Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez Witeku » 26 maja 2015, 20:55

Edziu napisał(a):To miejsce tak wygląda jak niedokończona jakas większa ulica, zresztą to skrzyżowanie bezkolizyjne i wiadukty z Armii Krajowej wskazywało by na to że miał to być jakiś większy zjazd, tez te słupy widziałem parę lat temu ale wydawały mi się stać zbyt blisko siebie żeby mogły być na nich kwiaty, ale jak teraz widzę te słupy to wyglądają jak typowo kwiatowe, ale one były chyba przestawiane i nw nowo zalewane z ziemie

ZTCW tam miała odchodzić trasa tramwajowa w kierunku pętli Siedlce
Witeku

Postprzez qba » 26 maja 2015, 22:57

Ale fajny ten węzeł Kliniczna, zwłaszcza te kwiaty z ogromnym pierścieniem, większym niz typowy trójmiejski kwiat. Ależ tam musiało fajnie wyglądać przed modernizacją i oberżnięciem wysięgników, same OURW 2250. Co do Okopowej, to pamiętam te kwiaty sprzed modernizacji, jak były 10 ramiennikami, ale nie wiem, czy były tam 2 lampowe czy 1 lampowe OURW.
neon44 napisał(a):Nieistniejący już półkawiat OURW przy hucie Baildon w Katowicach

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55DC2E9B
Że wcześniej nie dostrzegłem tego posta. Bardzo ciekawa i nietypowa konstrukcja. Ciekawe, czy było takich więcej.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 26 maja 2015, 23:52

Trochę kwiatków z Fordonu (w sumie niestety już tylko jedyny ich odcinek na Akademickiej :cry: ), ogólnie jak patrze na te głowice typu Bydgoskiego to ona bardzo przypominają mi MRy. tu zamieszczam takie różne ujęcia tych kwiatów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a tak są one zamontowane
Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez trojmiejski » 27 maja 2015, 00:11

qba napisał(a):Ale fajny ten węzeł Kliniczna, zwłaszcza te kwiaty z ogromnym pierścieniem, większym niz typowy trójmiejski kwiat. Ależ tam musiało fajnie wyglądać przed modernizacją i oberżnięciem wysięgników, same OURW 2250. Co do Okopowej, to pamiętam te kwiaty sprzed modernizacji, jak były 10 ramiennikami, ale nie wiem, czy były tam 2 lampowe czy 1 lampowe OURW.
neon44 napisał(a):Nieistniejący już półkawiat OURW przy hucie Baildon w Katowicach

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphot ... e=55DC2E9B
Że wcześniej nie dostrzegłem tego posta. Bardzo ciekawa i nietypowa konstrukcja. Ciekawe, czy było takich więcej.

Dwunastoramienników to było tam więcej lecz część z nich w 2011 została zastąpiona kwiatami z Ambarami, tu jest artykuł zdjęciem z momentu modernizacji:
www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Tramwaje-p ... 53309.html
http://2.static.s-trojmiasto.pl/zdj/c/9 ... 24_683.jpg

Na Google Streetview są zdjęcia sprzed modernizacji, przykładowo ten kwiat 6x Ambar...
http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 91220.jpeg
http://fotki.lighting-gallery.pl/images ... 91221.jpeg
...pojawił się w miejscu takiego dawnego dwunastoramiennika:
https://goo.gl/RISmXL
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 27 maja 2015, 00:31

Ciekawe, jak w nocy świecą te kwiaty na Fordonie, czy tylko te oprawy nad ulicą, czy te nad trawnikiem także, chyba tak, skoro ich nie zdjęli. Kwiaty te pochodzą z drugiej połowy lat 80, ale nie odmalowywane maszty, więc chyba je zlikwidują podczas przebudowy ulicy, choć zapewne stanęły tu przed laty z myślą zamontowania na nich trakcji tramwajowej.
Dość nietypowa jak na Gdańsk modernizacja kwiata, obcięto regularnie co drugi wysięgnik. Szkoda, że tak ciężko o zdjęcia sprzed modernizacji tych kwiatów, która była zapewne na początku lat 90.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 27 maja 2015, 07:58

Kwiaty z obciętym co drugim wysięgnikiem można w wielu miejscach spotkać, lecz to są wszystko dawne dziesięcioramienniki czyli po obcince mają 5 ramion, tak przerobiony dawny dwunastoramiennik był unikatem.
Co do wycinki kwiatów pierwotnie przewidzianych pod sieć tramwajową, to samo stało się w Gdańsku. Na Morenie były przewidziane pod to słupy 4xOUS400, lecz jak się za to faktycznie wzięli to postawiono słupy z Ambarami.
trojmiejski

Postprzez Edziu » 28 maja 2015, 10:38

Jeżeli chodzi i te kwiaty na Fordonie, i tu jest własnie dziwne po częsci świecą kompletem opraw te na samym poczatku gdzie nie ma drzew jak widać z pociągu, ale już te słupy dalej mają wyłączone oprawy świecące na trawę i gdzie są już choinki, Dla mnie to trochę bezsens demontowania takich słupów, nie dość że nie są w sumie stare, korozji raczej w nich nie widać, nie są wkopane w ziemię wiec korozja podtawy też raczej im nie grozi, wystarczyło by je odmalować zmodernizować oprawy i mogły by spokojnie kolejne 30 lat służyć. Widać że są to bardzo trwałe słupy np widać po tych w Gdańsku kwiatach które mają już niemal pół wieku, ale są konserwowane i wieku po nich nie widać, nie mówię o ścinaniu głowic do dwóch opraw bo to rzeczywiście teren jest niedoświetlony a i paskudnie wyglądają takie głowice, włąśnie fajnie w Gdańsku rozwiązali ten problem montując ambary na 4 lub 6 ramiennych nowych głowicach, równie dobrze mogil by tak zrobić na morenie ale wydaje mi się że tu biorą górę kwestie ekonomiczne, i firmy które produkują słupy też muszą z czegoś żyć wiec projekty robi się tak żeby całkowicie wymieniać słupy.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez trojmiejski » 28 maja 2015, 13:15

Obecnie mam mało czasu na focenie opraw, lecz w jakiejś wolnej chwili zamierzam tam pojechać i przyjrzeć się co tam się pozmieniało.
trojmiejski

Postprzez Luk » 3 czerwca 2015, 13:52

Kwiat 3x ORZ-2 z Knurowa. Wydaje mi się, że dni jego są policzone :(
A raczej powinienem napisać "ich dni są policzone", gdyż po lewej stronie budynku znajduje się taki sam kwiat, którego niestety nie uchwyciłem na zdjęciach...

Obrazek

Obrazek

... ale Google Street View jak zwykle przychodzi z pomocą :)

https://www.google.pl/maps/@50.22168,18 ... !2e0?hl=pl

Niestety nie potrafię znaleźć odpowiedniego ujęcia, na którym widać dwa kwiaty jednocześnie.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez mateusz » 4 czerwca 2015, 19:53

Świetny ten kwiat z ORZ2 :)

Teraz kwiat z Placu Konstytucji 3-go Maja przed dworcem w Olsztynie (Aktualnie w tym miejscu budowane jest torowisko tramwajowe z węzłem przesiadkowym)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne