Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez oskard » 24 lipca 2014, 22:13

http://www.warszawa-straz.pl/index.php/ ... celacyjnej
Nie ma to jak odlew stopu aluminium ;) Szkoda tylko że klosz szlag trafił - widać na chodniku zielone szkiełka.
Ciekawe tylko czy, do czasu modernizacji, zawiśnie z powrotem...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Utilizer » 24 lipca 2014, 22:30

Te szkiełka są z auta, te klosze są z na tyle grubego szkła że nie rozbiły by się w drobny mak :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez oskard » 24 lipca 2014, 22:42

No nie wiem. Po pierwsze - czy obecne samochody (a nawet stare) mają reflektory z grubego, zielonkawego szkła?
Po drugie - kiedyś z jednego z OURów na terenie działek, na rogu chyba Wołoskiej i Kulskiego, dyndał klosz. Przejeżdżając codziennie obserwowałem go, licząc na to, że jak spadnie na coś miękkiego, po prostu go wezmę. Pewnego dnia zauważyłem że sama obręcz zwisa - wysiadłem, podszedłem... upadł na ścieżkę z pojedynczych płyt chodnikowych. Pełno małych kawałeczków szkła leżało w tym miejscu...

Chyba że masz na myśli te kawałki na jezdni - to ewidentnie zbita szyba boczna. Ja mówię o tych na podjeździe, na prawo od oprawy. Choć co prawda, od bidy mogą to być jakieś liście...

EDIT:
sprawdziłem, klosza nie miała : http://goo.gl/maps/CaCmF
Czyli to liście były ;) . Tym lepiej - to znaczy że nie wybrakowało jej to zdarzenie :)
oskard

Postprzez JeD » 24 lipca 2014, 22:53

już 3-4 pastorał ma taką szczelinę, szkoda że mają niecały rok...

Obrazek

Obrazek
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Utilizer » 24 lipca 2014, 22:54

oskard napisał(a):Chyba że masz na myśli te kawałki na jezdni - to ewidentnie zbita szyba boczna. Ja mówię o tych na podjeździe, na prawo od oprawy. Choć co prawda, od bidy mogą to być jakieś liście...

Tak o tym myślałem. Po prawej faktycznie tam coś jest może resztki klosza słabo widać... w każdym razie nieistotne :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez famabud » 25 lipca 2014, 10:15

Ciekawe tylko czy, do czasu modernizacji, zawiśnie z powrotem...

Pewnie dadzą jakąś ledę lub malagę. :roll:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez oskard » 25 lipca 2014, 16:25

Na pobliskiej Fletniowej kilka lat temu jak złamane w czasie wichury drzewo przewaliło słup z trumną, która się mocno zdeformowało po zderzeniu z podłożem, postawiono nowy - wirowy, a na nim zawisła nowa... trumna. Nowiuśka, błyszcząca na srebrno ORZ 3kł. Nie wiem czy leżak jakiś mieli, czy z demontażu gdzieś. Niby to było kilka lat wstecz, będzie ze 4 jak nie więcej, ale do dziś podobnie się robi w całej Stolicy.

Z tymi pastorałami to może być tak, że cała ta baza jest dokładana do głównego słupa jako ozdoba. Kiedyś zresztą też tak było - u nas na Podskarbińskiej kilka stało bez bazy, ale stały normalnie, tylko dziurę miały po korbie, a słup na przestrzeni jakichś 7 metrów był jednakowej szerokości, od któregoś "cybanta" aż do samego podłoża, bez żadnego zgrubienia na dole. Czyli ten cokół nie jest potrzebny konstrukcyjnie, a jedynie jako osłona. To i przymocowany często nie jest solidnie... Ale muszę przyznać, że dodaje to im uroku - wyglądają jak autentyki sprzed wojny :) . Wiele starych ma tak pokrzywione cokoły.
oskard

Postprzez famabud » 13 sierpnia 2014, 18:52

Jakiej oprawy mogą to być resztki?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez lumix26 » 13 sierpnia 2014, 20:54

Wygląda na ORZ2 :roll:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez oskard » 13 sierpnia 2014, 23:37

Tak, jak najbardziej, albo ORZ-3. Ja też coś takiego, niemal identycznego widziałem - moje obie ORZ-2 w stanie niekompletnym spadły na ziemię - właśnie brakuje mi w nich tylnych ścianek, które zostały na wysięgnikach - są takie same, jak ta ze zdjęcia powyżej. Po jednej z tych opraw również bebechy zostały razem z taką ścianką na górze - statecznik do dziś dynda na kablu, z wysięgnika. Nie wiem teraz, czy zawracać se głowę zdejmowaniem brakujących elementów, czy lepiej dorobić je z czegoś? To jednak trochę wysokawe WZ-y są, więc nie ma jak na to wejść... A ta ścianka wydaje się prosta do dorobienia, do tego przyspawać kawałek rurki i gra muzyka ;)
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne