OUSF-y zostały stopniowo wymieniane początkiem lat 70, kiedy nastała era "łyżek" i rtęciowego oświetlenia, które prytanie bardzo lubię.
Oprawy na ul. Wyszyńskiego powstały moim zdaniem w 1997 roku.
Pozdrawiam

P184H napisał(a):Lampka - oprawy OUSF były na skrzyżowaniu ulic Daszyńskiego, Sowińskiego, Radiowej i Mickiewicza, na tzw. "kwiatku". Ponadto OUSF-y oświetlały bazę techniczną nr 1 wodociągów (lata 80) przy ul. Kazimierza Wielkiego (później na tej bazie Poczta Polska trzymała swoje samochody), oraz na bazie nr 2 przy ul. Świętokrzyskiej. Ponadto OUSF-y oświetlały bazę MPO Gliwice przy ul. Kaszubskiej (późniejsza baza MZUS i PUS, a obecny REMONDIS).
OUSF-y zostały stopniowo wymieniane początkiem lat 70, kiedy nastała era "łyżek" i rtęciowego oświetlenia, które prytanie bardzo lubię.
Oprawy na ul. Wyszyńskiego powstały moim zdaniem w 1997 roku.
Pozdrawiam
P184H napisał(a):Witaj Luk,
P184H napisał(a):jeśli chodzi o oświetlenie ulic to w większości były to oprawy OZR-7-1
P184H napisał(a):(z żarówkami rtęciowymi o mocy 250 W),
P184H napisał(a):natomiast przy alejce od ul. Opawskiej do ul. Kosów były oprawy OZPR, OZPR-y były też przy Domu Nauczyciela. Przy czym OZPR-y zostały dopiero wymienione w połowie lat 80, wcześniej były tam oprawy w kształcie walca, z kloszem wykonanym z tworzywa sztucznego, barwy mlecznej. Niestety nie pamiętam oznaczenia tych opraw.
P184H napisał(a):Witaj Luk
Moim zdaniem to były oprawy OZR-7-1, ale w PRL-u często mieszało się oprawy jak zabrakło na daną ulice konkretnego typu opraw do dawano inny "żeby Polska nie zginęła".
Co to "żarówek" masz oczywiście rację, napisałem bardzo potocznie, aczkolwiek nadal produkowane są lampy rętciowo-żarowe, takowe były stosowane w oprawach oświetleniowych na wyburzonym basenie przy ul. Jasnej.
Tak przy alejce były "trumienki", ale jeszcze wcześniej były oprawy, których oznaczenia nie w ząb nie pamiętam, wspominałem o nich w poprzednim poście.
Co do oświetlenia rtęciowego sporo "łyżek" i OUR-ów zachowało się w rejonie ul. Okrężnej i na parkingu między wydziałem Górnictwa i Geologii Politechniki Śląskiej, a Halą Technologiczną przy ul. Łużyckiej.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: instance i 3 gości