MercuryFenix napisał(a):Brniesz w to samo bagno.
Jakbyś poszukał na allegro to byś kupił lepsze po cenie ze sklepu.
Oczywiście niedługo będzie. "Cześć. Kupiliśmy sobie z rodzinką LEDy ale popadały po miesiącu.
LEDy są do dupy. Zapomniałem dodać że specjalnie przekręciliśmy je do zamkniętych opraw żeby im było cieplej."
Watt, zastanów się co robisz. Jest wiele dobrych LED po tanich pieniądzach, a Ty pozostawiasz swoją rodzinę dalej nieświadomą.
toomm40 napisał(a):prawdą jest ,że barwy cieplejsze mogą wydawać się jaśniejsze. ja też odnoszę często takie wrażenie
zauważcie ulicę oświetloną sodą i rtęcią . abstrahujemy teraz od sympatii i antypatii do sody itp. ale przy sodzie jest po prostu jaśniej.(no i żółciej przy okazji)
takie tez było moje wrażenie , gdy wiele lat temu wymieniono lampy rtęciowe na sodowe na większych arteriach Poznania.pierwsze wrażenie to-o wiele, wiele jaśniej.
qba napisał(a):Mi też kompakty 6500k wydają się znacznie ciemniejsze od tej samej mocy ciepłych. To samo rury. Raz w jednym markecie spożywczym w pewnym momencie wymieniono wszystkie rury 765 na 830 i zrobiło się o wiele jaśniej. W 2004 r poszukiwałem w całym mieście kompaktów o barwie dziennej, jednak 90% sprzedawców nie miała pojęcia o co mi chodzi. Udało mi sie je dostać chyba 11W jeśli dobrze pamiętam w jednym sklepie, gdzie zawsze był duży wybór nietypowych źródeł ( 3 lata temu kupiłem tam żarówkę Pila z początku lat 90)Wkręciłem je w pokoju z komputerem ( pomieszczenie ok 5 m2, 2 sztuki w zwiso - plafonie), to matka narzekała, że jest ciemno i zielonkawo ( nigdy nie tolerowała żarówek poniżej 60W). Natomiast już światło z rur 36W 865 jej pasuje i w pewnym momencie u niej w pracy poleciła wymianę plafonów P Es System z ciągle przepalającymi się żarówkami na belki 2x36w.
Watt napisał(a):Mam jakiegoś starego chińczyka w barwie dziennej
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość