[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez paweo » 11 maja 2014, 14:48

Dzięki ;)
Rtęci na świecie nigdy za wiele.
Nieprzemyślane inwestycje w LED nigdy się nie zwrócą.
paweo

Zdjęcia: 0

Postprzez zawistak » 13 maja 2014, 02:34

Witam,
Ul. Cytrynowa, Warszawa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Widok na ulicę Daktylową(jutro foty):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
zawistak

Zdjęcia: 797

Postprzez Mercurylamp » 13 maja 2014, 19:15

O, jak ładnie i Trumienka się znajdzie :)
In Decay
Mercurylamp

Postprzez amisiek » 14 maja 2014, 14:28

Trumienek jest jeszcze sporo. Pewnie to wiesz, ale w oświetleniu ulicznym w Warszawie znajdziemy i Ożk i ORZ-2, że o ulicach z łychami nie wspomnę. Dam Ci kilka ciekawych lokalizacji do sfotografowania, będzie miło obejrzeć ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 14 maja 2014, 17:07

Żeby było śmieszniej, dodam, że fotka opisana "widok na ulicę Daktylową" ukazuje tylko fragment jej jezdni (przy tej żółtej ścianie), a latarnia jest na Figowej. Tam są trzy takie rzędy rtęciowe :!: :) Do tego niezwykle blisko siebie położone, zabudowa prawie wyłącznie parterowa, latarnie nad linią kablową. Efekt jest tak że idzie się Cytrynową, a widzi się, dość szczegółowo, każdą oprawę na Daktylowej, a i Figowa między domkami i drzewami błyśnie ourkiem ;)
Wg mnie to Cytrynowa i Daktylowa są w ogóle najbliżej siebie położonymi ulicami Stolicy, mającymi nazwy i oświetlenie (nie liczę bezimiennych i ciemnych dróżek gruntowych, też często równoległych i idących blisko siebie) - dzieli je tylko 16 metrów. W tym kwartale jest często tak, że niewielki dom stojący w poprzek działki, dotyka jednym szczytem do linii Cytrynowej, a drugim do Daktylowej :mrgreen: . Wchodzi się furtką z jednej ulicy, a można wyjść na drugą, również rtęciową :) . Albo ktoś siedzi sobie w wąskim ogródku między obiema ulicami, i ma nocą rtęciowe widoki po prawej, i po lewej :D A każda z nich jest tak wąska, że jak jedzie samochód trzeba wejść w czyjś cofnięty podjazd do furtki :lol: . Ale poszerzyć się już nie da, bo z tych 16 metrów zostałoby może z 10 :D Poza tym za dużo domów się tam nagromadziło blisko ulic... Ciekawe jak tam dźwigiem wjechali słupy stawiać :lol: :o .
Ogólnie świetna okolica, pełna cudownych, i często śmiesznych, widoków :) . Minus tylko taki, że jedynie Cytrynowa ma pełne oświetlenie (na każdym slupie), Daktylowa ma już na co drugim. Figowa chyba też, ale nie pamiętam na 100%.
Trumny ma tylko Cytrynowa na całych Siekierkach, Daktylowa, Figowa, Bluszczańska, Kątna, Gąsocińska i chyba Gwintowa (lub końcówka ul. Gościniec) mają OUR125. Następne najbliższe trumny są dopiero w tzw. Mieście-Ogrodzie Czerniaków, na Kostrzyńskiej i Sławkowskiej. Ale tam, mimo szerszej jezdni niż Cytrynowa, są zawieszone pod linią kablową.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Mercurylamp » 15 maja 2014, 13:03

Hejhej :)
Amiśku, ja wiem gdzie jest aleja Łyżek, nie wiem Jaka to wersja ORZ, ale chyba ta późna, trzeba wysiąść na kładce przy Saskiej i w takiej uliczce w głębi w stronę Gocławia są takie uliczki.
Oskard, podziwiam Cię, że tak dokładnie wiesz gdzie znajdują się poszczególne oprawy :shock: :o , jaki dokładny jesteś i skrupulatny.
Może przy okazji bym ja coś dorzuciła od siebie bo rozleniwiłam się troszeczkę ;)
Gocław Strefa :)
Widok na ORO nie wiem jaka moc, może ktoś podpowie ;) , widok z ul.Bora Komorowskiego ?
Obrazek
A w głębi nie wiem jaka to oprawa.

Obrazek
Tu bardziej z bliska ORO.W głębi bloki na ul. Rogalskiego, blisko przecznicy -ul.Abrahama.

Teraz chciałam coś z zupełnie innej okolicy:
Zupełnie niedopasowana oprawa do słupa :? , wysięgnik też dziwny... Pastorał jakiś pasował by do tych opraw. Czy to tzw. szyszki Albany?
Obrazek
Przyznacie chyba, że niezaciekawie to wygląda... Ni przypiął, ni wypiął :?

Na Karowej Strada wygląda zza listowia :)
Obrazek
Onyx + sygnalizator
Obrazek
In Decay
Mercurylamp

Postprzez JeD » 15 maja 2014, 13:10

ORO-250W
a ta druga to ousd czyli stara leda
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Utilizer » 15 maja 2014, 13:21

Chyba tak, dodam od siebie że te duże ORO występowały w obu mocach: 125 i 250W :)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez oskard » 15 maja 2014, 15:43

Te na Dobrej to rzeczywiście dziwolągi - nawet trudno to określić mianem "pseudoretro" - to moje określenie do nieudolnych wyrobów pastorałopodobnych. To jest jeszcze większy poziom abstrakcji :D .
Chociaż niby w 50-tych latach większość ulic miała łączone oprawy "pastorałowe" z betoniakami WZ, ale to jednak wyglądało bardziej naturalnie. Słupy WZ są w końcu wynalazkiem przedwojennym, taki powiew brutalizmu i funkcjonalizmu w oświetleniu. Tak jak pod koniec lat 30 stawiali betonowe wille przypominające wieże kontroli lotów, z oknami panoramicznymi, tak i oświetlenie chciano uwspółcześnić, dopasować do surowca nowoczesnych budynków tuż sprzed wojny, i stworzono słupy WZ jako powiew nowoczesności, fascynacji nowymi materiałami. A oprawy "pastorałowe" (OŻk i OBp) nie miały znowu jakiegoś XIX-wiecznego wyglądu, może i były mniej nowoczesne od betoniaków na których wisiały, ich sylwetka była dość konserwatywna, ale nie były tak zdobne jak dawniejsze oprawy i tworzyły ze swoimi nowoczesnymi słupami zgraną całość. Natomiast te aluminiowe, zupełnie gładkie słupy, bez profilowań żadnych, połączone z oprawą przeznaczoną do rekonstruowanych starych typów słupów, do tego jeszcze czarną... wyglądają, jak to sie mówi, "od tradajca" ;) :mrgreen:
A te uliczki w okolicach Saskiej to może Lizbońska albo Lotaryńska? Wiem że też Kubańska jest łyżkowa, i z tego co widać po wysięgnikach, tak ona jak i Lotaryńska musiały mieć świetlówki - wysięgniki są proste na długim odcinku wysuniętym do przodu.
Dzięki za pochwałę, ale to stara wiedza. Jeszcze z czasów licealnych (przed 2008), kiedy to z okien autobusów zwiedziłem prawie całe miasto, z atlasem na kolanie ;) . I ta niepisana inwentaryzacja utkwiła we łbie do dziś, ja pamiętam jeszcze Korzenną w OURach. Na szczęście Siekierki i Augustówka nie zmieniają się zbyt dynamicznie, ale małe zmiany można zauważyć. Jak wszędzie :| Teraz co jakiś czas gdzieś się wybiorę i sprawdzam, czy to co zapamiętałem np. w 2006 roku jest aktualne nadal. Tamten rejon na szczęście aż tak mocno nie szokuje zmianami, jak np. Gocławek wschodni.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Witeku » 18 maja 2014, 17:08

Doszło do pewnej zaskakującej zmiany...

Kiedyś - jeszcze niedawno - było tak:

Obrazek

a teraz...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek