Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T12

Postprzez Watt » 6 lutego 2015, 15:30

W mojej byłej szkole czasem zdarzało się, że w starych OKZ falowały nowe chińskie T8 :) Po jakimś czasie ten efekt ustępował ;)
Watt

Postprzez Lampka » 7 lutego 2015, 15:53

toomm40 napisał(a):ale to falowanie to bardzo powszechne i częste zjawisko. występuje szczególnie w rurach nowych lub leżących długimi latami bez świecenia. kiedyś przypisywałem to zjawisko tylko rurom "dziadowskim" typu Razno czy Polamp, ale okazuje się że falują też z powodzeniem markowe zachodnie, Philipsy, Osramy i inne :) falują też często neony , tylko nie mamy wiele okazji aby to zjawisko zaobserwować

To zjawisko dotyczy wszystkich typôw lamp wyladowczych. Częste tez wśròd wysokopręźnych lamp.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez owies » 8 lutego 2015, 12:52

Lampka napisał(a):Częste tez wśròd wysokopręźnych lamp.

W robocie mamy na warsztacie metalohalogen osram albo philips który tak wariuje, widać nawet na ścianie jak kolor się zmienia, pracuje podobnie jak "kogut policyjny" ;)
owies

Postprzez lumix26 » 8 lutego 2015, 19:45

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez jacekk » 9 lutego 2015, 22:50

Czym film kręciłeś? Fajne te rury.. Czas zaklęty w szklanej tubie.

Tak przy okazji, czemu jedne rury T12 można trzymać pod napięciem bez zapłonnika nawet i 10 lat i nic się nie stanie, a inne od razu po włączeniu prądu zaczynają się same świecić? Mam już długo kilka opraw z rurami T8, tam jeszcze mi się nie zdarzyło że się uruchomiły zanim zaczął działać zapłonnik, a w T12 w 1/3 przypadków uruchomienia rury startują od razu, tak że zapłonnik nawet się nie zaświeci, nie dwie na raz, ale losowo, raz jedna, raz druga. Wygląda to tak że od razu po włączeniu rura świeci się z efektem prostownikowy, trwa to około pół sekundy przy czym dławik głośno buczy i po chwili rura zaczyna się świecić normalnie.

Zdaje sobie sprawę ze ma na to wpływ napięcia zapłonu, ale z tego co czytałem to waha się ono między 400V-800V w zależności od świetlówki. Ale żeby wystarczyło 230V i to w świetlówce nie włączanej wcześniej przez 8 godzin? Nawet T5 8W nie dała się ani razu tą metodą uruchomić... A jest sporo krótsza.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez litak1 » 9 lutego 2015, 22:57

jacekk napisał(a):Czym film kręciłeś? Fajne te rury.. Czas zaklęty w szklanej tubie.

Tak przy okazji, czemu jedne rury T12 można trzymać pod napięciem bez zapłonnika nawet i 10 lat i nic się nie stanie, a inne od razu po włączeniu prądu zaczynają się same świecić? Mam już długo kilka opraw z rurami T8, tam jeszcze mi się nie zdarzyło że się uruchomiły zanim zaczął działać zapłonnik, a w T12 w 1/3 przypadków uruchomienia rury startują od razu, tak że zapłonnik nawet się nie zaświeci, nie dwie na raz, ale losowo, raz jedna, raz druga. Wygląda to tak że od razu po włączeniu rura świeci się z efektem prostownikowy, trwa to około pół sekundy przy czym dławik głośno buczy i po chwili rura zaczyna się świecić normalnie.

A no tak już mają T12 mają niższe ciśnienie gazu zapłonowego, trochę inny skład i przez to dużo niższe napięcie zapłonu, ciśnienie parcjalne rtęci (jej ilość) też ma znaczenie. Startują one często na zimno i z efektem prostownikowym i nie jest to dla nich dobre ;) Nie wszystkie tak mają i często mija to też z biegiem używania
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez faradek » 9 lutego 2015, 23:14

U mnie w pracy T8 36W Osram Lumilux 840 często odpala w jednej z opraw zanim zapłonnik zdąży zadziałać. Dzieje się to w gałęzi z kondensatorem antystroboskopowym. Oprawa to ES-SYSTEM Cosmo 2x36W.
faradek

Zdjęcia: 2

Postprzez Lampka » 9 lutego 2015, 23:17

Czasem mija, bo emiter z elektrod stopniowo paruje, co skutkuje tym, że na zimno wyładowanie nie przekształca się tak łatwo w termiczne.
Znaczenie ma tutaj napięcie zapłonu i średnica rury w stosunku do jej długości. Świetlówki T8 15W też już można odpalić "na dotyk". Inna sprawa, to rzeczywiście ciśnienie gazów i ich skład, w rurach T8 często dodawany jest także ksenon. Generalnie, im grubsza rura, tym łatwiej o zapłon bez dodatkowego wymuszenia napięciowego.
Odpalanie rur w momencie włączenia zasilania może mieć też związek z tym, w którym momencie sinusoidy odpalisz taką świetlówkę.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 10 lutego 2015, 01:26

mix czesko-węgierski

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez owies » 20 lutego 2015, 12:27

Żadne to rarytasy, ale u teścia śmigają w garażu dzień w dzień.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Te z widocznymi żarnikami to nei wiem co za marka i rok (3 ostatnie foty)
owies

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe