"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez elektryk » 27 kwietnia 2014, 15:31

U mnie wszędzie w nowych złączach na przedlicznikowych zakłada się esy, u mnie w domu też przedlicznikowy to trójfazowy S
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez lumix26 » 27 kwietnia 2014, 15:35

elektryk napisał(a):U mnie wszędzie w nowych złączach na przedlicznikowych zakłada się esy, u mnie w domu też przedlicznikowy to trójfazowy S

ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie stosować trójfazowy S bo jak na fazie będziesz miał zwarcie to nie będziesz miał nigdzie prądu
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez matit1 » 27 kwietnia 2014, 18:41

lumix26 napisał(a):ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie stosować trójfazowy S bo jak na fazie będziesz miał zwarcie to nie będziesz miał nigdzie prądu

niby tak, tylko wydaje mi się, że na ogół te eSy przedlicznikowe są typu C (zwłoczne), przynajmniej 3 fazowe. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zadziała razem z konkretnym zabezpieczeniem na danym obwodzie. Również wg. mnie eS przedlicznikowy jest o tyle lepszy niż topik bo w razie zwarcia i przepalenia wkładki trzeba czekać aż szanowna osoba z zakładu energetycznego przyjedzie i wymieni tą zaplombowaną wkładkę, a tu tylko robisz pstryk i znowu jest prąd.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez Elektroservice » 27 kwietnia 2014, 18:49

Eski na przedlicznikowym nigdy nie będą lepszym wyjściem niż topik (no chyba że selektywne). Przy 3 fazowym przyłączu dają potrójną eskę ze względu na to, że ktoś może mieć jakiś silnik 3 fazowy (np przy hydroforze), choć moim zdaniem marny to argument, ponieważ silniki powinny mieć swoje zabezpieczenie, a na przedlicznikowym 3 niezależne pojedyncze eski najlepiej selektywne lub normalne topiki.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 27 kwietnia 2014, 19:09

matit1 napisał(a):niby tak, tylko wydaje mi się, że na ogół te eSy przedlicznikowe są typu C (zwłoczne), przynajmniej 3 fazowe. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zadziała razem z konkretnym zabezpieczeniem na danym obwodzie. Również wg. mnie eS przedlicznikowy jest o tyle lepszy niż topik bo w razie zwarcia i przepalenia wkładki trzeba czekać aż szanowna osoba z zakładu energetycznego przyjedzie i wymieni tą zaplombowaną wkładkę, a tu tylko robisz pstryk i znowu jest prąd.

eski nie są plombowane przed licznikiem :?:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Elektroservice » 27 kwietnia 2014, 19:23

Heble nie są blombowane, bo jaki by to miało sens ? Zablombowana jest tylko obudowa w której są one umieszczone (i to nie zawsze).
Elektroservice

Postprzez OUKS340 » 27 kwietnia 2014, 19:24

lumix26 napisał(a):
matit1 napisał(a):niby tak, tylko wydaje mi się, że na ogół te eSy przedlicznikowe są typu C (zwłoczne), przynajmniej 3 fazowe. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że zadziała razem z konkretnym zabezpieczeniem na danym obwodzie. Również wg. mnie eS przedlicznikowy jest o tyle lepszy niż topik bo w razie zwarcia i przepalenia wkładki trzeba czekać aż szanowna osoba z zakładu energetycznego przyjedzie i wymieni tą zaplombowaną wkładkę, a tu tylko robisz pstryk i znowu jest prąd.

eski nie są plombowane przed licznikiem :?:

Mają plombowaną tylko obudowę, do dźwigienek masz swobodny dostęp :)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Odp: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez MercuryFenix » 27 kwietnia 2014, 20:47

Sorry ale nie wiem, co to są heble ? Te dekle ? Jeśli tak to (nie)można tego użyć do odprowadzania faz z przed licznika :roll:
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Elektroservice » 27 kwietnia 2014, 20:48

Hebel to inaczej dźwignia ;)
Elektroservice

Odp: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez MercuryFenix » 27 kwietnia 2014, 20:54

Aaa, myślałem ze dalej.gadamy o topikach :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic