Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T12

Postprzez daylight » 18 kwietnia 2016, 08:01

Świetna teoria, tylko że Razno opisywano grażdanką, a Oreol po angielsku i chyba też po niemiecku...
daylight

Postprzez toomm40 » 18 kwietnia 2016, 11:23

nie wiem... ale będąc w Niemczech znajdowałem na terenach byłych DDR-ów sporo ruskich rur ocechowanych zarówno jako Razno i Oreol
na niektórych pisało np."weiss" czyli to znaczy ,że były produkowane na rynek niemiecki, mam tego trochę w domu :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez daylight » 18 kwietnia 2016, 16:44

Użyłem zbyt dużego skrótu myślowego. Praktycznie wszystkie Oreole opisywano po angielsku lub niemiecku a większość Razno grażdanką. Też gdzieś miałem Razno LD made in USSR - najwyraźniej wersja eksportowa.
Ale w czym rzecz - nie widziałem (być może jeszcze ;)) Oreola opisanego grażdanką, stąd twierdzę, że to marka stricte eksportowa.
daylight

Postprzez robert03 » 18 kwietnia 2016, 18:30

toomm40 napisał(a):świecą byle jak , ale mimo wszystko fajne świetlówy .jest klimat .i pomyśleć ,że kiedyś cały wschodni blok tonął w świetle z Ra ok. 60% 8-)

I te zaczernienia w kształcie pierścienia układające się w przeróżne wzory i wypełniające od środka wraz ze zużyciem świetlówki.... Polskie Polampy też się tak zużywały. Od tego się zaczynało przygodę z oświetleniem i tak naprawdę to oświetlenie dla mnie miało i ma duszę. Żarówki i Ledy to już nie jest to. W tym nie ma nic porywającego nic ciekawego. Świeci to świeci, nie to nie. Ganz egal.
Chociaż ostatnio we współczesnym rastrze widziałem Pile 18W też pierścieniowo zaczernioną.
robert03

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 18 kwietnia 2016, 21:00

matit1 napisał(a):
Beton napisał(a): Poza tym na stateczniku elektronicznym pracują całkiem przyjemnie.

To tylko pamiętaj, że ten statecznik prędzej czy później może się zbuntować, bo elektroniczne nie lubią T12

Wydaje mi się, że miałeś do czynienia z kiepskimi statecznikami elektronicznymi lub słabymi rurami... Elektronika tak samo "lubi" T12 jak i T8 - nigdy nie spotkałem potwierdzenia tego, co napisałeś. Faktem jest, że rury T12 mają nieco niższe napięcie zapłonu, co może robić różnice pod względem jakości i sposobu zapłonu (np. w układach z zapłonem na ciepło), ale nie są to różnice, które mają znaczący wpływ na działanie całości.

Co do marek eksportowych, to zarówno Razno, jak i Oreol były markami eksportowymi. Za dawnych lat istniało coś takiego jak wymiana handlowa i często ZSRR dosyłał własne świetlówki jako uzupełnienie produkcji w innych krajach, będących pod wpływem bloku wschodniego. W różnych krajach, rodzime firmy rozprowadzały te świetlówki. Raz widziałem nawet karton z radzieckich rur Razno, gdzie na nalepce widniała informacja, że były to świetlówki produkowane dla węgierskiego Tungsrama (był to eksport na rynek węgierski). Tamte rury miały napisy z marką Razno, ale u nas pojawiały się także rury opisane jako "LF", także sowieckiej produkcji, więc z tym było różnie. Nie rozumiem zbytnio, po co ta różnorodność marek (Razno / Oreol), ale we wszystkich krajach obie te marki występowały. U nas też. Pod koniec lat 80-tych na naszym rynku zaczęły się też pojawiać inne marki rosyjskie - Lisma, Svetex, Alinex... To już były z pewnością marki uniwersalne, nie eksportowe. Razno istniało aż do 1990 - 1991 roku, do czasu jak upadł ZSRR i rury pod tą marką pojawiały się jeszcze na początku lat 90-tych, jak te innych rosyjskich marek.

Jako ciekawostkę dodam, że do 1977 roku na polskim rynku nie było jeszcze ani marki Razno, ani Oreol - do tamtego czasu wszystkie radzieckie rury opisywano tylko mocą, barwą i datą produkcji - bez określonej marki, jak na tych zdjęciach, które wstawił Beton. Razno to twór końca lat 70-tych, a rury te były dostępne przez kolejną dekadę.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez slaweklampy » 24 kwietnia 2016, 08:40

W moim garażu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez lumix26 » 24 kwietnia 2016, 09:37

W Twoim garażu :shock: podobno tylko kije uznajesz :D a tu widzę ze grubasy używasz ;) :roll:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez slaweklampy » 24 kwietnia 2016, 10:13

Witam

Te świetlówki mój ojciec zdobył ponad 15 lat temu, wtedy był stawiany ten garaż.

W drugim garażu.

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Lampka » 24 kwietnia 2016, 14:27

Jeżeli wierzyć temu co piszesz, to musiały one zostać kupione jako nowe, przynajmniej te Pile :P Pochodzą one z listopada 2000 roku, czyli mają prawie 15,5 roku.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez JeD » 24 kwietnia 2016, 14:32

Twoje ukochane 36/840 kosztują koło 8-10zł, więc możesz je zastapić te dziadowskie T-12, o którch lubisz się tak wypowiadać ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe