było kilka kwadratówek także z eliptycznymi lampami, nie wiem, czy to penningi były, czy standardowa sód. Jeszcze dalej, na pętli tramwajowej na Biskupinie były strady OUS 250 i to chyba pierwsza partia produkcyjna, bo już ok 1986 - 87 wisiały. Ogólnie Biskupin jak pamiętam , to ważniejsze ulice w całości oświetlały rtęciowe oprawy z penningami, a na mniejszych uliczkach była mieszanka WLSP i LRFów, najczęściej w łyżkach i jednolampowych OURW.
qba

Postprzez Marvin24 » 12 kwietnia 2014, 18:38

qba napisał(a):
Marvin24 napisał(a):

Jakiś czas temu jak byłem we Wrocławiu, to zauważyłem, że niektóre z tych OURów oświetlających chodnik na Skłodowskiej po latach zaciemnienia zostały uruchomione. Też mi się właśnie wydawało, że montowano strady etapami. O ile dobrze kojarzę, to na Wróblewskiego zamontowano luny. Malagi są jeszcze dalej, na Olszewskiego i też zamontowane jakoś ok. 1999/2000r. W latach 80 i 90 na ul Olszewskiego wisiały łyżki z penningami, a na samym początku tej ulicy, na wysokości dawnej zajezdni było kilka kwadratówek także z eliptycznymi lampami, nie wiem, czy to penningi były, czy standardowa sód. Jeszcze dalej, na pętli tramwajowej na Biskupinie były strady OUS 250 i to chyba pierwsza partia produkcyjna, bo już ok 1986 - 87 wisiały. Ogólnie Biskupin jak pamiętam , to ważniejsze ulice w całości oświetlały rtęciowe oprawy z penningami, a na mniejszych uliczkach była mieszanka WLSP i LRFów, najczęściej w łyżkach i jednolampowych OURW.

Masz rację. Na Wróblewskiego są Luny. Też ohydne. Jednak mam lepsza pamięć do klasyków, niż do współczesnych. Aż wlazłem na mapę google, żeby zobaczyć :)
Marvin24

Postprzez strike241 » 18 kwietnia 2014, 23:32

Wroclaw do konca 2014 roku ma zlikwidowac calkowicie oswietlenie rteciowe. Oczywiscie mowa o oprawach nalezacych do miasta i zakladu energetycznego. W praktyce moze byc ciezko zdazyc do konca roku ale takie sa niestety fakty. Rtec i klasyki znikna z wroclawia :(
Pozdrawiam Dominik
strike241

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 19 kwietnia 2014, 09:32

strike241 napisał(a):Wroclaw do konca 2014 roku ma zlikwidowac calkowicie oswietlenie rteciowe. Oczywiscie mowa o oprawach nalezacych do miasta i zakladu energetycznego. W praktyce moze byc ciezko zdazyc do konca roku ale takie sa niestety fakty. Rtec i klasyki znikna z wroclawia :(

to czeka każde miasto, na pomorzu wiele miast niema już wcale oświetlenia rteciowego
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez strike241 » 19 kwietnia 2014, 13:47

I to jest ból. Bo Wrocław był długo pomijany w modernizacji oświetlenia. Zresztą widać po zdjęciach kolegi OURW . Masa pięknych łyżek dominowała we Wrocławiu. Nawet produkcji A20. A teraz koniec. Trzeba przygarnąć jak najwięcej do kolekcji :mrgreen:
Pozdrawiam Dominik
strike241

Postprzez toomm40 » 19 kwietnia 2014, 17:54

no z jednej strony ból, ale z drugiej rtęć przy dzisiejszych alternatywnych źródłach jest już niestety archaiczna.jej sprawność też nie powala... dlatego modernizacje są nieuniknione
przypomnijcie sobie , o ileż cimniej było kiedyś na ulicach , kiedy to świeciła tylko rtęć.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie