Sodiummercury 10 kolekcja lamp

Wasze źródła światła

Re: Sodiummercury 10 kolekcja lamp

Postprzez KaszeL » 5 września 2014, 21:59

Lampka napisał(a):Jak się naprawi kompakty, które już nie działają, bo, powiedzmy, padła elektronika, albo przerwała się elektroda, to zaczynają działać tak, jak przed zużyciem, czyli świecą już z przepracowanymi godzinami, ale do póki działają i spełniają swoją rolę, a nie świecą, jak przepracowane rtęciówki, to należy je dalej używać.

Otóż właśnie nie spełniają swojej roli. Przeznaczeniem źródła światła jest.... świecić. Powiedz mi, dlaczego mam używać takich starych świetlówek kompaktowych które się technologicznie zestarzały? Są nowe źródła światła, sprawniejsze, zużywające mniej energii, dające lepsze światło. Dlaczego mam używać tych starych, nawet jeśli są technicznie sprawne? To zupełnie tak samo, jak byś postulował jazdę starymi rozklekotanymi autobusami zupełnie nie zauważając, że palą 2x więcej paliwa i kopcą jak stare lokomotywy. Nie ma żadnego uzasadnienia w eksploatacji takich świetlówek, dokładnie tak samo jak nie ma żadnego uzasadnienia eksploatacja takich autobusów. Nawet jeśli nadal jeżdżą czy tam świecą.

Lampka napisał(a):Dla mnie działające i świecące świetlówki, czy też kompakty, zawsze były i będą uważane za technicznie sprawne, o ile nie ma w nich problemów z gazami (różowienie itp), albo tak zdegradowanego luminoforu, ze świecą jak świeczki.

Jest całą masa źródeł światła, które są technicznie sprawne ale już się ich praktycznie nie używa. Patrz rtęciówki, patrz żarówki. Głównie z powodu o którym napisałem wyżej. Ich eksploatacja jest nie uzasadniona.

Lampka napisał(a):Kompakty, dające dobre 2700K (lub chłodniejsze barwy) zawsze będą wyprzedzać tanie LEDy z marketu, które nie dość, że mają słabą barwę, to jeszcze generują efekt stroboskopowy.

Co to znaczy dobre? Dla mnie Ra na poziomie 80 to nie jest dobre światło. A takie dają w zdecydowanej większości te "dobre" kompakty. Jeśli miał bym to oceniać szkolną skalą dałbym temu światłu ocenę dopuszczający - choć lepiej zabrzmi zgodnie ze starą nomenklaturą - ocena mierny. Kompakty, które mają lepsze odwzorowanie barw można policzyć na palcach lewej ręki drwala, a ich ceny przyprawiają o zawrót głowy. Dlatego nikt ich nie kupuje. Patrz Narva BioVital. Ten faktycznie świeci dobrze, ale kosztuje prawie 200zł za sztukę. Absolutnie zdecydowana większość kompaktów ma luminofory trójpasmowe - zatem widmo prążkowe i bardzo kiepskie światło. W tej chwili można za cenę średniego kompaktu kupić "żarówki LED", które dają Ra = 92 i sprawność 59 lm/W.

Lampka napisał(a):Swoją drogą, jeżeli zamierzasz się pozbyć SL lub innych klasyków, które mają dla mnie dużą wartość, a świecą ciemno jak żarówki choinkowe, to chętnie je przyjmę, po co mają się zmarnować w recyklingu lub na śmietniku.

Wszystkie SL-ki dostali kolekcjonerzy. Teraz mam tylko zwykłe kompakty dające fatalnej jakości światło 827/830/840. Ich nowym domem powinien być śmietnik.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Lampka » 6 września 2014, 00:24

Ja i tak uważam, że świetlówki oraz inne lampy należy użytkować do końca, i na szczęście dużo osób tak uważa. Świetlówki to oczywiście nie autobusy i jeżeli mają słabą barwę lub jakość, to są dla nich miejsca, gdzie mogą być dalej używane i gdzie barwa światła oraz jego jakość nie ma takiego znaczenia (np. piwnice, komórki, czy nawet zwykłe podświetlenie numerka). I dopóki świecą, to siłą rzeczy spełniają swoją rolę, tak samo, jak najtańsze LEDy, które niestety kupuje wielu ludzi i potem dziwią się, że mają problemy ze wzrokiem.
Dobre 2700K - w sensie nie wersja o różowawej barwie światła, jak np. Apollo, tylko żółtej i jasnej. Oddawanie barw to druga sprawa. Jednak nawet te najtańsze Apolla za 3 zł świecą lepiej od kilkakrotnie droższych LEDów Poluxa, Bemko, czy innych podobnych firm (poświeciłem sobie takim na próbę, a tym bardziej pełno tego widziałem u innych w użyciu, to wiem). Wiadomo, że na rynku są LEDy o lepszych właściwościach, ale tego taniego chłamu, droższego i gorszego od najtańszych kompaktów, na rynku jest najwięcej.

Swoją drogą, kopcących autobusów też nie lubię.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez KaszeL » 7 września 2014, 23:12

Lampka napisał(a):Ja i tak uważam, że świetlówki oraz inne lampy należy użytkować do końca, i na szczęście dużo osób tak uważa. Świetlówki to oczywiście nie autobusy i jeżeli mają słabą barwę lub jakość, to są dla nich miejsca, gdzie mogą być dalej używane i gdzie barwa światła oraz jego jakość nie ma takiego znaczenia.

Pomijasz jeden bardzo istotny czynnik. Sprawność. Czyżbyś lubił wywalać kasę w błoto płacąc więcej za prąd? Najwyraźniej jakość światła nie ma dla Ciebie znaczenia - Twoja sprawa - w sumie możesz sobie w domu świecić rtęciówką jak lubisz. Ja swojego zdania nie zmienię. Kiepskie światło z "dobrych" kompaktów i sprawność poniżej 40lm/W są nie akceptowalne a takie świetlówki zawsze będę uważał za śmieci. W piwnicy czy komórce bardzo szybko ubijesz taniego kompakta, jeszcze szybciej kompakta ze śmieci. Tam znacznie lepiej sprawdzą się zwykłe żarówki. Czas pracy niewielki, zatem i większe zużycie prądu nie ma znaczenia. Co do kompaktów na wolnym powietrzu nawet nie będę się wypowiadał, bo wszyscy wiemy jak to się sprawdza. Szczególnie zimą. Niestety - a może stety... Czas kompaktów już minął. Teraz rządzą LEDy czy tego chcesz, czy nie.
KaszeL
Site Admin

Postprzez Lampka » 7 września 2014, 23:40

To i tak jest Twoje zdanie, wiele osób uważa inaczej. W miejscach typu komórka, czy piwnica, można takie kompakty jak najbardziej zastosować, a żarówki to dopiero są elementy o małej sprawności. Częste załączanie nie jest wcale mankamentem wszystkich takich miejsc, bo na przykład przy podświetleniu numerka, albo w innych podobnych zastosowaniach taka lampka działa przez cały czas. Teoretycznie wszędzie można wcisnąć LEDa, ale każdy ma wybór. Ja u siebie na klatce od dawna męczę różne kompakty i powiem szczerze, że spiralka Osram oraz Megaman z kloszem w kształcie kulki, obie z ciepłym startem, są tam wkręcone od stycznia i nadal świetnie się trzymają (a są załączane kilkadziesiąt razy na dzień!). Może i LEDy to przyszłość, ale na szczęście kompakty póki co mają się dobrze (do czasu, aż Philips z Osramem nie napiszą kolejnej durnej dyrektywy, żeby wcisnąć ludziom droższe produkty, pewnie dalej będą się pojawiać, biorąc pod uwagę ich ilości na rynku). Dlatego na pewno nie zmienię swojego zdania i naprawianie kompaktów jest bardzo dobrą sprawą, więc życzę wszystkim majsterkowiczom żeby mieli pełne ręce roboty! :)
Lampka

Postprzez MercuryFenix » 8 września 2014, 00:05

Wybacz lampka ale to głupi pomysł z tym stosowaniem kompaktów na klatce.
Mieszkam na górze bloku i jestem na 100% pewien że zdążę wbiec (bo nie chodzę co schodek) do mojego mieszania przed pełnym rozgrzaniem tego kompakta. To je tylko zabija
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Lampka » 8 września 2014, 16:38

MercuryFenix napisał(a):Wybacz lampka ale to głupi pomysł z tym stosowaniem kompaktów na klatce.
Mieszkam na górze bloku i jestem na 100% pewien że zdążę wbiec (bo nie chodzę co schodek) do mojego mieszania przed pełnym rozgrzaniem tego kompakta. To je tylko zabija

Oczywiście, że częste przełączanie je zabija szybciej (przyspieszone parowanie wolframu ze skrętek i przerywanie się żarników), ale powiem szczerze, że mi to nie przeszkadza (zwłaszcza biorąc pod uwagę, ile mam tych wszystkich współczesnych wersji, a wyświecenie ich wszystkich po domu starczyło by jeszcze dla kolejnych pokoleń :lol: ). Z resztą wersja z ciepłym startem, zwłaszcza z tak ciepłym, jak stosuje Megaman (powolne rozgrzewanie skrętek przez przynajmniej sekundę), mimo wszystko wydłuża ich trwałość. Osram produkował kompakty Dulux EL Facility, przeznaczone do stosowania właśnie na klatkach schodowych (ponad 100000 włączeń, wg deklaracji producenta).
Lampka

Postprzez KaszeL » 8 września 2014, 19:12

Lampka napisał(a):To i tak jest Twoje zdanie, wiele osób uważa inaczej.

No nie wiem Lampka. Jak na razie nikt więcej w tym temacie się nie wypowiedział. Temat sprawności pomijasz celowo?
KaszeL
Site Admin

Postprzez Lampka » 8 września 2014, 23:17

KaszeL napisał(a):
Lampka napisał(a):To i tak jest Twoje zdanie, wiele osób uważa inaczej.

No nie wiem Lampka. Jak na razie nikt więcej w tym temacie się nie wypowiedział. Temat sprawności pomijasz celowo?

Dobrze wiesz, że tak jest. Tradycjonalistów w oświetleniu, którzy nie lubią LEDów u nas nie brakuje, i dobrze.
Nie pomijam celowo, bo LEDy może i mają lepszą sprawność, ale są jeszcze inne aspekty, takie jak choćby barwa światła, jego jakość, skutki użytkowania dla zdrowia itp itd o czym już dawno wspominałem. Mam na myśli głównie powszechne "tanie" LEDy, tak powszechne jak większość świetlówek kompaktowych, wobec których wypadają słabo, a cena jest często znacznie wyższa. Wiadomo, że za odpowiednią cenę można kupić i takie, które są pod tym względem lepsze :roll:
Jak chcesz sobie poczytać o pasjonatach oświetlenia LEDowego, to wejdź na lighting.pl, tam bardzo się to lansuje...
Lampka

Postprzez litak1 » 9 września 2014, 07:10

Ja się wypowiedziałem i również myślę jak Tomek, a swoją drogą poproszę go może o to, aby przeniósł tę dyskusję bo nasz użytkownik Sodiummerkury 10 ma już zapewne dość tego offtopa. Kolegi Lampki raczej nie da się przekonać, że takie działanie jest akceptowalne tylko na małą skalę i hobbystycznie. Przy profesjonalnym podejściu nie ma na to miejsca, nie ma się co oszukiwać.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Lampka » 9 września 2014, 10:51

Domowe zastosowanie to jest przecież działanie na małą skalę :roll: Głównie o takim przez cały czas mówię.
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje