Oświetlenie wind i klatek schodowych

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie wind i klatek schodowych

Postprzez toomm40 » 15 listopada 2014, 13:18

a wiadomo coś na temat częstego zapalania lamp ledowych ? mam na myśli-czy im to szkodzi podobnie jak np. świetlówkom, czy jest im to obojętne ?

ps. a tak na marginesie , to zastanawiam się czy naprawdę - skoro mamy takie oszczędne źródła-warto bawić się w wieszanie powiedzmy 30 lamp z czujnikiem ruchu ? skoro te lampy nie zjadają dużo prądu, to chyba bez sensu?
albo inaczej- czy więcej prądu pójdzie na zapalenie na raz powiedzmy 10 opraw na chwilę , czy więcej zjedzą czujniki ruchu "czuwając" non stop?
czasami mam wrażenie ,że komplikujemy sobie życie - a oszczędności są pozorne, albo na tak niewielkim poziomie, że gra nie warta świeczki .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez robert03 » 15 listopada 2014, 20:11

To rzeczywiście trzebaby przeanalizować indywidualnie.
Każda Voltea wg .specyfikacji pobiera na czuwaniu 1,5W. Dodatkowo lampy zapalają się także w pochmurny dzień. Gdyby zapalać je wyłącznikiem załączeń w dzień by nie było. Zapalają się także w ciemnych miejscach korytarza. W czasach żarówek mieszkańcy nie zapalali tam światła w dzień.
Na mojej klatce jest 15 opraw co oznacza ciągły pobór 22,2W (x 2 klatki w bloku mamy 40W).
Gdy włączymy wszystkie LEDy w klatce mamy 150W ale w praktyce nigdy wszystkie na raz się nie zapalają. Jak się schodzi w nocy po schodach z góry na dół średnio palą się 2 oprawy.
Gdy były żarówki jedno pstryknięcie zapalało 15 opraw na około 2 minuty co dawało 375W. Zdarzało się dość często niestety że któryś wyłącznik na piętrze się zaciął (tani osprzęt na klatce) i światło świeciło się całą noc a czasem i cały dzień.
Z tego co twierdzi spółdzielnia oszczędności są spore. Lampy LED zwróciły się po kilku miesiącach.
Taka lampka świeci mniej więcej jak żarówka 40W więc zbyt jasno nie jest, ale daje białe światło więc wydaje się być światła wystarczająco.
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez famabud » 30 listopada 2014, 12:29

Oto przykład jak nie robić oświetlenia klatki schodowej.

Na klatce schodowej zostały zastosowane oprawy Zefir GTV (kubek w kubek OKN) 2x18 i 2x36 na elektronice z zimnym zapłonem. Na piętrach oprawy są uruchamiane czujnikami ruchu, zaś na schodach jest minutówka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sytuacja jak w Alternatywy 4, kabiny jeszcze nie ma.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W parkingu podziemnym niestety powtarza się to samo, co w innych na terenie całego kraju, czyli hermetyki, część na czujnikach ruchu, część świeci 24h/7dni
Obrazek

Zrobiłem przegląd oświetlenia, niestety jest gorzej niż myślałem. Kilka świetlówek już padło (a blok nie jest jeszcze formalnie oddany do użytku - gaz jeszcze nie jest nawet podłączony!), kilka jest na granicy śmierci, niektóre oprawy w ogóle nie świecą.

Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Watt » 30 listopada 2014, 12:41

To do kretynizmów :x
Watt

Postprzez JeD » 30 listopada 2014, 15:03

Boże...rok poświeci maks. :(
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez trojmiejski » 30 listopada 2014, 15:05

W Gdyni w pewnym czteropiętrowym budynku co pierwotnie nie miał windy postanowiono 4 lata temu takową zabudować. Ze względu, że nie było możliwości poprowadzić szyb windy w istniejącej części to szyb windy i wyjścia z niej zrobiono w dobudówce. Kabina windy i wyjścia z niej w dobudówce oświetlone są świetlówkami na elektromagnetykach gdy w reszcie klatki nadal są WOSy co były tam od lat. Pierwotnie wszystkie świetlówki to były Daylighty. 1,5 roku temu z świetlówek oświetlających wyjścia z windy świeciły się jedynie te na czwartym piętrze, lecz i one wkrótce zdechły. Niedawno wymieniono świetlówki na jakiś różowisty syf. Na czym rzecz polega? Na tym, że zdechły często włączane i wyłączane świetlówki w wyjściach, a w windzie gdzie oświetlenie jest załączone cały czas nadal są te oryginalne Daylighty. Świetlówki zdechły mimo, że są na elektromagnetykach.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Dexter » 9 grudnia 2014, 18:25

W bloku właśnie wymienili wszystkie lampy na piętrach i w piwnicy.
Obrazek

Zdemontowane złożone zostały koło piwnicy.
Obrazek
Dexter

Zdjęcia: 2

Postprzez Watt » 9 grudnia 2014, 19:18

Odratuj ten plafon z kwadratowym kloszem :!:
Watt

Postprzez mateusz » 9 grudnia 2014, 20:21

Nawet fajne plafoniery, tą ze szklanym "kryształowym" kloszem też warto odratować... po umyciu taki klosz całkiem fajnie wygląda jak dla mnie.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Whites86 » 9 grudnia 2014, 20:39

mateusz napisał(a):Nawet fajne plafoniery, tą ze szklanym "kryształowym" kloszem też warto odratować... po umyciu taki klosz całkiem fajnie wygląda jak dla mnie.

jak dla mnie te wszystkie plafoniery sa beznadziejne, a szczególnie te mleczne , nawet z mocnymi żarówkami słabo to świeciło :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy