Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez Luk » 19 lutego 2016, 23:01

A jeśli w drugiej oprawie również wymienię halogena na LEDa, to też będzie wszystko bez problemu działać, jeśli będę włączać DWIE oprawy na raz?
Bo obecnie w dwóch oprawach mam dwie różne lampy, ale jak włączę obydwie oprawy to już nie ma kłopotów z "brzęczeniem" i miganiem lampy LED.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez jacekk » 19 lutego 2016, 23:05

Cieżko powiedzieć. Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz, ale na zwykłych zasilaczach same diody średnio się sprawdzają. Najlepsze wyjście w takiej sytuacji to albo zmienić zasilacz, albo przerobić instalacje na 230V i użyć takich właśnie diod. ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 19 lutego 2016, 23:07

A może kup diody AC/DC ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez jacekk » 19 lutego 2016, 23:14

Tez to guzik da ;p Takie diody dobrze pracują tylko na toroidach albo na zasilaczu do ledków.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Elektroservice » 20 lutego 2016, 21:43

->jacekk trzeba było od razu napisać, że chodzi Ci o "trafo elektroniczne" czyli tak naprawdę zasilacz :D Myślałem, że mowa tu o klasycznym transformatorze a taki bez obciążenia się przecież "nie męczy" :)
A co do problemu Luka to tak jak mówiłem trzeba wymienić zasilacz na taki co jest przeznaczony do pracy z LEDami :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez jacekk » 20 lutego 2016, 22:10

Domyślnie mam już ustawione że jak ktoś pisze coś o zasilaniu halogenów to na 99% jest to właśnie jakiś elektronik. Klasyczne transformatory to raczej sporadycznie się spotyka, niestety.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Elektroservice » 20 lutego 2016, 22:11

Ogólnie to halogeny niskonapięciowe są coraz rzadziej spotykane, z resztą te na 220V też powoli zaczynają znikać co z resztą mnie nie dziwi :)
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Luk » 22 lutego 2016, 10:58

jacekk napisał(a):Cieżko powiedzieć. Jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz, ale na zwykłych zasilaczach same diody średnio się sprawdzają. Najlepsze wyjście w takiej sytuacji to albo zmienić zasilacz, albo przerobić instalacje na 230V i użyć takich właśnie diod. ;)

A jakiej firmy zasilacz byś mi polecił?
Można kupić w miarę dobre zasilacze już do 100 zł?
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez galad » 28 lutego 2016, 12:37

Dziś dałem się wpuścić w maliny, otóż będąc na giełdzie w Mysłowicach (brat jechał kupić nowe opony do auta), na większości stoisk z różnym chłamem (latarki, baterie, zegarki, rondle, garnki etc.) wystawione były lampy led bazarowej firmy "Zilner", w różnych mocach od 3 do 20W i w cenie od 3 do 9 zł. Wypatrzyłem lampę niby 20 W i dumny napis zamiennik 200W żarówki, oczywiście w bajki nie wierzę, ale pomyślałem że będzie świecić na poziomie chociaż setki, a tu lipa świeci na coś ok 60W żarówki tradycyjnej. No cóż jakieś zastosowanie dla niej znajdę. Zrobiłem tez pomiar napięcia na pojedynczej diodzie i idzie w nie po 3,1 V

Obrazek

Obrazek

Tutaj porównanie z żarówką o bańce A55
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez JeD » 28 lutego 2016, 14:13

9zł to nie jest żaden pieniądz, oddawanie barw zapewne średnie :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED