Stare oprawy żarówkowe

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Stare oprawy żarówkowe

Postprzez qba » 27 stycznia 2015, 20:32

60 tka to jeszcze nie tak źle. Kumpel w kuchni miał na suficie 25tke, a pomieszczenie spore i wysokie. Ciocia miała kiedyś matową 40stkę, ale chyba tylko tymczasowo, bo akurat pod ręką nie było mocniejszych żarówek.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez robert03 » 28 stycznia 2015, 15:09

Ja to bym powiedział że 99% nie zna się na oświetleniu no bo skąd mają się niby znać. Jeśli ktoś nie pracuje w branży fotograficznej, nie jest projektantem albo pasjonatem oświetlenia to żarówka jest żarówką - podstawowym systemem oświetleniowym nad którym nie ma co się rozwodzić. I wcale nie ma co się dziwić. Skąd ludziska mają się znać ? Wielu to wogóle nie interesuje, a wielu posiada przekonania i doświadczenia życiowe takie a nie inne. W sklepach innych opraw niż "na żarówkę" to ze świecą szukać a i sami sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają albo kit wciskają.
Żarówki ciągną dużo prądu więc trzeba wkręcać jak najsłabsze. Standardem jest 40W-60W do oświetlenia ogólnego lub odpowiednik kompaktowy tej mocy. Rzadko kiedy jest coś więcej bo więcej to znaczy drożej :-) a przecież chodzi o to żeby się nie potknąć o meble w mieszkaniu. "Dużo światła razi w oczy, przeszkadza i męczy".
Pamiętam jak w latach 90 moja ciotka wprowadzała się do nowego mieszkania i urządzała je także pod kątem oświetlenia. W głowie mi się to nie mieściło ale miała taką zasadę że na pokój to z powodzeniem wystarcza mocy 40-60W. Więc zrobiła tak:
1. W największym pokoju żyrandol na 4 żarówki. Wkręcone i zapalane parami: 25W+40W i 25W+40W. Do tego kinkiet ścienny nad ławą wiszący przy suficie do czytania gazet z mocniejszą żarówką 40W. Nigdy nie świeci się wszystko, zawsze tylko jeden wariant. Pokój 25 metrów kwadratowych :-).
2. W małym pokoju nr1 żyrandol na 4 żarówki świecowe obsadzone 4x15W
3. W małym pokoju nr2 żyrandol na 2 żarówki obsadzone 2x25W
4 W kuchni na suficie szklana kula mleczna a w niej żarówka 40W. Jak się myje naczynia w pozycji tyłem do kuli to w zlewie nic nie widać :-).
5. W przedpokoju musi być jasno więc zwis jednożarówkowy z żółtym szklanym kloszem obsadzony żarówką 40W
6. W łazience musi być jasno więc WOS z 40W
7. W kibelku WOS z 15W
Można ? Można :-).

Minęło sporo lat i do dziś ten stan u ciotki jest utrzymywany. Nie ma mowy o zmianie żarówek na inne źródła. Wiele razy przekonywałem do kompaktów, niestety bezskutecznie. Są za drogie i basta. :-). Problem pojawił się z żarówkami świecowymi. Nie mogła dostać 15W więc po przepaleniu starych pojawiły się 25W :-).
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez toomm40 » 29 stycznia 2015, 01:26

no to i tak postęp u Cioci o całe 10 watt -i to w górę ! :D
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 29 stycznia 2015, 16:28

dla mnie takie oświetlenie to był by horror

żarówki 40W lub co gorsza 25W praktycznie do niczego się nienadają, kiedyś jak jeszcze były u mnie w domu wszędzie żarówki, to były minimum 100W bo dopiero przy setce było to jakoś znośnie , światła było w miare , kuchnia, sracz, wnęka w moim pokoju tam były żarówki 100W w pokoju na środku wisiał żyrandol na 4 świeczki E14 po 60W każda (bo niebyło świeczek 100W) no i na przedpokoju 60W, bo to było male pomieszczenie wiec 60W wystarczało ;)
dziś nie ma ani jednej żarówki w żadnym pomieszczeniu ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 31 stycznia 2015, 16:36

Były świeczki 75W, produkował je Osram ;)
Watt

Postprzez qba » 31 stycznia 2015, 18:36

Watt napisał(a):Były świeczki 75W, produkował je Osram ;)
Tak, były, matowe widziałem na allegro, ale po drastycznie wysokiej cenie. Nie wiem, jaki był sens ich produkcji ( która pewnie i tak nie trwała zbyt długo), gdyż nie znam żadnych opraw na E 14 o dopuszczalnej większej mocy niż max 60W. Ciekawe, jaka była ich trwałość.
qba

Postprzez Watt » 31 stycznia 2015, 21:45

Porcelanowa oprawka E14 bez problemu zniosłaby 75W :) Chyba, że ktoś chciałby wkręcić ją do jakiegoś chińskiego dziadostwa max 40W, to wtedy byłoby ciekawie ;)
Watt

Postprzez qba » 31 stycznia 2015, 21:52

Watt napisał(a):Porcelanowa oprawka E14 bez problemu zniosłaby 75W :) Chyba, że ktoś chciałby wkręcić ją do jakiegoś chińskiego dziadostwa max 40W, to wtedy byłoby ciekawie ;)

Tylko, że porcelanowe oprawki E 14 były dość rzadko spotykane. O ile E 27 można było dostać zarówno porcelanowe, jak i bakelitowe czy metalowe, to E 14 były w zasadzie tylko z bakelitu. W jednym żyrandolu Polam Bielsko widziałem oryginalne porcelanowe oprawki E 14.
Ostatnio edytowano 31 stycznia 2015, 22:12 przez qba, łącznie edytowano 1 raz
qba

Postprzez Watt » 31 stycznia 2015, 21:54

No to mam fajne OBI :D Mają solidne, porcelanowe oprawki E14 ;)
Watt

Postprzez qba » 3 lutego 2015, 15:23

ART tym razem w czerni:
Obrazek Obrazek Obrazek Z białą bliźniaczką, od której różni się sposobem mocowania. Biała jest na imadło, zaś czarna na żabkę: Obrazek Więcej zdjęć tu: viewtopic.php?f=23&t=2929&start=10
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy