Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez PKPENK » 8 marca 2015, 18:46

Witam. W Podjuchach Przy stacji PKP, Tory boczne oświetlane są mieszanką OUR-700 i Łych. W niekturych OUR powinny jeszcze byc LRFy 700w.
PKPENK

Zdjęcia: 3

Postprzez Whites86 » 8 marca 2015, 18:48

no to foć każdą łyche , każdą OURW i każdego innego klasyka jakiego napotkasz ;)
ja od paru lat niefoce nic bo u mnie już niczego nie ma :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luke » 8 marca 2015, 19:20

Whites86 napisał(a):no to foć każdą łyche , każdą OURW i każdego innego klasyka jakiego napotkasz ;)
ja od paru lat niefoce nic bo u mnie już niczego nie ma :roll:

Tak właśnie staram się robić, kiedy mam wolny dzień od pracy i czas na zdjęcia. Nowe oprawy przeważnie pomijam, a klasyki fotografuję, bo jest ich coraz mniej. Są jeszcze osiedla, gdzie można spotkać dużo łych różnych rodzai, najbardziej cieszy mnie widok tych z odwróconą oprawką (ORZ-6-oo), bo jest to już istotna rzadkość w Szczecinie.
Luke

Postprzez qba » 8 marca 2015, 23:48

Dobrze, że w Szczecinie zaczęli malować słupy na szaro, zamiast dotąd obowiązującego kanarkowego. Te dziwne trójramienniki kojarzę. Zawsze wydawało mi się, że mają głowicę zrobioną z kielicha od OZPRa. Nieopodal na terenach przemysłowych to rzeczywiście OUR 1000. Zapewne kiedyś były na wszystkich kwiatach. Na Wyzwolenia i placu rodła były dawniej OUR 700 na tych kwiatach. Na 4 kwiatach na skrzyżowaniu Piastów z Jagiellońską pamiętam SL 100 ( na jednym wszystkie sodówki świeciły różowistą barwą, a na innych normalnie) Pierwotnie tam także były OURy, potem krótko strady OUS 400. Nawet nie wiedziałem, że z Gdańskiej usunięto kwiaty. Było ich tam na całej długości około 60 sztuk. (jeden zniknął po wybudowaniu wiaduktu). Były to jedne z najstarszych kwiatów w Szczecinie, o tyle charakterystyczne, że na masztach MR zamontowano pierścieniową 10 ramienną głowice kwiatową z OURW 2250, potem była tam mieszanka OURW i kwadratówek. W 1994r ochlastano je do 2xSGS 306. Kwiaty z trasy zamkowej także już zostały rok temu zmodernizowane, jednak nie widziałem żadnego ich zdjęcia po modernizacji.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 9 marca 2015, 12:31

Mam nadzieję, że te OUR1000 nie znikną tak prędko jak reszta klasyki z tej okolicy ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luke » 9 marca 2015, 18:46

qba napisał(a):Kwiaty z trasy zamkowej także już zostały rok temu zmodernizowane, jednak nie widziałem żadnego ich zdjęcia po modernizacji.

Dzisiaj tamtędy przejeżdżałem służbowo i zerknąłem do góry, niestety najpiękniejsze kwiaty przy Trasie Zamkowej nie mają już zamontowanych kwadratówek, ale oprawy LED-owe :( . Natomiast na samej Trasie Zamkowej można jeszcze spotkać pojedyncze 4-ramienne kwiaty Strad, na niektórych słupach wymieniono Strady na Malagi lub SGS-305/6. Dodam też, że wypatrzyłem dziś 2 ciekawe kwiaty na terenach przemysłowych i parkingach, w dniu wolnym będę musiał się tam wybrać z aparatem :)
Luke

Postprzez PKPENK » 9 marca 2015, 18:49

Jak będziesz jechał trasą zamkową w stronę basenu górniczego to na terenie Gryfu można dojrzec kilka OUR-700
PKPENK

Zdjęcia: 3

Postprzez qba » 9 marca 2015, 21:22

Luke napisał(a):
qba napisał(a):Kwiaty z trasy zamkowej także już zostały rok temu zmodernizowane, jednak nie widziałem żadnego ich zdjęcia po modernizacji.

Dzisiaj tamtędy przejeżdżałem służbowo i zerknąłem do góry, niestety najpiękniejsze kwiaty przy Trasie Zamkowej nie mają już zamontowanych kwadratówek, ale oprawy LED-owe :( . Natomiast na samej Trasie Zamkowej można jeszcze spotkać pojedyncze 4-ramienne kwiaty Strad, na niektórych słupach wymieniono Strady na Malagi lub SGS-305/6. Dodam też, że wypatrzyłem dziś 2 ciekawe kwiaty na terenach przemysłowych i parkingach, w dniu wolnym będę musiał się tam wybrać z aparatem :)
Ciekawe jak wyglądają te oprawy LEDowe i jak to się sprawdza przy tak wysokich masztach, szczególnie tych dwóch MR 25. Podejrzewam, że może być za ciemno, a jeżeli zredukowali liczbę opraw, to wówczas już w ogóle. W 2008r stałem na tym moście i robiłem telefonem zdjęcia tych kwiatów i jakiś facet się mnie pyta po co je fotografuję, to mu wkręciłem, że będą tam montowane panele na diody LED, a wtedy jeszcze nikt nie przypuszczał, że ta technologia wkrótce znajdzie zastosowanie w oświetleniu ulicznym.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 14 marca 2015, 14:53

trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Luke » 14 marca 2015, 21:25

Aktualnie w Szczecinie na wielu skrzyżowaniach można zobaczyć takie kwiaty, które jednak z tego rodzaju oprawami nie przykuwają mojej uwagi.
Obrazek
Podczas dzisiejszej krótkiej sesji zdjęciowej wypatrzyłem kwiaty naświetlaczy oświetlających boisko szkolne:
Obrazek
Obrazek
Na jednym z ogrodzonych terenów przy ulicy Rugiańskiej wypatrzyłem też taki kwiatek, niestety trudno dostępny dla obiektywu spoza tego terenu:
Obrazek
W okolicach tramwajowego przystanku Dobromiry znajduje się kilka nieczynnych już kwiatów łyżek. Dawniej oświetlały chyba jakieś parkingi i garaże, obecnie już tylko stoją i niszczeją.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Brak bezpieczników jednoznacznie przesądza o nieczynnym oświetleniu w tym miejscu.
Obrazek
Obrazek
Na ostatnim zdjęciu widzimy pokrywę od łychy wiszącą na drzewie. Szkoda, że dopiero przeglądając w domu to zauważyłem, bo zrobiłbym zbliżenie...
Luke

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne