Rozdzielnice

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Rozdzielnice

Postprzez Whites86 » 6 maja 2014, 20:00

elektryk napisał(a):Zależy ile jest pod to podłączonych żyrandoli, jeśli nie biorą więcej niż 15 A to ok, gdy będzie zwarcie to i tak esa wyrzuci. Faktycznie gorzej gdyby pojawiło się jakieś przeciążenie w przedziale tych 10 A o którym wspomniał Whites

wiesz ja jestem tego zdania że nikt nie wymyślał tych charakterystyk ani obciążalność od tak, po to są dobierane i obliczane zabezpieczenia żeby nie było potem niespodzianek, bo idąc tokiem rozumowania że eska i tak wywali przy zwarciu to równie dobrze można sobie walnąć B40 albo B63 :) przy zwarciu wyrzuci ? wyrzuci ;)
prawidowy bezpiecznik stróżem instalacji, u mnie w domu w czasie kiedy moje mieszkanie było wynajmowane a ja w nim nie mieszkałem, kretyn idiota i debil który zwie się elektrykiem o wątpliwych uprawnieniach wpiał mi piekarnik pod instalację oświetleniową która ma 2x1mm2 miedz , piekarnik ma trochę ponad 2kW, gdy go odpalam jest jeszcze ok, ale gdy tylko załączam jakiekolwiek oświetlenie w domu od razu wyrzuca mi zabezpieczenie, gdybym miał nieprawidłowy bezpiecznik a wpięte było by bez mojej wiedzy jeszcze coś to zamiast pieczeni w piekarniku miałbym pieczeń w puszkach instalacyjnych
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 6 maja 2014, 20:06

Nie powinno się montować przewymiarowanych zabezpieczeń, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. Zapasy przewodów zostaw, obudowę jak tak bardzo chcesz wymień, bo faktycznie kijowa, a kontrolki zamontuj z powrotem, wbrew pozorom bywają przydatne.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 6 maja 2014, 20:19

Przewymiarowane zabezpieczenie odpowiada funkcjonalnie watowanemu bezpiecznikowi. A przez takie bezpieczniki spłonęło niejedno mieszkanie.
Po to wymyślono tabelę obciążalności oraz stosowanych w tym celu zabezpieczeń, by się do niej stosować.
Zobacz na charakterystykę takiej eski. Zadanie domowe - przy jakim prądzie zadziała zabezpieczenie przeciążeniowe B16? Jak to się ma do obciążalności przewodów w ścianach? Dlaczego to nie jest dobrze?

W tabelce do 1,5 było 6A, także już 10A jest przewymiarowaniem jeśli prowadzisz przewody w ścianie.

Zatem wujek dobra rada mówi: jeśli nie wiesz jak to policzyć, to skorzystaj z gotowych tabelek. Ktoś to kiedyś policzył i najwyraźniej miał ku temu powody.

Dyscyplina dodatkowa - jaka będzie impedancja pętli zwarcia przy takim cienkim przekroju w typowym obwodzie mieszkania? Co z tego wynika?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez KaszeL » 6 maja 2014, 20:25

Adam, nie do końca tak jest jak piszesz. Dla charakterystyki B wyłączenie następuje po przekroczeniu In o 13%. Dla 1,13 In wyłączenie następuje po 1000 s, dla 1,45 In wyłączenie następuje po 50 s. Niemniej fakt, że 16A dla 1,5mm2 to zdecydowanie za dużo. Ja bym się nie odważył.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Elektroservice » 6 maja 2014, 20:27

Ja też bym się nie odważył, każdy kto się na tym zna nie zabezpieczy obwodu 1,5mm2 Cu bezpiecznikiem 16A, bo to świadome narażanie się na pożar :evil:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 6 maja 2014, 21:51

Ja tego nie dobierałem.
Wszędzie idzie 1,5 mm2 mimo to że 3 na 4 bezpieczniki to B16 ostatni tylko do oświetlenia ma 10A... i jak dla mnie to jedyny dobrze wykonany obwód.
Kuć nie będe, bo robili to "fachowcy", najwyżej odpowiedzą za to co nabroili...
Zmienię budę, poprowadzę to lepiej i to wszystko.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Michal » 6 maja 2014, 22:16

Elektroservice napisał(a):Ja też bym się nie odważył, każdy kto się na tym zna nie zabezpieczy obwodu 1,5mm2 Cu bezpiecznikiem 16A, bo to świadome narażanie się na pożar :evil:

No bez przesady od razu pożaru nie będzie.Kiedyś na robocie zrobiliśmy małe doświadczenie.Postanowiliśmy sprawdzić jakie maksymalne obciążenie wytrzyma przewód DY 1,5mm.Upalił a w zasadzie stopił się gdy prąd osiągnął ok.100A.O ile pamietam długotrwałe obciażenie przewodu 1,5 mm to ok.15A więc nic nie powinno się stać. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez amisiek » 6 maja 2014, 23:28

Michal napisał(a):O ile pamietam długotrwałe obciażenie przewodu 1,5 mm to ok.15A więc nic nie powinno się stać. ;)

Michale, w ścianie też? Bo tabelka mi pokazuje 10A (w ścianie sposób A1/A2 to max 13A, zaokrąglamy w dół, a zatem 10A), a w projekcie z książki poradnik elektryka jest 6A na taki obwód zrobiony z 1,5. 15A to przy przewodzie nad tynkiem (B2).

edit
TUTAJ jest opracowanie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez KaszeL » 7 maja 2014, 18:05

MercuryFenix napisał(a):Zmienię budę, poprowadzę to lepiej i to wszystko.

Czyli z punktu widzenia elektrycznego, nie zrobisz nic. Po co zatem pchasz tam łapska? Zrobisz jakiś głupi błąd, komuś stanie się krzywda i co wtedy?
Jak ci się nie podoba jak to wygląda, to zatrudnij elektryka ale nie pchaj łap tam gdzie nie ich miejsce. Nie masz dostatecznej wiedzy, żeby to zrobić bezpiecznie.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Odp: Rozdzielnice

Postprzez MercuryFenix » 7 maja 2014, 18:32

Ja, poprawialem elektryków. I mam dość wiedzy ze nie wrzuca Sie bezpiecznika na N.
Wiem ze zrobię to lepiej i lepiej zadbam o bezpieczeństwo, niż inny domorosly elektryk, bo napewno nie zapłacę ponad 200 zł za wymianę budy, i napewno nie zrobie opadajacej szyny N która spadała na fazę ktora założyli 'fachofcy'
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne