Hej zapraszam was na wycieczkę po moim domu, a raczej po oświetleniu mego domu, co prawda luksusów tam nie ma, ale może coś przykuje waszą uwagę, chociaż ja twierdze że nic nadzwyczajnego tam nie ma. Wycieczkę należy rozpocząć w wątku o rozdzielniach, gdzie umieściłem zdjęcia przyłącza i rozdzielnicy z licznikiem i bezpiecznikami, tutaj wstawię tylko oświetlenie pomieszczeń. No to jedziemy!!!
Do domu wchodzi się poprzez altanę gdzie zamontowana jest taka oprawa, uruchamiana sznurkiem. Siedzi w nie Philips 25W kupiony w 2001 roku.

Następnie jest przedpokój po naszymu antryj a w nim stara oprawa z Piłą 75W

Potem wchodzimy na korytarz a tam 3 halogeny ale nie wiem jakiem mocy, na 230V

Z korytarza można iść do kuchni, małego pokoju , do salonu i schodami na piętro lub do piwnicy, idziemy do małego pokoju

a następnie do salonu

Z salonu pójdziemy do kuchni

Teraz wracamy do przedpokoju z którego idziemy do łazienki

Tak, parter z głowy teraz idziemy na pięterko

przedpokój klosz pęknięty bo przypadkiem dostał rurą od odkurzacza przy świątecznych porządkach.

teraz salon na piętrze, małe 20W halogeny na 12 V w liczbie 5 szt

Teraz strych

i wreszcie mój pokój

Schodzimy z piętra i idziemy do piwnicy, piwnica częściowo jest wyremontowana a częściowo nie, ale to kwestia czasu.
Korytarz w piwnicy, ogólnie w piwnicy są plafony , bo strop jest niżej i zawieszenie czegoś innego powodowałby podczas chodzenie zahaczanie głowa o oprawę.

teraz idziemy do kiedyś tzw pralni, a teraz w sumie też bo stoi tam pralka.

Teraz tzw suszarnia, obecnie pokój brata

Teraz niewyremontowana część piwnicy
Spiżarnia

i pomieszczenie w którym trzymamy węgiel, macie tu obraz instalacji jaka była w piwnicy przed remontem, jedyne pomieszczenie w którym w piwnicy nie wymieniliśmy instalacji.

Wychodzimy z domu i idziemy do budynku gospodarczego, prowadzi do niego taka o to linia kablowa podwieszana

Podłączenie budynku gospodarczego, oraz, garażu i wiaty

Oświetlenie budynku gospodarczego
parter

poddasze budynku gospodarczego

teraz garaż zwykły blaszak, instalacje sam do niego prowadziłem
są w nim dwa halogeny, świetlówka i oprawa na zwykłą żarówkę, w sumie 4 punkty świetlne.

teraz przechodzimy do wiaty która specjalnie wybudowaliśmy dla schowania naszego 22 letniego poldka, nie jeździ już bo szkoda go męczyć, a do 25 lat to mu jeszcze brakuje, potem pełny remont i żółte blachy.
Oświetlenie pod wiata też robiłem ja ale jak najniższym kosztem, na wiosnę muszę jednak zmienić to i zrobić porządnie, tak jak być powinno.

W wiacie są dwa halogeny

Na wiacie przymocowany jest naświetlacz który sterowany jest czujnikiem ruchu, świeci na podjazd

instalacja w wiacie, partactwo, i żenada, ale działa, do wiosny musi wystarczyć

podłączenie naświetlacza

To by było na tyle!!!!!