DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez bartek380V » 21 września 2015, 15:14

Panowie elektronicy czy ktos z Was umie powiedziec jak zachowa sie stabilizator napiecia z serii L78xx ktory ma minimalna tempeature pracy 0 stopni Celsjusza uzytkowany w temperaturze np -10 stopni ?? Generalnie z charakterystyk i specyfikacji wynika ze rozjada sie jego parametry. Optymalnym wyjsciem byloby zastosowac w moim przypadku stabilizator na minus 40 stopni ,bo takie tez sie produkuje .
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Kwazor » 21 września 2015, 18:06

E tam ja nigdy nic takiego nie zauważyłem... zrób prosty test -- kieliszek lub coś nie tłukącego się .. zalej wodą zapakuj do środka staba ( dolutuj kable by wystawały za lód ) i zamroź...
Sadze że napięcie może siądzie o 0.05 do 0.1V max... a tak to mu nic nie bedzie...
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Kolekcjoner93 » 21 września 2015, 18:49

mosfetkiler napisał(a):Są jeszcze optotriaki na napięcie sieciowe przemienne.
Przy obciążeniu neonówką z rezystorem nie będzie potrzebne dołączanie dodatkowego triaka mocy.

Więc przetestuję to rozwiązanie :)
Przy okazji pokażę postępy:
Obrazek
Obrazek
Tak więc interface klawiatury złożony i uruchomiony w całości. :)
Kolekcjoner źródeł światła i sprzętu do ich uruchamiania.
Kolekcjoner93

Zdjęcia: 156

Postprzez bartek380V » 21 września 2015, 19:57

Kwazor napisał(a):E tam ja nigdy nic takiego nie zauważyłem... zrób prosty test -- kieliszek lub coś nie tłukącego się .. zalej wodą zapakuj do środka staba ( dolutuj kable by wystawały za lód ) i zamroź...
Sadze że napięcie może siądzie o 0.05 do 0.1V max... a tak to mu nic nie bedzie...

Tak chciałem zrobić .... NIe ma jak to praktyka ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez kamil » 21 września 2015, 22:34

bartek380V napisał(a):Panowie elektronicy czy ktos z Was umie powiedziec jak zachowa sie stabilizator napiecia z serii L78xx ktory ma minimalna tempeature pracy 0 stopni Celsjusza uzytkowany w temperaturze np -10 stopni ?? Generalnie z charakterystyk i specyfikacji wynika ze rozjada sie jego parametry. Optymalnym wyjsciem byloby zastosowac w moim przypadku stabilizator na minus 40 stopni ,bo takie tez sie produkuje .

Trochę mnie dziwi że te stabilizatory mogą pracować do 0 stopni , gdyż często można je zobaczyć w licznikach samochodowych produkcji vdo a jak wiadomo w samochodzie temperatury mogą spaść grubo poniżej 0 .
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez OUKS340 » 21 września 2015, 23:21

kamil napisał(a):
bartek380V napisał(a):Panowie elektronicy czy ktos z Was umie powiedziec jak zachowa sie stabilizator napiecia z serii L78xx ktory ma minimalna tempeature pracy 0 stopni Celsjusza uzytkowany w temperaturze np -10 stopni ?? Generalnie z charakterystyk i specyfikacji wynika ze rozjada sie jego parametry. Optymalnym wyjsciem byloby zastosowac w moim przypadku stabilizator na minus 40 stopni ,bo takie tez sie produkuje .

Trochę mnie dziwi że te stabilizatory mogą pracować do 0 stopni , gdyż często można je zobaczyć w licznikach samochodowych produkcji vdo a jak wiadomo w samochodzie temperatury mogą spaść grubo poniżej 0 .

U mnie pracuje takowy w zasilaczu na zewnątrz budynku (obudowa szczelna IP55) już parę lat i nic się z nim nie dzieje :) Zasilacz impulsowy za to padł po dwóch latach.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Elektroservice » 21 września 2015, 23:34

kamil napisał(a):

W licznikach VDO siedzą stabilizatory serii TCY a nie Lxx ;)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez jacekk » 22 września 2015, 09:46

Ja widziałem w zegarach zwykłego LM7XXX Ale właśnie cały szkopuł tkwi w literkach za głównym oznaczeniem ;) Na przykładzie Farchild LM7805CT ma zakres temperatur -40C +125C a już wersja LM7805ACT ma 0C +125C. Trzeba po prostu poszukać kart do posiadanego staba i zobaczyć co on może znieść. Bo co producent to inne oznaczenia.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez bartek380V » 26 września 2015, 21:01

Ja spotkalem 2 grupy stabilizatorow . Pracuja od minus 40 albo od zera stopni Celsjusza .
bartek380V

Postprzez Kolekcjoner93 » 30 września 2015, 01:38

Jak widać zaszło troszkę zmian :D
Interface klawiatury jest już sprawny w 100%. :)
Gdy nacisnę klawisz to wystawione są dane a jak puszczę to znikają ;)
Jest wyprowadzony sygnał OE do EPROMU i przełączający do następnego okienka.
Pewien etap za mną w budowie. Możliwe że ta płytka znajdzie się w wersji finalnej.
Kolekcjoner źródeł światła i sprzętu do ich uruchamiania.
Kolekcjoner93

Zdjęcia: 156

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic