Konsekwencje wejścia w życie dyrektywy Unii Europejskiej

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Konsekwencje wejścia w życie dyrektywy Unii Europejskiej

Postprzez jacekk » 2 listopada 2014, 23:34

Niestety, w tym kraju bardzo często teoria i laickie myślenie bierze górę nad zdrowym rozsądkiem i praktyką. Skutkiem tego są kuriozalnie drogie inwestycje w samoświecące oprawy (solary i wiatraczki ładujące bardzo ekologiczne akumulatory ;) ) które świecą podobnie jak świeczka* i do tego są czasem kuriozalnie drogie a często i kuriozalnie zbudowane, np. w postaci kuli z rozsyłem światła prawie 360 stopni. Ale cóż, dofinansowane z funduszy EŁUU.... Więc biorą co dają bo taniej i "proeko"

*Są i takie które świecą dobrze. Ale to raczej nie wymysły gminnych czy małomiejskich specjalistuff**

** nie przypadkiem takie określenie ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez OUKS340 » 3 listopada 2014, 00:49

Lampka napisał(a):
Paweł napisał(a):...a na rtęciówkach producenci mają najmniejszy zarobek (czy któryś protestował? Nie) Jest tyle wydajniejszych źródeł białego światła z lepszym Ra. Rtęciówki są tylko sentymentalne...
Philips wycofuje też niespełniające wymogów np. SON-T Comfort.

Producenci na pewno nie mają małego zarobku na rtęciówkach, a wycofują je dlatego, żeby klienci byli zmuszeni kupować droższe źródełka. Bądźmy szczerzy, przecież wiadomo, że to Philips z Osramem piszą te dyrektywy pod siebie, żeby być liderami, bo wiele mniejszych firm, np. Spectrum, czy Helios, sprowadza duże ilości rtęciówek, które nieraz w spoorych ilościach spotykam w recyklingu. Jak zwykle chodzi o pieniądze, a wobec współczesnych tendencji ekologicznych, jest to dobry sposób na narzucenie klientom tego, czym mają się oświetlać. Rtęciówki zanikają stopniowo ze względu na lepsze źródła dostępne w handlu, ale powinny być one nadal dostępne (tak, jak inne "zakazane" lampy).
Swoją drogą, kraje takie jak Rosja, czy Chiny, wytwarzające dużo więcej odpadów, niż Unia, ekologię mają głęboko w nosie, a Unia strzeże tego jakby to była najważniejsza rzecz na świecie.

Przepraszam że zboczę z tematu: HELIOS sprowadza komponenty a rtęciówki i sodówki montuje na miejscu :!: Tydzień temu rozmawiałem z ich przedstawicielem, akurat natknąłem się na niego w hurtowni elektrycznej :) Oczywiście pokazałem i zaprosiłem go na nasze forum :D
Przepraszam za offtop
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez latarnik » 3 listopada 2014, 14:41

Widzę że Koledzy załapali o co chodzi z dyrektywami ;) Dziwię się bardzo jedyne jednej rzeczy. OSRAM np. ma w Niemczech zwolnić w najbliższym czasie kilka tysięcy pracowników, co motywują zakończeniem produkcji żarówek głównego szeregu. Jednocześnie OSRAM twierdzi, że na LEDach na razie traci (!) Pytanie się więc nasuwa: Czy zarabiają aż takie krocie na świetlówkach, że i tak im się ten zakaz żarówek opłaca, czy też może przeliczyli się na rynku konsumenckim, który zamiast żarówek kupuje chinskie, tanie LEDy, a nie drogie produkty OSRAMa? :twisted:
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez robert03 » 3 listopada 2014, 17:26

Zwalniają Niemców bo przenoszą produckję do Chin. W Chinach zrobią za miskę ryżu a Niemcy chcą kapusty w Euro i wysoki socjal .... To głowna przyczyna.
Jeśli chińszyczna Ledowa kosztuje 4-6 PLN a najtańszy produkt Osram: 30 PLN to wybór dla większości konsumentów jest oczywisty....
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Luk » 3 listopada 2014, 17:35

Racja, a poza tym nie wszystkie produkty chińskie to dziadostwo, ja mam u mnie w pokoju cztery lampy LED z gwintem E14 i mocą 5W (odpowiednik 50W) i świecą już bezproblemowo ponad 2 lata :!:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez JeD » 3 listopada 2014, 17:44

Luk napisał(a):Racja, a poza tym nie wszystkie produkty chińskie to dziadostwo, ja mam u mnie w pokoju cztery lampy LED z gwintem E14 i mocą 5W (odpowiednik 50W) i świecą już bezproblemowo ponad 2 lata :!:

Z Ra na poziomie ciekawym :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 3 listopada 2014, 17:49

Ra lampy rtęciowej :lol:
Watt

Postprzez Lampka » 3 listopada 2014, 19:43

Watt napisał(a):Ra lampy rtęciowej :lol:

Dokładnie, trwałość to jeszcze nie wszystko :P

Natomiast co do Osrama, czy Philipsa, to może za parę lat zrobią taki sam krok, jak w 1998 roku w kwestii świetlówek kompaktowych - czyli wprowadzą tanie, "konsumenckie" wersje produktów, konkurujące ceną z produktami podrzędnych marek, czyli z tanią chińszczyzną ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 3 listopada 2014, 20:26

Cała UE powinna nałożyć embargo na Chiny i nie sprowadzać g........ produktów oświetleniowych, które od razu po zakupie nadają się do wywalenia :evil:
Edit: oto, jak wygląda "ochrona środowiska" na świecie:
http://www.wiocha.pl/1163968,Greenpeace
Watt

Postprzez Kwazor » 3 listopada 2014, 22:06

Greenpeace to kompletnie inna bajka..
Ktoś kiedyś policzył ile oni wydają ulotek itd ( pytanie skąd pieniadze np. na statek mają i paliwo do niego ? --czemu nie używają wioseł ? :P )
To ta organizacja to tylko " zasłona dymna" by uspokoić publikę... że ktoś jest przeciw a może i nie ?
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic