Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez JeD » 22 lutego 2015, 22:55

rura 765- 2500lm Rura 830- powyżej 3000lm...
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez toomm40 » 22 lutego 2015, 23:02

prawdą jest ,że barwy cieplejsze mogą wydawać się jaśniejsze. ja też odnoszę często takie wrażenie
zauważcie ulicę oświetloną sodą i rtęcią . abstrahujemy teraz od sympatii i antypatii do sody itp. ale przy sodzie jest po prostu jaśniej.(no i żółciej przy okazji ;) )
takie tez było moje wrażenie , gdy wiele lat temu wymieniono lampy rtęciowe na sodowe na większych arteriach Poznania.pierwsze wrażenie to-o wiele, wiele jaśniej.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 22 lutego 2015, 23:02

MercuryFenix napisał(a):Brniesz w to samo bagno.
Jakbyś poszukał na allegro to byś kupił lepsze po cenie ze sklepu.
Oczywiście niedługo będzie. "Cześć. Kupiliśmy sobie z rodzinką LEDy ale popadały po miesiącu.
LEDy są do dupy. Zapomniałem dodać że specjalnie przekręciliśmy je do zamkniętych opraw żeby im było cieplej." ;)
Watt, zastanów się co robisz. Jest wiele dobrych LED po tanich pieniądzach, a Ty pozostawiasz swoją rodzinę dalej nieświadomą.

Po 1 już próbuję uświadamiać rodzinę, żeby nie stosowali LED w zamkniętych oprawach. Te LEDy z żółtą barwą zostały założone w takim żyrandolu:
Obrazek
Moim zdaniem ta wymiana nie miała żadnego sensu z dwóch względów:
1. Różnica mocy między świetlówkami a LED wynosi aż 1W :!: Na cały żyrandol to jest 6W. Czyli tyle ile pobiera przeciętne urządzenie w Stand-By;
2. Stare świetlówki są sprawne.
Allegro niestety kipi od badziewnych chińskich LED, a ze zdjęć wyłączonych lamp ciężko wywnioskować, jakiej są jakości. Chętnie zastosowałbym tam LEDy, ale żeby to miało jakiś uzasadniony powód, typu bardzo dobre, "żarówkowe" światło, czy wysokie Ra. Teraz, nie dość że badziewne lampy, to jeszcze żółte światło. Ciężko...
Watt

Postprzez Utilizer » 22 lutego 2015, 23:47

toomm40 napisał(a):prawdą jest ,że barwy cieplejsze mogą wydawać się jaśniejsze. ja też odnoszę często takie wrażenie
zauważcie ulicę oświetloną sodą i rtęcią . abstrahujemy teraz od sympatii i antypatii do sody itp. ale przy sodzie jest po prostu jaśniej.(no i żółciej przy okazji ;) )
takie tez było moje wrażenie , gdy wiele lat temu wymieniono lampy rtęciowe na sodowe na większych arteriach Poznania.pierwsze wrażenie to-o wiele, wiele jaśniej.

Trochę offtop ale muszę się odnieść. Bo znaczenie co do odbioru ma też oddawanie barw - źródła o większym CRI wydają się jaśniejsze. I dla mnie soda 70W o CRI ≈ 25 przegra z elerefem 125W o CRI ≈ 50. No ale na szczęście są sodówki ulepszone typu "Comfort" itp. :)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez toomm40 » 22 lutego 2015, 23:51

tu akurat pomijam oddawanie barw itp
chodziło mi tylko o ilość światła na ulicy , gdy zartęcione ulice zostały usodowione. rtęciówa świeża jest ok, ale zzieleniała i wypełzła-nie do przyjęcia ,jak dla mnie ;) to w tym momencie wolę sodę
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez famabud » 22 lutego 2015, 23:53

Legenda głosi że gdzieś zastosowano SON Comfort. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 23 lutego 2015, 18:48

qba napisał(a):Mi też kompakty 6500k wydają się znacznie ciemniejsze od tej samej mocy ciepłych. To samo rury. Raz w jednym markecie spożywczym w pewnym momencie wymieniono wszystkie rury 765 na 830 i zrobiło się o wiele jaśniej. W 2004 r poszukiwałem w całym mieście kompaktów o barwie dziennej, jednak 90% sprzedawców nie miała pojęcia o co mi chodzi. Udało mi sie je dostać chyba 11W jeśli dobrze pamiętam w jednym sklepie, gdzie zawsze był duży wybór nietypowych źródeł ( 3 lata temu kupiłem tam żarówkę Pila z początku lat 90)Wkręciłem je w pokoju z komputerem ( pomieszczenie ok 5 m2, 2 sztuki w zwiso - plafonie), to matka narzekała, że jest ciemno i zielonkawo ( nigdy nie tolerowała żarówek poniżej 60W). Natomiast już światło z rur 36W 865 jej pasuje i w pewnym momencie u niej w pracy poleciła wymianę plafonów P Es System z ciągle przepalającymi się żarówkami na belki 2x36w.

Kompakty w dziennej barwie kiedyś były u nas rzadkością. W 2004 roku można je było dostać jedynie w chińskich sklepach lub na bazarach pod takimi markami jak Nippon, czy Power, w Tesco pod marką Ziko, a także w latach 2000 - 2003 w marketach Carrefour i Geant (marketowe świetlówki za 3 zł pod markami Power-lux i Max-lux). Generalnie były to wówczas produkty z klasy jakościowo - trwałościowej jak kompakty z najniższej półki cenowej, ale świecące w zimnej barwie. Dopiero od mniej więcej 2006 roku zaczęło się pojawiać u nas coraz więcej dziennych kompaktów, np. pod marką Polux (dostępne w dziennej barwie np. w Castoramie), powoli zaczęły pojawiać się też dzienne Philipsy i Osramy. Bazarowe kompakty najprzeróżniejszych dziwnych marek (np. Pearl, CHNSL, Power, Nippon, QS, BS, FGD, Cata, Ebhmt, Phlight, Preserv, Primax, Bosco, Cixing, Lapin, GTG, Horoz, Kunpeng, Liteline, Shunje, Soav, Unistyle, i wiele wiele innych) zawsze pojawiały się najczęściej w barwie dziennej :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 23 lutego 2015, 19:46

Mam jakiegoś starego chińczyka w barwie dziennej ;)
Watt

Postprzez Lampka » 23 lutego 2015, 20:12

Watt napisał(a):Mam jakiegoś starego chińczyka w barwie dziennej ;)

Z tego, co pamiętam to tego Max - Luxa z 2001 roku :) Nie zużyj jej, bo akurat te serie są dość rzadkie obecnie.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 23 lutego 2015, 21:00

Tak, już pamiętam :) Daje fatalne światło, więc właściwie nie wyjmuję go z pudła.
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy