Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez toomm40 » 31 stycznia 2015, 21:24

fajna oprawa. tylko jak dla mnie -klosz pryzmatyczny bym wolał, jeśli już ma być z kloszem ;)taki ,jak masz w tej oprawie 4x20W
a najlepiej to bez klosza, widać wtedy źródła światła :)
Ostatnio edytowano 31 stycznia 2015, 21:28 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 31 stycznia 2015, 21:28

toomm40 napisał(a):fajna oprawa. tylko jak dla mnie -klosz pryzmatyczny bym wolał, jeśli już ma być z kloszem ;)

właśnie ja pryzmatyków nielubie ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 31 stycznia 2015, 21:40

Ta 4x40W to jedna z moich ulubionych opraw świetlówkowych :)
Watt

Postprzez elek » 31 stycznia 2015, 21:45

Whites86 napisał(a):
toomm40 napisał(a):fajna oprawa. tylko jak dla mnie -klosz pryzmatyczny bym wolał, jeśli już ma być z kloszem ;)

właśnie ja pryzmatyków nielubie ;)

Ja mam to samo, ostatnio trafiłem na szrocie na 2 x 36W w bardzo dobrym stanie tyle że miała klosz pryzmatyczny, w sumie teraz żałuje że jej nie wziąłem bo do łazienki by pasowała akurat. A ta 4 x 40W to trochę przegięcie dla mnie :D pomimo że naprawdę całkiem nieźle wygląda.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Watt » 31 stycznia 2015, 21:46

Na Widzewie jest taki mały warzywniak, który ma max 10 m2, i wiszą tam 3 takie oprawy, z 3 czynnymi rurami :mrgreen:
Watt

Postprzez qba » 31 stycznia 2015, 21:50

Widziałem takie w holu jakiegoś urzędu. Świeciły mieszanką rur w różnych barwach.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez FOX » 31 stycznia 2015, 21:55

Ja bym dał sobie spokój z wstawianiem BNów a zachował oryginał. Patent z tymi świetlówkami na sprężynach był wbrew pozorom bardzo wytrzymały i zapewniający bezawaryjną pracę przez lata. Rozwiązanie proste i w porównaniu z tandetnymi BNami oprawki po latach eksploatacji nie pękały od promieni UV i temperatury, układ w tej oprawie był starszy i zdecydowanie solidniej wykonany ale ostateczna decyzja należy do Ciebie
FOX

Postprzez Whites86 » 31 stycznia 2015, 22:09

FOX napisał(a):Ja bym dał sobie spokój z wstawianiem BNów a zachował oryginał. Patent z tymi świetlówkami na sprężynach był wbrew pozorom bardzo wytrzymały i zapewniający bezawaryjną pracę przez lata. Rozwiązanie proste i w porównaniu z tandetnymi BNami oprawki po latach eksploatacji nie pękały od promieni UV i temperatury, układ w tej oprawie był starszy i zdecydowanie solidniej wykonany ale ostateczna decyzja należy do Ciebie

no wlasnie te cale sprężyny trzymające rury to tandeta, odkształcają się przy wlozeniu rury że calosc jest luźna, te wtykane oprawki to tandeta straszna, w dodatku to bardzo ciężki klamot, instalując wewnątrz BNy znacznie zmniejsze jego wagę, pozatym BNy niesą tandetne ;) to dobre oprawy
Whites86

Postprzez toomm40 » 31 stycznia 2015, 22:22

ja tez jakoś nie lubię tych sprężyn i wtykowych oprawek,chociaż przez klosz tego nie widać , więc to wszystko jedno.
niewątpliwie jednak wstawiając BN-y odchudził byś wagę tej ciężkiej oprawy . no i może mniej roboty by było , niż remontować całość ?
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Whites86 » 31 stycznia 2015, 22:41

toomm40 napisał(a):ja tez jakoś nie lubię tych sprężyn i wtykowych oprawek,chociaż przez klosz tego nie widać , więc to wszystko jedno.
niewątpliwie jednak wstawiając BN-y odchudził byś wagę tej ciężkiej oprawy . no i może mniej roboty by było , niż remontować całość ?

wyczyścić usunąć stare powłoki i rdzę oraz pomalować i tak ją musze, to tak naprawdę 2 osobne oprawy skręcone ze sobą chamsko śrubkami wstawiona stalowa ramka z kątowników dookola i to tworzy całość :) aż dziw bierze że to wyszło tak fabrycznie :mrgreen: , jedynie klosz jest w miare dobrze wykonany, i nawet wiem już czemu większość z nich widziałem popękaną , gdy klosz myłem gorącą wodą wygł się jak banan, zamocowany w opawie nie ma jak się wyginac, i powstają naprężenia :roll:
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy