Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez Whites86 » 6 kwietnia 2015, 13:08

jacekk napisał(a):
Whites86 napisał(a):lekki wygląd ? jak dla mnie wygląda to jak oprawa która się rozleciała, i zostałą sama podstawa czy coś, beznadziejnie to wygląda, ale niestety takie czasy że wszystko co szpetne jest "takie nowoczesne"...

No lekki ;) OUSd wygląda jakby ważyła tonę, zwłaszcza jeśłi wisi na niskim i delikatnym słupie to już całkiem widoczne są jej przesadziste wymiary (choć bez klosza mi się akurat podoba :) ). Malaga tak samo, wielka, pękata bania, nie wspominam o OUR700 czy 1000 które wyglądały tak jakby ktoś powiesił wannę na słupie który z nią sprawiał takie wrażenie jakby zaraz miał się przewrócić. A "deski" są jednak znacznie delikatniejsze z wyglądu.

Inna też sprawa, że taka płaska oprawa na betoniaku pasuje jak alufelgi z pakiem gumy do rozklekotanego Poloneza. Ale na nowoczesnym słupie już sytuacja diametralnie się zmienia i pękata oprawa w takim miejscu też nie pasuje.

leda ma przesadziste rozmiary ? :roll: :lol: to w takim razie co powiesz na Kwadratówke ? :D
jak kolwiek by tego nie opisywał nie dojdziemy do porozumienia :)
dla mnie takie plaskie dechy niepasują do żadnego słupa, natomiast podozstałe oprawy o klasycznym kształcie są jak najbardziej ok, a im mniejsza tym tylko gorzej to wszystko wygląda :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 6 kwietnia 2015, 13:50

Ja to po cichu czekam na oprawę będącą profesjonalną repliką ORZ7, ale już z diodami dużej mocy (białe światło, dobry rozsył, nie mniej niż 15tys lm z oprawy, dobre chłodzenie całą powierzchnią aluminiowej obudowy). I wtedy taka np. ulica Bysławska czy wiele innych ulic osiedlowych z zabudową z lat siedemdziesiątych będzie mieć oświetlenie z klasą - a do tego z epoki. Elgis Garbatka -do dzieła! Kilka fajnych opraw replik już zrobili. Taka nowa łycha mogłaby być nawet odrobinę zmniejszona, by pasować do nowoczesnych wysięgników.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez jacekk » 6 kwietnia 2015, 14:24

Whites86 napisał(a):leda ma przesadziste rozmiary ? to w takim razie co powiesz na Kwadratówke ?

A no ma ;) Zwłąszcza na niskim słupie z krótkim wysięgnikiem wygląda monstrualnie brzydko ;) Kwadratówki na niskim słupie nie widziałem, ale moja OUS400 wisi na nieco ponad 5,8m i wygląda "byczo" ;) Jak mi szwy pozdejmują i kiedy zrobię się zdatny do prowadzenia auta strzelę kilka fotek takich instalacji z Ledą ;)

amisiek napisał(a):Ja to po cichu czekam na oprawę będącą profesjonalną repliką ORZ7, ale już z diodami dużej mocy (białe światło, dobry rozsył, nie mniej niż 15tys lm z oprawy, dobre chłodzenie całą powierzchnią aluminiowej obudowy). I wtedy taka np. ulica Bysławska czy wiele innych ulic osiedlowych z zabudową z lat siedemdziesiątych będzie mieć oświetlenie z klasą - a do tego z epoki. Elgis Garbatka -do dzieła! Kilka fajnych opraw replik już zrobili. Taka nowa łycha mogłaby być nawet odrobinę zmniejszona, by pasować do nowoczesnych wysięgników.

Popieram :) do tego zaprojektować moduł diod tak aby w przyszłości nie było problemu z jego wymianą na np. wydajniejszy rodzaj. Te oprawy miały naprawdę sporą żywotność..
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 6 kwietnia 2015, 14:33

Tak jak robili repliki opraw żarowych i gazowych na źródła wyładowcze, tak może doczekamy sie ledowych replik łyżek.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez neon44 » 6 kwietnia 2015, 20:42

amisiek napisał(a):Ja to po cichu czekam na oprawę będącą profesjonalną repliką ORZ7, ale już z diodami dużej mocy (białe światło, dobry rozsył, nie mniej niż 15tys lm z oprawy, dobre chłodzenie całą powierzchnią aluminiowej obudowy). I wtedy taka np. ulica Bysławska czy wiele innych ulic osiedlowych z zabudową z lat siedemdziesiątych będzie mieć oświetlenie z klasą - a do tego z epoki. Elgis Garbatka -do dzieła! Kilka fajnych opraw replik już zrobili. Taka nowa łycha mogłaby być nawet odrobinę zmniejszona, by pasować do nowoczesnych wysięgników.

:mrgreen: ;)

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez amisiek » 7 kwietnia 2015, 14:05

I to byłby dobry kierunek. Właśnie taka oprawa by pasowała do wielu osiedli w kraju.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez jacekk » 7 kwietnia 2015, 14:39

Tak z innej strony, ciekawe czy opłacalne by było modernizowanie starych np. ORZ7 do standardu LED. Podejrzewam że był by porównywalny z kosztem nowej, taniej oprawy, ale można by było to zrobić jednak lepiej.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Utilizer » 7 kwietnia 2015, 14:56

jacekk napisał(a):Tak z innej strony, ciekawe czy opłacalne by było modernizowanie starych np. ORZ7 do standardu LED. Podejrzewam że był by porównywalny z kosztem nowej, taniej oprawy, ale można by było to zrobić jednak lepiej.

Już były na forum zmodernizowane do LED trumienki, ale oczywiście nie dam rady tego znaleźć.

Edit: znalazłem:
Obrazek
http://mtecology.com/realizacje/testowa ... a-drogowa/

Data instalacji wrzesień 2011... ciekawe czy to jeszcze żyje.
Ostatnio edytowano 7 kwietnia 2015, 15:08 przez Utilizer, łącznie edytowano 1 raz
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Watt » 7 kwietnia 2015, 15:05

Pamiętam to. Ta "modernizacja" polegała na wkręceniu do trumien badziewnych LED na E40 :roll:
Watt

Postprzez jacekk » 7 kwietnia 2015, 16:26

Mi chodzi raczej o profesjonalną jednak o wiele bardziej operację niż wkręcenie czegoś za koszmarne pieniądze w okropnie zapuszczone truchło oprawy. Mój pomysł to w miarę tani remont obudowy typu szkiełkowanie i malowanie i montaż np. dwóch-czterech modułów COB 10-20 ewentualnie dwóch 50W na specjalnie do tego celu przygotowanym radiatorze-mostku termicznym którzy by był przymocowany do obudowy która w ten sposób powinna stać się dosyć skutecznym końcowym radiatorem. Oczywiście należy do tego dodać zasilacz, ale raczej nie impulsowy ze względu na awaryjność a na np. zalewanym hermetycznie toroidzie z możliwie prostą stabilizacją prądu. No i konieczny by był klosz, nawet w postaci płaskiej płyty z PMMA czy czegoś podobnego. Ale...
po marzyć to se można, bo i tak nic z tego nie bedzie No chyba że robić dla siebie w pojedyńczych sztukach takie coś.
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne