Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez qba » 5 listopada 2015, 17:32

Moja Pila LED zaczęła się ostatnio dziwnie zachowywać. Czasami zaraz po zapaleniu mruga i zauważyłem, że powoduje iskrzenie w puszce rozgałęziającej. Fakt, instalacja jest stara, ale jak zamieniłem ją na zwykłą żarówkę nic się takiego nie dzieje. Także kiedy wraz z nią uruchomię górne oświetlenie, lub inną oprawę z żarówką podłączoną do tego samego gniazda, mruganie i trzeszczenie ustaje. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Czy 7 watowa lampa ledowa może powodować zwarcie? Czyżby nowoczesne źródła światłą miały jakieś przeciwwskazania przy stosowaniu w starych instalacjach?( jak twierdzi właścicielka domu, gdzie mieszkam w niektórych miejscach są jeszcze przedwojenne przewody.) Do rozety jeszcze nie zaglądałem do środka, muszę to na dniach zrobić. Ogólnie przymierzam się do wymiany instalacji w pokoju, choćby dla świętego spokoju i bezpieczeństwa. W całym mieszkaniu nowa instalacja w zasadzie jest tylko w kuchni i łazience.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 5 listopada 2015, 17:51

qba napisał(a):Moja Pila LED zaczęła się ostatnio dziwnie zachowywać. Czasami zaraz po zapaleniu mruga i zauważyłem, że powoduje iskrzenie w puszce rozgałęziającej. (...)

sam sobie odpowiedziałeś gdzie tkwi problem, w puszkach nie ma prawa się nic iskrzyć, popraw ten zacisk prądowy i problem zniknie, chyba ze lubisz efekty świetlne z puszek rozgałęźnych ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 5 listopada 2015, 18:00

Whites86 napisał(a):
qba napisał(a):Moja Pila LED zaczęła się ostatnio dziwnie zachowywać. Czasami zaraz po zapaleniu mruga i zauważyłem, że powoduje iskrzenie w puszce rozgałęziającej. (...)

sam sobie odpowiedziałeś gdzie tkwi problem, w puszkach nie ma prawa się nic iskrzyć, popraw ten zacisk prądowy i problem zniknie, chyba ze lubisz efekty świetlne z puszek rozgałęźnych ;)
Tylko zastanawia mnie, czemu tylko przy ledowej tak się dzieje, a przy zwykłych problemu nie ma. Ale zrobię, co trzeba. Nie zdziwię się, jak przewody w puszce są jedynie poskręcane. Choć jedynie wynajmuję pokój, myślę o zrobieniu w nim nowej instalacji, bo to co jest obecnie to szkoda gadać, w jaki sposób jest zrobione. Już w ubiegłym roku namówiłem właścicielke do wykonania elektryki w kuchni. Wcześniej lodówka i czajnik bezprzewodowy podłączone były przez dwa przedłużacze podłączone do bardzo starego gniazda i zdaniem właścicielki działało to tak przez 8 lat.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez kamil » 5 listopada 2015, 20:30

Kondensator w żarówce wywołuje taki efekt .
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez Whites86 » 5 listopada 2015, 20:33

kamil napisał(a):Kondensator w żarówce wywołuje taki efekt .

żarówka nie posiada kondensatora
Whites86

Postprzez Farel03 » 5 listopada 2015, 20:51

@Whites86

Jemu chodziło o LEDa.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Re:

Postprzez Whites86 » 5 listopada 2015, 21:06

Farel03 napisał(a):@Whites86

Jemu chodziło o LEDa.

to niech to na 2 raz sprecyzuje
Whites86

Postprzez jacekk » 5 listopada 2015, 22:59

qba napisał(a):Tylko zastanawia mnie, czemu tylko przy ledowej tak się dzieje, a przy zwykłych problemu nie ma.

To akurat żadna tajemnica. Wystarczy porównać jaki prąd pobiera zwykła żarówka a jaki ledówka. Iskrzyć iskrzyło na pewno wcześniej tylko że tego nie zauważałeś, zaraz po starcie następowało słabe ale jednak "zespawanie" czy jak to nazwać iskrzącego łącza. A że led pobiera znikomy prąd to już znacznie słabiej lub wcale to nie następuje i led puszcza chętniej oczko ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 10 listopada 2015, 18:26

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez amisiek » 10 listopada 2015, 20:38

Właśnie dlatego lampy diodowe mogą mieć tak niską trwałość. Dzięki za fotki, to bardzo wiele tłumaczy. Pomyśleć, że wystarczyłoby zamocować tę płytkę do radiatora od pecetowego procka i diody świeciłyby bez problemu, bardzo długo.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED