Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez KelVin » 29 marca 2016, 11:16

Bardzo podoba mi się pomysł oświetlenia każdego stopnia schodów :) Według mnie to bardzo dobrze wygląda.

U mnie oświetlenie wygląda tak:

Kuchnia
-1x lampa LED Spectrum 15W. Jestem z niej bardzo zadowolony - daje wg mnie wystarczająco światła jak na kuchnię ~9,5 m^2 i jest to światło dobrej jakości, z odpowiednimi dla mnie Ra, barwą i ciągłym widmem. Siedzi tu od grudnia 2015 - poprzednio były żarówki halogenowe Piła/Philips 70W. Świeciły wyraźnie słabiej.
Obrazek

-1x żarówka 40W w okapie. Rzadko używana - przeważnie w nocy, gdy np. ktoś idzie do toalety i chce znaleźć klucz - 1300 lm wtedy trochę razi. Żarówka siedzi tu od 2006r. - ta sama od nowości okapu.
Obrazek

Obrazek

Duży pokój
-żyrandol
a) 2x świetlówka kompaktowa PILA 14W 827 (760 lm). Jedyne oświetlenie w całym mieszkaniu, z którego jestem niezadowolony. Natężenie światła przy nich jest OK, ale ta zamulająca barwa mi kompletnie nie odpowiada. Niby LED ma Ra 80 i te świetlówki tyle samo, ale ponieważ kompakty mają widmo pasmowe, światło dają znacznie mniej przyjemne. Do tego zimny zapłon = konieczność ograniczania przełączeń (na szczęście jest też druga sekcja z innymi źródłami) i rtęć nad głową. Nieciekawie :x Są tu jakoś od stycznia 2015.
b) żarówka halogenowa Piła 42W i lampa LED Piła 7W made in Poland. Żarówka jest od listopada 2014 i działa bezproblemowo. Jej sąsiadka 53W przepaliła się kilka tygodni temu i wkręciłem tę ledówkę. Widać, że producent miał w zamiarze wyprodukowanie źródła jak najbardziej żarówkopodobnego - barwa podobna (choć trochę bardziej żółta od halogenu), oddawanie kolorów na bardzo dobrym poziomie (testowałem ją też samą w innym pomieszczeniu i różnica między nią a żarówką jest znikoma). Do tego ta skuteczność świetlna - 115 lm/W! Do niedawna tylko soda i MH mogły się taką pochwalić. Bardzo dobrze. Żeby było jeszcze fajniej, te lampy nie są drogie - ok. 20-24 zł za sztukę.
Obrazek

Obrazek

-światło do telewizji - żarówka halogenowa Osram 20W. Sporadycznie używana (ja wolę oglądać TV przy ogólnym świetle). Jest tu już ok. 2 lat.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój pokój
-oświetlenie ogólne: żarówka halogenowa Carrefour 77W. W tej oprawie daje przyjemne, łagodne światło. Jak na swoją cenę (5 zł), dość trwała - jest wkręcona od listopada 2014 i nawet żarnik mocno nie obwisł. Oczywiście, jest w pełni sprawna.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

-oświetlenie do czytania i pisania: żarówka Apollo CLIS-40FR. Mój egzemplarz nie jest takiej złej jakości - mam ją wkręconą od października 2014 (używana średnio 30-60 minut dziennie) i się jeszcze nie przepaliła ;) Pomarańczowy kolor oprawy z lekka zabarwia światło, ale nie przeszkadza to w funkcjonowaniu. 360 lm mi odpowiada, a matowość powoduje, że żarówka nie daje po oczach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łazienka
-oświetlenie ogólne: WOS z żarówką halogenową Piła 42W. Halogen jest tu dopiero od miesiąca (wcześniej były 60-tki Iskry). Mimo że halogen ma 30 lm mniej, ja mam wrażenie, że natężenie światła jest przy nim większe. Średnia przeżywalność żarówek tu wynosi ok. 5 miesięcy. (używane ok. 1,5 h dziennie)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-oświetlenie nad lustrem: SOPS z żarówką halogenową Carrefour 30W. Halogen siedzi tu od kilku miesięcy, zastąpił Piłę 40W, która służyła tu co najmniej kilka lat. (To światło jest rzadziej używane niż ogólne - ok. 15 minut dziennie).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przedpokój
-Jedyne źródło światła - żarówka matowa Swedlux 60W. Nie pamiętam już, kiedy została wkręcona - miało to miejsce dość dawno temu ;) W przedpokoju jest jasno - jego wymiary pozostawiają trochę do życzenia (~1,5 m^2).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i to było prawda całe to moje oświetlenie ;)
Ostatnio edytowano 25 czerwca 2016, 17:44 przez KelVin, łącznie edytowano 1 raz
KelVin

Postprzez Beton » 29 marca 2016, 11:26

Z tego wszystkiego podoba mi się tylko oprawa w Twoim pokoju i SOPS z ciekawym kloszem ;) Ale źródełko w nim słabiutkie.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez KelVin » 29 marca 2016, 16:33

Czy słabiutkie? To sprawa mocno subiektywna ;) Mnie wystarcza. Inaczej zamontowałbym mocniejsze źródło.

Edit: Odnośnie do klosza w SOPS, bardzo go lubię - zapobiega olśnieniom, nie zjadając strumienia świetlnego :-)
Ostatnio edytowano 30 marca 2016, 06:02 przez KelVin, łącznie edytowano 1 raz
KelVin

Postprzez qba » 29 marca 2016, 20:30

Oprawy w większości fajne. Ja też w wielu miejscach mam halogeny E 27 i jedną Pila Led 7W. Wkrótce chyba także wywalę kompakty z żyrandola. Z żarówkami Swedlux spotkałem się kilka lat temu. Były to przezroczyste 25 z zygzakiem. To była chyba jakaś seria dla marketów podobnie jak Apollo.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Jaaej2005 » 29 marca 2016, 20:37

Fajne mam oświetlenie biurka :P
halogen 10w w ,,profesjonalnej'' oprawce :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jaaej2005

Postprzez galad » 29 marca 2016, 21:34

U mnie w pokoju jako główne światło jest wkręcona żarówka Apollo 100W i działa już z 2 lata. Natomiast w lampce na biurku mam wkręconą 25W marki INQ i też daje radę już pół roky. Wcale jak widać z tymi chińczkami źle nie jest.
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez jacekk » 29 marca 2016, 21:44

galad napisał(a): Natomiast w lampce na biurku mam wkręconą 25W marki INQ i też daje radę już pół roky. Wcale jak widać z tymi chińczkami źle nie jest.

Tia... I po 5 minutach świecenia żarnik juz się robi obwisły. Po pół roku wygląda jak zygzak, zwisy sa większe niż odstępy między wieszakami. Juz zupełnie przemilczę :D fakt że żarówka 25W ma w rzeczywistości nieco ponad 30W a świeci wybitnie słabo.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez qba » 29 marca 2016, 21:45

galad napisał(a):U mnie w pokoju jako główne światło jest wkręcona żarówka Apollo 100W i działa już z 2 lata. Natomiast w lampce na biurku mam wkręconą 25W marki INQ i też daje radę już pół roky. Wcale jak widać z tymi chińczkami źle nie jest.

Czasem trafi się jakiś dobry egzemplarz. U mnie w kuchni żarówka Spectrum tez świeci już 2 lata. Zresztą ze starymi Polampami też bywało, że potrafiły strzelić zaraz po wkręceniu do oprawy. Tylko że w przypadku chińczyków jest to zjawisko o wiele częstsze.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez FOX » 29 marca 2016, 22:18

Jaaej2005 napisał(a):Fajne mam oświetlenie biurka :P

brawo, nic tylko czekać aż dojdzie do pożaru :)
FOX

Postprzez Beton » 29 marca 2016, 22:52

FOX napisał(a):
Jaaej2005 napisał(a):Fajne mam oświetlenie biurka :P

brawo, nic tylko czekać aż dojdzie do pożaru :)

Dokładnie...
Chłopie, wywal to badziewie i zamontuj sobie choćby oprawę na świetlówkę 8W... Tyle tego się przewraca na OLX-ie za grosze... Bylejakość, dziadostwo i prowizora. Robiłem takie rzeczy jak miałem 9 lat, ale to była instalacja na 12V, z oprawek samochodowych, a zasilacz był schowany za biurkiem.
Beton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy