Zdumiewające duety

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Zdumiewające duety

Postprzez famabud » 4 sierpnia 2015, 15:14

trojmiejski napisał(a):Duża różnorodność w duetach. Jest szansa na fotki nocne?

Myślę, że tak, bo okolica dość bogata w ciekawe oświetlenie. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Witeku » 5 sierpnia 2015, 19:28

Obrazek

Wyjątkowo szpetnie wygląda takie niedopasowanie wysięgników
Witeku

Postprzez Whites86 » 5 sierpnia 2015, 19:43

i wyjątkowo szpetnie wyglądają te ledy na tych słupach :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez trojmiejski » 5 sierpnia 2015, 22:08

Faktycznie tak wyglądają przez to, że są nieproporcjonalnie małe względem reszty.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez famabud » 6 sierpnia 2015, 02:36

Niestety Strad 150w w Lublinie jest tylko kilka sztuk w oswietleniu ulicznym.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez jacekk » 15 sierpnia 2015, 21:09

Może jakoś zdumiewający ten duecik nie jest, ale dziś już mało się spotyka taką kombinację. Miejsce gdzie one występują to Stalowa Wola.

Obrazek
Obrazek

Tak przy okazji, jest ktoś z tamtych okolic na forum? Jeśli tak to zasygnalizuję że w miejscowości Lipa jakieś 12km od Stalowej Woli w kierunku Kraśnika znajduje się cudny misz-masz oświetleniowy. Na słupach, kolejno po sobie można spotkać Boyeny, Strady, Ledy, SL100, ORZ7 (coś tam, ale podejrzewam że wczesne modele z mocno zarysowanym podbródkiem) OUR125, nawet trumienka się tam znajdzie no i jeszcze co najmniej 2-3 typy opraw których nie potrafię rozpoznać, przynajmniej dla mnei są egzotyką niespotykaną w moim powiecie. Niestety ja nie miałem jak tego udokumentować... Bateria mi kaputła :?
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Gupik » 16 sierpnia 2015, 17:00

Witam , jestem nowy , i mam pyt. czy latarnie LED-owe mogą mieć czujnik ruchu i czy w ogóle jest to montowane ??
Gupik

Postprzez oskard » 17 sierpnia 2015, 15:35

jacekk napisał(a):Sygnalizuję że w miejscowości Lipa jakieś 12km od Stalowej Woli w kierunku Kraśnika znajduje się cudny misz-masz oświetleniowy. Na słupach, kolejno po sobie można spotkać Boyeny, Strady, Ledy, SL100, ORZ7 (coś tam, ale podejrzewam że wczesne modele z mocno zarysowanym podbródkiem) OUR125, nawet trumienka się tam znajdzie no i jeszcze co najmniej 2-3 typy opraw których nie potrafię rozpoznać, przynajmniej dla mnei są egzotyką niespotykaną w moim powiecie.

Przejechałem się tamtędy na GSV i rzeczywiście - przyjemne okolice :). Jadąc od Stalowej Woli zaczyna się oświetlenie od OURów-125, sporadycznie przetykanych trumnami, potem jest ta łycha z "podbródkiem", żeby było zabawniej - przerobiona na sodę :mrgreen: . Dalej rządzą trumny przeplatane z selenium, aż do przejazdu kolejowego (do końca Sandomierskiej), dalej już zaczyna się mieszanka Strad i Led, z pojedynczymi trumnami, najczęściej widocznymi w bocznych uliczkach. Jest też trochę SGS-203, największą grupę stanowią na Szkolnej. Nie wiem tylko, co miałeś na myśli pisząc, że sporo tam nieznanych Ci opraw - czy to jakieś mega rzadkie klasyki, czy współczesne? Bo z tego co czytam, to z powyższym opisem największe różnice zawiera stan opraw współczesnych - nie wymieniłeś SGS-203, acrona (znalazłem jedną sztukę przy Sandomierskiej) i selenium. Czy mam wnioskować z tego, że to są te nieznane oprawy? Pytam, bo w pierwszej chwili nastawiłem się, że mam szukać jakichś tajemniczych trzech typów klasycznych :D :mrgreen: . Z opraw, które wyliczyłeś, nie mogłem tylko znaleźć tej SL-100 - więc albo przegapiłem, albo wyleciała na rzecz czegoś jeszcze nowszego. Porobiłem trochę zrzutów z tej wioski, tylko to już nie tutaj, bo i tak off-topem lecimy :)
Lipa ma swój wątek (osobny, bądź łączny z całą gminą) w regionach, czy nie? Jeśli nie ma, to mogę założyć i zamieścić kilka najbardziej charakterystycznych obrazków :)

Gupik napisał(a):Czy latarnie LED-owe mogą mieć czujnik ruchu i czy w ogóle jest to montowane ??

Nie wiem, co o tym powiedzą specjaliści, ale ja nie widzę przeciwwskazań - dioda zapala się od razu, bez kilkuminutowego rozświetlania, jak przy lampach wyładowczych lub kompaktach. Wobec tego, nie jest to chyba rozwiązanie szkodliwe dla źródła światła - może być to wg mnie z powodzeniem stosowane. Nie wiem czy już nie jest - w przypadku tzw. ledopaków. Myślę, że chyba widziałem kilka takich sytuacyj, że właśnie ledopak zamocowany czy przy bramie, czy przy wejściu do klatki, zapalał się gdy przechodziłem obok. Ale nie jestem pewien na 100% - nie zwróciłem uwagi, co to dokładnie było.
Tak w ogóle witam nowego użytkownika - coraz nas więcej, oby tak dalej :!: :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez jacekk » 17 sierpnia 2015, 16:37

oskard napisał(a):czy to jakieś mega rzadkie klasyki, czy współczesne?

Raczej współczesne, ja ich po prostu nie potrafię zidentyfikować, wiem tyle że jedna jest nieco prostokątna w widoku z dołu, wydaje się że jest wykonana z tworzywa, a jej dwuczęściowy korpus jest od dołu ciemno szary lub czarny a górna połowa jasno szara, no i jest sodowa, tyle mogę o niej napisać. Znalazłem to jest ACRON :) SL100 jest na pewno, wisi kilka sztuk na słupach nieco odsuniętych od drogi.

oskard napisał(a):Lipa ma swój wątek (osobny, bądź łączny z całą gminą) w regionach, czy nie? Jeśli nie ma, to mogę założyć i zamieścić kilka najbardziej charakterystycznych obrazków

Chyba nie ma, niestety mam 70km w jedną stronę i w sumie w życiu byłem tam 4 razy ;)

oskard napisał(a):Myślę, że chyba widziałem kilka takich sytuacyj, że właśnie ledopak zamocowany czy przy bramie, czy przy wejściu do klatki, zapalał się gdy przechodziłem obok. Ale nie jestem pewien na 100% - nie zwróciłem uwagi, co to dokładnie było.

Ledopaki z czujką istnieją od dawna, niedawno nawet montowałem takie świecidło o mocy 30W. Ale latarni z czymś takim dzięki Bogu jeszcze nie widziałem. Dyskoteka na drodze to nie jest zbyt dobre rozwiązanie, co innego przyciemnianie oprawy kiedy nie ma nic w pobliżu i płynne rozjasnianie kiedy coś się znajdzie w pobliżu- to widziałem i nawet działa fajnie.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez FOX » 18 sierpnia 2015, 20:44

Gupik napisał(a):Witam , jestem nowy , i mam pyt. czy latarnie LED-owe mogą mieć czujnik ruchu i czy w ogóle jest to montowane ??

mogą mieć, w Olsztynie funkcjonuje system sterowania oświetleniem ( głównie w parkach ale również na co najmniej dwóch ulicach) oparty o oprawy ledowe wyposażone w czujniki ruchu.
FOX

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne