[Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Postprzez P184H » 21 sierpnia 2015, 15:41

Lampka - oprawy OUSF były na skrzyżowaniu ulic Daszyńskiego, Sowińskiego, Radiowej i Mickiewicza, na tzw. "kwiatku". Ponadto OUSF-y oświetlały bazę techniczną nr 1 wodociągów (lata 80) przy ul. Kazimierza Wielkiego (później na tej bazie Poczta Polska trzymała swoje samochody), oraz na bazie nr 2 przy ul. Świętokrzyskiej. Ponadto OUSF-y oświetlały bazę MPO Gliwice przy ul. Kaszubskiej (późniejsza baza MZUS i PUS, a obecny REMONDIS).
OUSF-y zostały stopniowo wymieniane początkiem lat 70, kiedy nastała era "łyżek" i rtęciowego oświetlenia, które prytanie bardzo lubię.
Oprawy na ul. Wyszyńskiego powstały moim zdaniem w 1997 roku.
Pozdrawiam :)
P184H

Postprzez Lampka » 22 sierpnia 2015, 00:57

P184H napisał(a):Lampka - oprawy OUSF były na skrzyżowaniu ulic Daszyńskiego, Sowińskiego, Radiowej i Mickiewicza, na tzw. "kwiatku". Ponadto OUSF-y oświetlały bazę techniczną nr 1 wodociągów (lata 80) przy ul. Kazimierza Wielkiego (później na tej bazie Poczta Polska trzymała swoje samochody), oraz na bazie nr 2 przy ul. Świętokrzyskiej. Ponadto OUSF-y oświetlały bazę MPO Gliwice przy ul. Kaszubskiej (późniejsza baza MZUS i PUS, a obecny REMONDIS).
OUSF-y zostały stopniowo wymieniane początkiem lat 70, kiedy nastała era "łyżek" i rtęciowego oświetlenia, które prytanie bardzo lubię.
Oprawy na ul. Wyszyńskiego powstały moim zdaniem w 1997 roku.

Dzięki za info ;) To, że te oprawy były wymieniane w latach 70-tych na łyżki i inne oprawy to ja dobrze wiem, ale mi chodziło jedynie, czy w którychś miejscach te oprawy wisiały cały czas aż do tej masowej modernizacji na przełomie lat 90/00 :?:

Możliwe, że te słupy z ukośnymi wysięgnikami to był 1997 rok, tak właśnie kojarzyłem, że było to jakoś koło tego, choć wydawało mi się, że nieco wcześniej, stawiałem zawsze na rok 1996. Jakbyś miał jakieś dokładniejsze dane na ten temat, to byłbym wdzięczny ;) Pamiętam czasy, jak na ul. Gruszczyńskiego świeciły jeszcze oprawy rtęciowe (łyżki lub ORZ-7-2, w każdym razie bez kloszy) - mogłem mieć wtedy ze 4 lata, ale już wówczas patrzyłem z zaciekawieniem na to, co i gdzie świeci :) Obecnie też są tam te słupy z ukośnymi wysięgnikami, zapewne postawione w tym samym czasie, co na Wyszyńskiego.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 24 sierpnia 2015, 15:22

P184H - a wiesz może, jakie były oprawy na każdej ulicy na osiedlu Sikornik?
Bo mi się najbardziej podobały OURW250 z kloszami od OURP na ulicy Biegusa.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez P184H » 25 sierpnia 2015, 11:38

Witaj Luk, jeśli chodzi o oświetlenie ulic to w większości były to oprawy OZR-7-1 (z żarówkami rtęciowymi o mocy 250 W), natomiast przy alejce od ul. Opawskiej do ul. Kosów były oprawy OZPR, OZPR-y były też przy Domu Nauczyciela. Przy czym OZPR-y zostały dopiero wymienione w połowie lat 80, wcześniej były tam oprawy w kształcie walca, z kloszem wykonanym z tworzywa sztucznego, barwy mlecznej. Niestety nie pamiętam oznaczenia tych opraw.

Pozdrawiam
P184H

Postprzez Luk » 25 sierpnia 2015, 12:23

P184H napisał(a):Witaj Luk,

Witam :)

P184H napisał(a):jeśli chodzi o oświetlenie ulic to w większości były to oprawy OZR-7-1

A nie były to przypadkiem ORZ7 lub ORZ6?

P184H napisał(a):(z żarówkami rtęciowymi o mocy 250 W),

Nie żarówki rtęciowe, a lampy rtęciowe. Żarówka nie ma nic wspólnego z rtęciówką. Żarówka to potoczna nazwa lampy żarowej, a rtęciówka - lampy rtęciowej.

P184H napisał(a):natomiast przy alejce od ul. Opawskiej do ul. Kosów były oprawy OZPR, OZPR-y były też przy Domu Nauczyciela. Przy czym OZPR-y zostały dopiero wymienione w połowie lat 80, wcześniej były tam oprawy w kształcie walca, z kloszem wykonanym z tworzywa sztucznego, barwy mlecznej. Niestety nie pamiętam oznaczenia tych opraw.

Pamiętam, jak w latach 90 przy alejce od ulicy Kosów do ulicy Opawskiej wisiały trumienki (ORZ 3-kł). Później zostały wymienione na obecne, kuliste oprawy. Mam rację?
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Lampka » 25 sierpnia 2015, 19:02

Podobne oprawy działają także na ul. Korfantego. Zdaje się, że zamontowano je jeszcze w latach 90-tych, może 98?

Kojarzysz też może, od kiedy na Boh. Getta Warszawskiego działają te oprawy?: https://goo.gl/maps/mqhKd

W kwestii opraw z ukośnymi wysięgnikami miałem na myśli te: https://goo.gl/maps/GpxHd
One zostały założone w 1997 roku, czy wcześniej? Kojarzysz mniej więcej w której to było części roku? Pytam tak z ciekawości, bo chciałbym sobie to jakoś poukładać czasowo.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez P184H » 28 sierpnia 2015, 13:01

Witaj Luk :)

Moim zdaniem to były oprawy OZR-7-1, ale w PRL-u często mieszało się oprawy jak zabrakło na daną ulice konkretnego typu opraw do dawano inny "żeby Polska nie zginęła". ;)

Co to "żarówek" masz oczywiście rację, napisałem bardzo potocznie, aczkolwiek nadal produkowane są lampy rętciowo-żarowe, takowe były stosowane w oprawach oświetleniowych na wyburzonym basenie przy ul. Jasnej.

Tak przy alejce były "trumienki", ale jeszcze wcześniej były oprawy, których oznaczenia nie w ząb nie pamiętam, wspominałem o nich w poprzednim poście.

Co do oświetlenia rtęciowego sporo "łyżek" i OUR-ów zachowało się w rejonie ul. Okrężnej i na parkingu między wydziałem Górnictwa i Geologii Politechniki Śląskiej, a Halą Technologiczną przy ul. Łużyckiej.

P184H

Postprzez JeD » 28 sierpnia 2015, 13:04

P184H napisał(a):Witaj Luk :)

Moim zdaniem to były oprawy OZR-7-1, ale w PRL-u często mieszało się oprawy jak zabrakło na daną ulice konkretnego typu opraw do dawano inny "żeby Polska nie zginęła". ;)

Co to "żarówek" masz oczywiście rację, napisałem bardzo potocznie, aczkolwiek nadal produkowane są lampy rętciowo-żarowe, takowe były stosowane w oprawach oświetleniowych na wyburzonym basenie przy ul. Jasnej.

Tak przy alejce były "trumienki", ale jeszcze wcześniej były oprawy, których oznaczenia nie w ząb nie pamiętam, wspominałem o nich w poprzednim poście.

Co do oświetlenia rtęciowego sporo "łyżek" i OUR-ów zachowało się w rejonie ul. Okrężnej i na parkingu między wydziałem Górnictwa i Geologii Politechniki Śląskiej, a Halą Technologiczną przy ul. Łużyckiej.

Nie ma takiej oprawy jak OZR-7-1 jest albo ORZ-7-1 albo OZR-250-3 krewniak ORZ-7-2 z kloszem. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez P184H » 28 sierpnia 2015, 13:05

Witaj Lampka :)

Oprawy na ul. Boh. Getta Warszawskiego robiliśmy chyba w 2003 roku razem z wymianą słupów, wcześniej były klasyczne - betonowe słupy.

Oprawy w rejonie Pl. Piłsudskiego to faktycznie rok 1997, najpóźniej 1998.

Pozdrawiam
P184H

Postprzez P184H » 28 sierpnia 2015, 13:08

Witaj XXXJeDXXXX :)

Nigdy nie miałem czasu studiować dokładnie nazw tych opraw, fakt różniły się szczegółami jeśli chodzi o konstrukcje i wygląd.
Sugerowałem się "ściągą", która jest dołączona do forum.
Chodziło mi o ORZ-7-1 (przestawiły mi się może literki), taki oprawy mieliśmy też obok naszego byłego technikum. :)

Pozdrawiam
P184H

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie