Neony - dawniej i dziś

Wszystko o neonach

Re: Neony - dawniej i dziś

Postprzez andrzejlisek » 13 kwietnia 2008, 13:46

Sprawa jest prosta:

Najpierw musisz się zarejestrować jako użytkownik YouTube. Następnie przygotuj filmy jako AVI (MPG też chyba obsłuży). Następnie gdzieś powinien być link "Upload video", alceptujesz informację, że nie wolno ładować komercyjnych i pirackich nagrań, wskazujesz plik i klikasz "Upload". Ładowanie trochę trwa.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez cieszyn » 13 kwietnia 2008, 16:52

Dzięki Andrzeju! Obawiam się tylko, że nie dam rady przetransformować filmu z aparatu na AVI albo MPG , bo nie znam i nie mam do tego narzędzi :(
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez andrzejlisek » 13 kwietnia 2008, 17:11

Jakie rozszerzenie ma film bezpośrednio z aparatu?

Jeżeli AVI, to spróbuj otworzyć w programie VirtualDub.

Jeżeli MOV to wpisz w wyszukiwarkę "mov2avi" lub "mov to avi", myslę, że coś znajdziesz.

Możesz spróbować załadować plik prosto z aparatu bez żadnej pośredniej konwersji.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez cieszyn » 13 kwietnia 2008, 17:27

andrzejlisek napisał(a):Jakie rozszerzenie ma film bezpośrednio z aparatu?

....

To jest *.MOV
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez lampa123 » 13 kwietnia 2008, 18:41

Ale chyba powinno wejść, ja wrzucałem 3gp :D
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez cieszyn » 13 kwietnia 2008, 18:52

lampa123 napisał(a):Ale chyba powinno wejść, ja wrzucałem 3gp :D

Jasne, dzięki Wam za HELP, ale wracajmy do tematu głównego, bo zasłużymy na OFF-a ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Molecki » 13 kwietnia 2008, 20:17

W takim razie ażeby zatrzeć ślady powyższej dyskusji wrzucę swoje trzy grosze...

Na poprzedniej stronie toczyła się mocna debata nad "Dobrym wieczorem we Wrocławiu". Wielokrotnie (tu też) spotkałem się ze stwierdzeniem, że ten neon miał być animowany.

Ale jest jeden problem: przejrzyjcie zdjęcia - na ŻADNYM nie ma śladów po animacji poklatkowej (pomimo, że niektóre są na tyle dobrej jakości, że nawet sama rurka na budynku powinna być widoczna). Rozwiązanie mechaniczne też bym wykluczył, a to z kolei z powodu zdjęcia nocnego, na którym powinno być widać takie efekty (jakoś nie mam przekonania do tego, że do pocztówki Ruchu ktoś użył kliszy o makabrycznej czułości i uzyskał na tyle krótki czas naświetlania, żeby tego nie było widać...).

Jakie jest Wasze zdanie? Coś przeoczyłem?

Pozdrawiam,
Molecki

Postprzez cieszyn » 13 kwietnia 2008, 20:31

Molecki napisał(a):W takim razie ażeby zatrzeć ślady powyższej dyskusji wrzucę swoje trzy grosze...

Na poprzedniej stronie toczyła się mocna debata nad "Dobrym wieczorem we Wrocławiu". Wielokrotnie (tu też) spotkałem się ze stwierdzeniem, że ten neon miał być animowany.

Ale jest jeden problem: przejrzyjcie zdjęcia - na ŻADNYM nie ma śladów po animacji poklatkowej (pomimo, że niektóre są na tyle dobrej jakości, że nawet sama rurka na budynku powinna być widoczna). Rozwiązanie mechaniczne też bym wykluczył, a to z kolei z powodu zdjęcia nocnego, na którym powinno być widać takie efekty (jakoś nie mam przekonania do tego, że do pocztówki Ruchu ktoś użył kliszy o makabrycznej czułości i uzyskał na tyle krótki czas naświetlania, żeby tego nie było widać...).

Jakie jest Wasze zdanie? Coś przeoczyłem?

Pozdrawiam,

Nie wiem, może to ja narobiłem tyle "zamieszania" – sorry
Wydawało mi się, że wieczorem zapalały się sekwencyjnie kilka razy te same elementy neonu, tylko w innym położeniu

Stąd nie pamiętam już, czy to sam kapelusz się zapalał kilka razy coraz niżej, co dawało efekt jego zdejmowania przez tego ludka, czy też sama postać „schylała ” się nieco. Byłbym raczej za tym pierwszym wariantem

A pamiętam to, bo jako dziecko zdaje się 5 lub 6 letnie przybywałem z rodziną do Wrocka zawsze wieczorem, więc się już w pociągu cieszyłem (jako, że jestem z Cieszyna ), że zobaczę ten fajny neon, i zaraz po wyjsciu z dworca musiałem trochę opóźnić rodzinną wycieczkę poprzez ustawiczne wgapianie się w niego. Tym co mnie najbardziej mogło zaciekawić był z pewnością animowany ruch

Nie wykluczam jednak, że to mi się tak tylko wydaje (lata robią swoje, mogło mi się coś pozajączkować)
Chętnie posłucham opinii osób, które pamiętają ten neon z lat 60-tych
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 15 kwietnia 2008, 00:52

Stąd nie pamiętam już, czy to sam kapelusz się zapalał kilka razy coraz niżej, co dawało efekt jego zdejmowania przez tego ludka, czy też sama postać „schylała ” się nieco. Byłbym raczej za tym pierwszym wariantem

Tak cieszyn - tak było, jak piszesz.
neonowy kapelusz raz pojawiał sie na głowie ludka, a raz w jego wyciągniętej ręce, to była cała animacja, która wielu ludziom zapadła w pamięć i w serce na wiele lat. Więc moje przypuszczenia się potwierdziły :D

Wiem to na pewno od rodowitych wrocławian - kto z Was to potwierdzi ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Molecki » 15 kwietnia 2008, 19:56

cieszyn napisał(a): Wiem to na pewno od rodowitych wrocławian - kto z Was to potwierdzi ?

Na pewno nie ja. Niestety, jestem bardzo sceptycznie nastawiony do tej animacji - niewiarygodne mi się wydaje, żeby na żadnym zdjęciu nie było widać śladów...

A przy okazji - z jednym miałem rację. Z czarownicy na elektroluxie przeżyła czarownica i końcowy fragment rury od odkurzacza. Jak zwalczę problem fotoaparatu, podrzucę.

Pozdrawiam,
Molecki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Neony