[Trójmiasto] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Trójmiasto] Oświetlenie zewnętrzne

Postprzez trojmiejski » 14 lipca 2014, 15:49

Świetne zdjęcia :) , znane ogólnie mi rejony, choć nie byłem jeszcze na tej ulicy z OURW z rtęcią, tak samo nie wiedziałem o tych OURW przy boisku.

Ja wczoraj odkryłem w Gdyni kolejną z nielicznych w Trójmieście ulic wciąż oświetlonych rtęcią, jest to ul. Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego:
http://goo.gl/4q0hIC
Rtęć jest w Stradach i OURW, wkrótce w wolnym czasie obfotografuję za dnia, a jesienią lub przy wyjątkowej okazji wcześniej także nocą.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Edziu » 14 lipca 2014, 16:50

przez trojmiejski » 14 lipca 2014, 15:49
Świetne zdjęcia :) , znane ogólnie mi rejony, choć nie byłem jeszcze na tej ulicy z OURW z rtęcią, tak samo nie wiedziałem o tych OURW przy boisku.

Te OURW to dosłwonie pojedyńcze sztuki na tej uliczce te oprawy to sfociłem to były 3 sztuki pod rzad , i ta uliczka leciała w taką dolinkę w sumie to ślepa uliczka bo potem przechodziła w drogę leśną, boisko znajdowało się w tej częsci za tym szklanym budynkiem tam chyba jakiś bank jest, dosyć zakamuflowane w osiedlu jest przypadkiem na nie natrafiłem, ogólnie OURW cieżko tam na pierwszy rzut oka na osiedlu dostrzec, ja złaziłem praktycznie całe i wcholdziłem gdzie się da:).

[img]przez slaweklampy » 14 lipca 2014, 15:45
W tych oprawach OCP świecą lampy WLS?

Świetne są zdjęcia elektrociepłowni Wybrzeże i do tego ta linia wysokiego napięcia.[/img]
Tu właśnie nie wiem w nocy nie miałem okazji widzieć oświetlenia ale wydaje mi się że może być mieszanka stare OCP rtęć a te nowe to soda a wogule zauważyłęm że jeśli nowa OCP to czesto te nowe są stawiane razem z nowym słupem
Elektrociepłownia zawsze mnie pociąga jak jestem w Gdańsku to muszę zrobić jakiś motyw żeby były kominy, mam jeszcze kilka zdjeć z bloków jak fociłem w kierunku portu i własnie kominy i dźwigi widać:) potem wrzucę na forum:) kiedyś te kominy mi się bardziej podobaly jak miały te cieńsze paski i malowana była górna część komina, tak zauwżyłem ze chyba w całej Polsce przemalowano kominy podobnie jest w Gdyni jak i u mnie w mieście też
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez trojmiejski » 17 lipca 2014, 15:57

Obiecane zdjęcia ul. Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego:
Obrazek

Tutaj wszystkie widoczne oprawy są z rtęcią:
Obrazek

Obrazek

Zbliżenie na Stradę:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coraz bliżej OURW 2250
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za budynkiem kryją się kolejne oprawy:
Obrazek

Obrazek

Zbliżenie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I Maluch się załapał:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
-
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Postprzez famabud » 18 lipca 2014, 09:41

Nawet Luna ma rtęciówkę. :mrgreen: Nie wiesz do kogo należy to oświetlenie?
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez trojmiejski » 18 lipca 2014, 13:20

Niestety nie wiem, lecz mnie się wydaje, że właścicielem jest raczej lokalna spółdzielnia, w miejskim oświetleniu rtęci by raczej nie oszczędzono oraz w oświetleniu należącym do miasta Gdynia nie widziałem, żeby gdziekolwiek montowano MN-25, a tu jest oprawa tego typu.
trojmiejski

Postprzez Edziu » 18 lipca 2014, 19:18

Może lokatorzy na jakimś spotkaniu w spółdzielni zadecydowali ze nie chcą światła sodowego, prawdę mówiac na takie uliczki oraz na takiej wysokości słupów światło jest na pewno bardzo dobrej jakości, OURW2250 wyglądają prawie jak nówki ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 18 lipca 2014, 21:07

Bardzo udane zdjęcia... Nigdy jeszcze nie widziałem LUNY świecącej rtęcią a i OURW2250 z dwiema eliptycznymi lampami w trójmiejskim oświetleniu ulicznym nie tak łatwo znalezć...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Whites86 » 2 sierpnia 2014, 16:31

na terenie stoczni odkryłem kolejną łyżkę z tubularnym LRem

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
teren stoczni zmienił się nie do poznania :roll: prawie wszystko zrównano z ziemia :|
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez matit1 » 2 sierpnia 2014, 21:39

OUR700 jeszcze są i świecą czy poszły już w kibel?
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez trojmiejski » 3 sierpnia 2014, 19:40

W połowie lipca OUR700 były i świeciły.

Jeśli chodzi o łychę z LRem tubularnym to sam fakt, że jest tam więcej niż jedna taka lampa jest niezwykły. Szkoda, że prawdopodobnie nie działa, bo jeśli łycha w ogóle jest podłączona to i tak lampa wygląda na taką nie będącą w stanie już odpalić. Ciekawe ile jeszcze ta sztuka w ORZ-2 będzie w stanie przeświecić? W połowie lipca gdy ją widziałem z okna pociągu to działała, lecz świecąc codziennie mając już sporo wyświecone 2 lata temu (sądząc po wyglądzie jarznika gdy wtedy ta lampa została sfotografowana po raz pierwszy) może się zdarzyć, że za jakiś czas padnie. Oczywiście mam nadzieję, że jeszcze długo pożyje, tym bardziej, że wygląda na solidną lampę lecz nigdy nic nie wiadomo.
trojmiejski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie