Świetlówki T8

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T8

Postprzez Elektroservice » 14 stycznia 2015, 19:10

Nie wytrzymałbym przy 11W kompakcie i to jeszcze w ciepłej barwie :evil:
U mnie prawie ciągle świecą się 3 rury, wieczorem sporadycznie się zdarzy że używam tylko jednej + 13W nad łóżkiem.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 14 stycznia 2015, 19:13

Te rurki Snow White/Extreme Cool Daylight mają Tc = 12000K :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez qba » 14 stycznia 2015, 19:15

obrzydliwa barwa, nie wytrzymałbym w takiej. Kiedyś w budynku TV w Szczecinie w jednym z pomieszczeń na suficie świeciły rury w straszliwie chłodnej, trupiej barwie, wydawały się wręcz szare. Mogły mieć coś ok 8000k. Z kolei jeden mój znajomy swego czassu miał w mieszkaniu kolorowe, niebieskie rury.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Watt » 14 stycznia 2015, 19:16

KaszeL napisał(a):Te rurki Snow White/Extreme Cool Daylight mają Tc = 12000K :)

Wiem ;) Najlepiej szukać w sklepach akwarystycznych ;)
Elektroservice napisał(a):Nie wytrzymałbym przy 11W kompakcie i to jeszcze w ciepłej barwie :evil:

To jest światło tylko po to żeby widzieć znaki na klawiaturze, do siedzenia przy komputerze nie potrzeba 7500 lm :twisted:
Watt

Postprzez Elektroservice » 14 stycznia 2015, 19:32

Watt napisał(a):To jest światło tylko po to żeby widzieć znaki na klawiaturze, do siedzenia przy komputerze nie potrzeba 7500 lm :twisted:

Co kto lubi, ja półmroku nie lubię, dlatego sobie nie żałuję oświetlenia :)
Elektroservice

Postprzez toomm40 » 14 stycznia 2015, 21:26

Elektroservice napisał(a):Prędzej kupię z ciekawości 880tkę niż cokolwiek z serii 9xx :P

to się rozczarujesz, bo ich faktycznie trzeba sporo ,żeby mieć wrażenie nasycenia ilością światła. 880 to sie chyba u Osrama Skywhite nazywa
jedna czy dwie sztuki to świecą jak zachmurzone niebo :) dosłownie ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Elektroservice » 14 stycznia 2015, 21:35

Jak już to kupię 1szt jako ciekawostkę, gdyby były 8000K w wersji T12 to bym zakupił ich dużo więcej :twisted:
Elektroservice

Postprzez amisiek » 14 stycznia 2015, 22:46

Ze względów zdrowotnych nie wolno zbyt długo przebywać w świetle podobnych rur w mieszkaniach wieczorami. Wynika to stąd, że oko posiada specjalne receptory zimnych barw i na podstawie sygnałów z nich w organizmie reguluje się wydzielanie hormonów (chyba serotoniny jeśli dobrze pamiętam). Rozregulujesz sobie cykl dobowy świecąc 8800K po południu. Poprawny cykl powinien wyglądać tak - pobudka z 3000K, potem szybki wzrost do 5000K, w południe 6500K lub nieco wyżej i przedłużenie do wczesnego popołudnia, potem przejście na 4000K przez całe popołudnie, wieczorem 3000K, przejście na barwę jeszcze cieplejszą przed snem. Odpowiednio wydłużając czas naświetlenia barwami zimnymi przy bardzo dużym natężeniu światła uzyskuje się poprawę samopoczucia - leczy się depresję sezonową (SAD), wydłużając oświetlenie barwą ciepłą po południu/wieczorem pomaga się w leczeniu niektórych przypadków nerwicy.
Jest jednak ważny haczyk - światla zimnego musi być kilka razy tyle co ciepłego i dla efektu terapeutycznego musi być to widmo możliwie zbliżone do ciągłego. Świetlówki liniowe z luminoforem trójpasmowym (8xx) mają niemal zerową skuteczność, gdyż typowy luminofor bardzo rzadko trafia w zakres receptorów, najlepsze efekty daje silne światło MH 9xx oraz świetlówek wielopasmowych. Tako rzeczą naukowcy zajmujący się leczeniem SAD (seasonal affective disorder, oznaczenie choroby: F33 w połączeniu z F32.9) za pomocą fototerapii. Leczenie w tym zakresie z dobrym skutkiem prowadzą niektóre Poradnie Zdrowia Psychicznego.
W praktyce świetnym źródłem na wczesne popołudnie jest "jednostka" (HQI-BT 400/D), na późniejsze popołudnie barwa 942, wieczorem 930 a później tuż przed snem żarówka na ściemniaczu.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez JeD » 14 stycznia 2015, 22:50

Ja tak mam że jak już idę spać, ale jeszcze coś przed szkołą powtarzam to też zapalam tylko 4000k bo mnie oko boli jak odpale z 6500
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez jacekk » 14 stycznia 2015, 22:58

Bo masz oczy w porządku. Najbardziej o swoje patrzałki dbają ludzie którzy mają z tym problem albo ci którzy je szanują. Katowanie ogromną ilością światła nie jest dobre, wiem to po sobie. Z racji hobby (Astronomia) wiem jakie to ma znaczenie. Jedni w nocy widzą, do tego stopnia że bez problemu potrafią znaleźć coś ciemnego na trawie w miejscu prawie czarnym, ktoś inny zabije się o drzewo...

A to co napisał amisiek można wydrukować, oprawić w ramki i powiesić w widocznym miejscu.
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe