elektryk napisał(a):Zależy ile jest pod to podłączonych żyrandoli, jeśli nie biorą więcej niż 15 A to ok, gdy będzie zwarcie to i tak esa wyrzuci. Faktycznie gorzej gdyby pojawiło się jakieś przeciążenie w przedziale tych 10 A o którym wspomniał Whites
wiesz ja jestem tego zdania że nikt nie wymyślał tych charakterystyk ani obciążalność od tak, po to są dobierane i obliczane zabezpieczenia żeby nie było potem niespodzianek, bo idąc tokiem rozumowania że eska i tak wywali przy zwarciu to równie dobrze można sobie walnąć B40 albo B63

prawidowy bezpiecznik stróżem instalacji, u mnie w domu w czasie kiedy moje mieszkanie było wynajmowane a ja w nim nie mieszkałem, kretyn idiota i debil który zwie się elektrykiem o wątpliwych uprawnieniach wpiał mi piekarnik pod instalację oświetleniową która ma 2x1mm2 miedz , piekarnik ma trochę ponad 2kW, gdy go odpalam jest jeszcze ok, ale gdy tylko załączam jakiekolwiek oświetlenie w domu od razu wyrzuca mi zabezpieczenie, gdybym miał nieprawidłowy bezpiecznik a wpięte było by bez mojej wiedzy jeszcze coś to zamiast pieczeni w piekarniku miałbym pieczeń w puszkach instalacyjnych