*Są i takie które świecą dobrze. Ale to raczej nie wymysły gminnych czy małomiejskich specjalistuff**
** nie przypadkiem takie określenie

Lampka napisał(a):Paweł napisał(a):...a na rtęciówkach producenci mają najmniejszy zarobek (czy któryś protestował? Nie) Jest tyle wydajniejszych źródeł białego światła z lepszym Ra. Rtęciówki są tylko sentymentalne...
Philips wycofuje też niespełniające wymogów np. SON-T Comfort.
Producenci na pewno nie mają małego zarobku na rtęciówkach, a wycofują je dlatego, żeby klienci byli zmuszeni kupować droższe źródełka. Bądźmy szczerzy, przecież wiadomo, że to Philips z Osramem piszą te dyrektywy pod siebie, żeby być liderami, bo wiele mniejszych firm, np. Spectrum, czy Helios, sprowadza duże ilości rtęciówek, które nieraz w spoorych ilościach spotykam w recyklingu. Jak zwykle chodzi o pieniądze, a wobec współczesnych tendencji ekologicznych, jest to dobry sposób na narzucenie klientom tego, czym mają się oświetlać. Rtęciówki zanikają stopniowo ze względu na lepsze źródła dostępne w handlu, ale powinny być one nadal dostępne (tak, jak inne "zakazane" lampy).
Swoją drogą, kraje takie jak Rosja, czy Chiny, wytwarzające dużo więcej odpadów, niż Unia, ekologię mają głęboko w nosie, a Unia strzeże tego jakby to była najważniejsza rzecz na świecie.
Luk napisał(a):Racja, a poza tym nie wszystkie produkty chińskie to dziadostwo, ja mam u mnie w pokoju cztery lampy LED z gwintem E14 i mocą 5W (odpowiednik 50W) i świecą już bezproblemowo ponad 2 lata
Watt napisał(a):Ra lampy rtęciowej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości