Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Watt » 19 sierpnia 2014, 12:45

Ja też często odwalałem prowizorki ( :mrgreen: ), ale części pod 230V przyklejone taśmą do metalowej obudowy :?: To już lekka przesada :roll:
Watt

Postprzez JeD » 19 sierpnia 2014, 14:03

Watt napisał(a):Ja też często odwalałem prowizorki ( :mrgreen: ), ale części pod 230V przyklejone taśmą do metalowej obudowy :?: To już lekka przesada :roll:

Jeżeli ktoś to robi w ramach eksperymentów to dlaczego nie? Po prostu trzeba w delikatny sposób wskazywać błędy tych osób i mówić co jest do poprawki. Po za tym jak ktoś by takie coś chciał zbudować, myślę że czytał by komentarze pod tym dziełem, które zazwyczaj mówią czemu to jest złe i czemu tego nie robić.
Ostatnio edytowano 19 sierpnia 2014, 14:16 przez JeD, łącznie edytowano 1 raz
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 19 sierpnia 2014, 17:18

Eksperymenty eksperymentami, ale ta prowizorka w rastrówce jest już delikatnie mówiąc... niebezpieczna :|
Watt

Postprzez KaszeL » 19 sierpnia 2014, 17:19

toomm40 napisał(a):każdy z nas w pewnym momencie na pewno robił różnorakie doświadczenia z lampami ,prądem itp . mniej czy bardziej potrzebne i sensowne, i daleko odbiegające od jakichkolwiek norm bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku. taka prawda.

Niby tak. Ale nie każdy z nas radośnie chwali się tym na Forum :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Whites86 » 19 sierpnia 2014, 17:27

toomm40 napisał(a):każdy z nas w pewnym momencie na pewno robił różnorakie doświadczenia z lampami ,prądem itp . mniej czy bardziej potrzebne i sensowne, i daleko odbiegające od jakichkolwiek norm bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku. taka prawda.

taka prawda ale prezentowanie tego na forum w taki sposób ze niedoswiadczony odbiorca może to oczytać jako łatwy prosty szybki i bezpieczny sposób, to już niestety przesada, dlatego powinno się zwracać uwagę na takie rzeczy bo to rażący przykład prowizorycznego i niebezpiecznego sposobu łączenia
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 19 sierpnia 2014, 17:33

Tym bardziej, że jest to w otwartym dziale - teraz każdy może wpisać w Google "uruchamianie przepalonych świetlówek" czy coś podobnego i ładują się te fotki :twisted:
Watt

Postprzez JeD » 19 sierpnia 2014, 17:55

Watt napisał(a):Tym bardziej, że jest to w otwartym dziale - teraz każdy może wpisać w Google "uruchamianie przepalonych świetlówek" czy coś podobnego i ładują się te fotki :twisted:

https://www.google.pl/#q=uruchamianie+p ... l%C3%B3wek

A co jest złego w odpalaniu przepalonych świetlówek?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 19 sierpnia 2014, 19:20

Nic, jeśli nie jest to prowizorką :roll:
Watt

Postprzez toomm40 » 19 sierpnia 2014, 19:31

wiadomo. całe zamieszanie jest o sposób w jaki to robimy . ale problem w tym,że jak robimy coś na "chwilę " to nikomu się nie chce budować jakiś profesjonalnych opraw itp .niemniej-jeśli forum ma być skarbnicą wiedzy -to powinniśmy faktycznie zachować chociaż minimum sztuki elektrycznej, użyć porządnych przewodów, kostek do ich łączenia itp
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 19 sierpnia 2014, 21:31

I po prostu uważać z prądem.
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic