mosfetkiler napisał(a):Są jeszcze optotriaki na napięcie sieciowe przemienne.
Przy obciążeniu neonówką z rezystorem nie będzie potrzebne dołączanie dodatkowego triaka mocy.
Kwazor napisał(a):E tam ja nigdy nic takiego nie zauważyłem... zrób prosty test -- kieliszek lub coś nie tłukącego się .. zalej wodą zapakuj do środka staba ( dolutuj kable by wystawały za lód ) i zamroź...
Sadze że napięcie może siądzie o 0.05 do 0.1V max... a tak to mu nic nie bedzie...
bartek380V napisał(a):Panowie elektronicy czy ktos z Was umie powiedziec jak zachowa sie stabilizator napiecia z serii L78xx ktory ma minimalna tempeature pracy 0 stopni Celsjusza uzytkowany w temperaturze np -10 stopni ?? Generalnie z charakterystyk i specyfikacji wynika ze rozjada sie jego parametry. Optymalnym wyjsciem byloby zastosowac w moim przypadku stabilizator na minus 40 stopni ,bo takie tez sie produkuje .
kamil napisał(a):bartek380V napisał(a):Panowie elektronicy czy ktos z Was umie powiedziec jak zachowa sie stabilizator napiecia z serii L78xx ktory ma minimalna tempeature pracy 0 stopni Celsjusza uzytkowany w temperaturze np -10 stopni ?? Generalnie z charakterystyk i specyfikacji wynika ze rozjada sie jego parametry. Optymalnym wyjsciem byloby zastosowac w moim przypadku stabilizator na minus 40 stopni ,bo takie tez sie produkuje .
Trochę mnie dziwi że te stabilizatory mogą pracować do 0 stopni , gdyż często można je zobaczyć w licznikach samochodowych produkcji vdo a jak wiadomo w samochodzie temperatury mogą spaść grubo poniżej 0 .
kamil napisał(a):bartek380V napisał(a):Panowie elektronicy czy ktos z Was umie powiedziec jak zachowa sie stabilizator napiecia z serii L78xx ktory ma minimalna tempeature pracy 0 stopni Celsjusza uzytkowany w temperaturze np -10 stopni ?? Generalnie z charakterystyk i specyfikacji wynika ze rozjada sie jego parametry. Optymalnym wyjsciem byloby zastosowac w moim przypadku stabilizator na minus 40 stopni ,bo takie tez sie produkuje .
Trochę mnie dziwi że te stabilizatory mogą pracować do 0 stopni , gdyż często można je zobaczyć w licznikach samochodowych produkcji vdo a jak wiadomo w samochodzie temperatury mogą spaść grubo poniżej 0 .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości