Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Gismot » 9 maja 2015, 11:34

Mam taki statecznik. Pod złe zaciski podłączyłeś świetlówkę. Ale, zanim podłączysz świetlówkę to przetestuj stateczniki…

Poprawiony schemat podłączenia:

Obrazek

Na stateczniku masz narysowany schemat:
Obrazek

Aby, nie było, że nie działa: :)
Dla testu odpaliłem na nim świetlówkę 18W :twisted: (nie chciało mi się schodzić do piwnicy po świetlówkę 36/40W :) )
Obrazek Obrazek
Gismot

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 30 maja 2015, 19:20

Dzis sie zdziwilem kiedy podlaczylem lampe typu SON I ( lub WLS P ) w wewnetrznym zaplonnikiem ,najpierw pod uklad zaplonowy TUZ 400 i lampa blyskala i nie odpalila a gdu te same lampe podlaczylem pod ,,dzisiejszy uklad zaplonowy typu IDS 4.1 A ktory czesciej generuje impulsy Wn to lampa odpalila. Wiadomo ze TUZ y byly wolniejsze ale ze WLS P z zaplonnikiem nie odpalila ? Pod odlaczeniu N od ukladu lampa sama sie odpalila. Pomaga tez przy szybszym starcie zimnej lampy i teraz w przypadku TUZ a jest to proces powolniejszy w stosunku do np. IDS ktory wysyla tych impulsow w polowce zasilajacej znacznie wiecej .
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez IndustrialStalker » 19 czerwca 2015, 09:27

Mam piekarnik elektryczny. Przez jakiś czas, może kilku lat, działał bez zastrzeżeń. Później co jakiś czas zaczął się "uruchamiać". Chyba głównie chodzi o wentylator. Włącza, wyłącza. I tak po kilka razy w "serii". Kilka serii na dzień. Czasem jeden dzień, czasem trzy. Czasem wyskakuje jakiś error, ale nie ma o nim nic instrukcji i w necie też ciężko coś znaleźć. A potem czasem kilka miesięcy nic. Ani śladu po "usterce".

Moje podejrzenie padło na jakość prądu, jako jedyną przychodzącą mi do głowy zmienną. Tym bardziej że zjawisko często pojawiało się przy pogorszeniu pogody. Jakichś burzach itp. Wczoraj za licznikiem przesunąłem fazy o jedną w prawo, żeby podmienić tą na której jest kuchenka. Ale nie pomogło.
Gwarancja nawet gdyby była to nie ma, bo nie mam pieczątki elektryka :D Że podłączył ten piekarnik

Jakieś przemyślenia?
Może być dostawca prądu winny czy raczej sprzęt u mnie?
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez MercuryFenix » 19 czerwca 2015, 10:14

Może termostat do wentylatora obklejony jest tlustm kurzem ?
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez MRP200 » 20 czerwca 2015, 00:23

U mnie w sieci dość często występują niewielkie przepięcia o charakterze łączeniowym, które w transformatorach albo w listwach rozgałęźnych wyposażonych w ogranicznik przepięć dają się słyszeć jako dziwne szeleszczenie, przypominające niekiedy owada. Na przebiegu sinusoidy mają one postać serii bardzo wąskich szpilek o amplitudzie rzędu 1-2 kV. Na dodatek niełatwo je zaobserwować oscyloskopem. Do tego celu musiałem zbudować specjalny dzielnik pojemnościowy. Ale żeby jakieś "cuda" działy się ze sprzętem elektronicznym, nic z tych rzeczy. Jedynie to szeleszczenie może czasami denerwować.
Dlatego w Twoim przypadku też wykluczam sieć zasilającą. Po pierwsze sprawdź czym załączany jest wspomniany wentylator: triakiem czy klasycznym przekaźnikiem. Jeżeli triakiem, to tu mają prawo dziać się czasami dziwne zjawiska. Triak, albo sterujący go optotriak może z jakiś powodów samoistnie się załączać. Wystarczy jakaś upływność na płytce, większa wilgotność w powietrzu, czasami dostanie trochę ciepła z zewnątrz i efekt gotowy. Jeżeli masz taką możliwość to spróbuj podmienić te elementy na nowe, w miarę możliwości na lepsze egzemplarze.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez bartek380V » 20 czerwca 2015, 12:46

Panowie to teraz z innej beczki, czy ktos pamieta ktory z producentow i jakim roku zaczal produkowac tradycyjne lampy sodowe w bankach eliptycznych powlekanych typu SON E ? Nie był to przypadkiem Philips ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez lampawls » 23 czerwca 2015, 20:45

Ja mam z kolei inne pytania:
1.Czy ktoś z was wie,jak zlokalizować przewód nie będący pod napięciem,który wystaje tylko na zewnątrz[ok 0,5m] i nie wiadomo dokładnie,gdzie się zaczyna i kończy -{brak jakiegokolwiek wyłącznika/puszki w sąsiedztwie w/w przewodu}
2.Mam do wymiany ok.5szt gniazd trójfazowych 4-bolcowych[3 fazy+PEN].Mają one zostać wymienione na gniazda 5 bolcowe [3 fazy+N+PE].Zakładam,że instalacja jest wykonana w układzie TN-C w gniazdkach jednofazowych w budynku 2 przewody bez uziemienia.Tak więc w tym przypadku należy zmostkować PE z N w gnieździe.Dobrze myślę ? dodam,iż zmiana układu na TN-C-S nie wchodzi w grę[wiązałoby się to z wymianą całej instalacji].Dodam,że nie posiadam specjalistycznych przyrządów pomiarowych,jedynie do dyspozycji mam 2 multimetry:analogowy i cyfrowy,kiloomomierz i próbnik wielofunkcyjny "Fazer" +Mam jewszcze bonus: orientuje się ktoś,czy rtęciówki są jeszcze jako tako produkowane i dostępne w sprzedaży ?
EDIT: jeszcze jedna sprawa: Czy przy połączeniu silnika wentylatora w trójkąt wzrośnie jego wydajność ?
Ostatnio edytowano 24 czerwca 2015, 18:58 przez lampawls, łącznie edytowano 1 raz
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez bartek380V » 23 czerwca 2015, 21:00

Skad pewnosc ze masz uklad TN C ?
bartek380V

Postprzez kamil » 23 czerwca 2015, 21:51

Czy rtęciówki są produkowane to nie wiem ale będąc kilka dni temu w hurtowni elektrycznej widziałem że mają jeszcze sporą ilość dostępną w sprzedaży , philips , i polamp ;)
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez lampawls » 24 czerwca 2015, 11:19

bartek380v napisałem,że MOŻE tam być układ TN-C.To tylko moje spekulacje,ale zacznę cokolwiek działać,obejrzę instalację od samego początku,żeby to potwierdzić.Poza tym,że jest to w/w układ domyślam się po typie gniazd trójfazowych [mają 4 płaskie bolce].Dodam,iż zielony w temacie nie jestem,ponieważ kształcę się w kierunku elektroenergetycznym i w tym roku odbywałem praktykę zawodową ;)
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic