XXXJeDXXXX napisał(a): 840 dla mnie dają taką różowiastość, a 950 tego nie ma. Ja uważam, że warto. Ale to każdego inne zdanie.
840 dają różowistość a Graphica dała niebieskość. Dla mnie remis pod tym względem. Subiektywnie wolę różowistość niż niebieskość w świetle więc 840 dla mnie wypada korzystniej.
Barwa światła odegrała fundamentalne znaczenie, że rury trafiły do magazynku. Spodziewałem się bardziej ciepłej barwy. Wraz z barwą także ilość światła. Nie będę w łazience zakładał 4 rur Graphica bo w moim odczuciu będzie zbyt biało i nie będzie lepiej jak jest teraz gdy mam 2x840. Już po zdjęciu klosza zrobiło się nienaturalnie biało, światło zrobiło się męczące i oślepiało. Nie było przyjemnie.
Niestety jakość światła mnie też nie zaskoczyła pozytywnie. W sumie to nie wiem czego się spodziewałem ale w porównaniu z rurami 8xx szału nie ma.
Tak jak widzę różnicę w oddawaniu barw i jakości światła porównując rury 7xx z 8xx tak już trudno dostrzec różnicę pomiędzy rurą 8xx a Graphicą.
Zdecydowałem się na Graphicę ponieważ zainspirował mnie ranking jakości światła emitowanego przez świetlówki o różnym oddawaniu barw. Ktoś tu na forum ( chyba amisiek, ale nie potrafię tego teraz odszukać) taki ranking napisał. W tym rankingu było zaznaczone że pomiędzy rurami 9xx a 9xx Graphica jest przepaść. Dlatego posiadając świetlówki 840, mając świadomość że będzie trochę chłodniej, przeskoczyłem szczebel 940 i wybrałem Graphicę spodziewając się wymiernej, zauważalnej na plus, zmiany w jakości światła a zwłaszcza w oddawaniu barw.
Do tej pory byłem bardzo zadowolony z jakości światła rur 840 i w zasadzie nie miałem potrzeby poprawiania czegokolwiek w tym układzie. Ciekawił mnie głównie efekt potencjalnie lepszego oddawania barw i poprawa jakości światła ze względu na ciągłe widmo.
Niestety poprawa w oddawaniu barw okazała się być minimalna i moim zdaniem bardzo dyskusyjna, nie taka jakiej się spodziewałem a ochłodzenie barwy i ogólny wpływ na postrzeganie kolorów zdecydowanie zbyt duże i negatywne w odbiorze.
Jeśli ktoś zapyta mnie dziś czy warto zamienić rury 8xx na 9xx to w moim odczuciu nie warto nawet gdyby ich cena była bardziej zbliżona.
Jeśli zaś weźmiemy pod uwagę aspekt iż cena rury 8xx jest 3x niższa od rury Graphica nie znajduję żadnego ekonomicznego wytłumaczenia dla stosowania tych droższych na codzień. Pozostaje jedynie aspekt emocjonalny. Jakość światła z 3x droższej rury nie rekompensuje w żadnym stopniu przepaści cenowej. Moim zdaniem różnica jest na poziomie 3-5% na + dla Graphiki i jedynie taka różnica ceny byłaby odzwierciedleniem rzeczywistej różnicy w jakości światła.
Nie podważam zasadności i sensu stosowania takich rur do zadań profesjonalnych, bo w tym przypadku być może ta różnica ma znaczenie.