Odpalanie opuszczonych opraw

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Odpalanie opuszczonych opraw

Postprzez lumix26 » 7 maja 2016, 09:19

jest tak a jedna oprawa OUKs nieczynna już jak załatwię agregat to może odpalę ją ;)
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez JeD » 7 maja 2016, 10:47

Czekamy z niecierpliwością. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Beton » 7 maja 2016, 15:47

O tak, to by było super ;).
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez MRP200 » 7 maja 2016, 21:51

Mnie jednak mocno korciło, żeby ponownie wrócić do tego przejazdu w m. Mieścisko i spróbować odpalić te dwie oprawy wzdłuż zarośniętego toru. W ostatnim słupie skrzynkę otworzyłem metodą młotka i przecinaka. Na słupie bliżej przejazdu pomocna okazała się wkrętarka. Zresztą same skrzynki u dołu są już mocno skorodowane. W jednej po zdjęciu pokrywy cały dół skrzynki dosłownie odpadł.
W dodatku ta ostatnia oprawa pokazywana wcześniej to nie OURW2250 tylko jednolampowa OURW 250.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Z moich obserwacji wzrokowych LRF-y świecą dość jasno, co szczególnie widać za dnia, co oznacza że były niewiele eksploatowane. Możliwe, że krótko przez zawieszeniem ruchu pociągów lampy zostały wymienione, a potem kiedy ruch pociągów zawieszono, oprawy zostały trwale wyłączone. Podejrzewam, że wszystkie oprawy na tym przejeździe są sprawne.

PS. Skrzynki słupowe zostały po skończonej akcji ponownie zamknięte, ale posłużyłem się długimi solidnymi trytykami. Tak dla zasady, że należy po sobie zostawić porządek.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 7 maja 2016, 21:56

widze wciągnelo cie odpalanie opraw :mrgreen: i dobrze ;) mam nadzieje ze jeszcze razem zrobimy więcej takich akcji ;) szkoda ze nie zrobiłeś tego w nocy
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MRP200 » 7 maja 2016, 22:50

Nocne zdjęcia to pewnie jesienią będą :cry: . Ale teraz z racji długich dni można obadać miejsca za jasnego. Bo trochę ich jest, ale niestety wszystko oddalone o kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt kilometrów.

Whites86 napisał(a):widze wciągnelo cie odpalanie opraw :mrgreen: i dobrze ;) mam nadzieje ze jeszcze razem zrobimy więcej takich akcji ;) szkoda ze nie zrobiłeś tego w nocy

Warto było by dokończyć trasę kwietniowego zlotu.
MRP200
Moderator

Postprzez MRP200 » 13 maja 2016, 22:45

Fotorelacja z wizji lokalnej kolejnej miejscówki z opuszczonymi oprawami. Jest już dość wysunięta o miejsca zamieszkania o dobre 35 km.
To nieczynna stacja kolejowa Żnin (woj. kujawsko-pomorskie). Dawniej stacja odgałęźna, potem stacja końcowa. Do wczesnych lat 2000 do tej stacji dojeżdżały szynobusy od Inowrocławia. Potem komunikację zawieszono, ze względu na kiepski stan torów. Są plany reaktywacji połączeń pasażerskich, tym bardziej, że stacja położona jest w centrum miasta, ale jak na razie to są plany odżywające raz na pół roku, a potem lądują gdzieś na stertę akt.
Fotki stacji przy zachodzącym słońcu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale skoro przejechało się tyle kilometrów to trzeba spróbować coś odpalić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miejscówkę uważam za dobrą, więc warto tu kiedyś podjechać, tym bardziej, że na obecną chwilę jest tutaj co odpalać.
Dodam, że po drodze oblukałem jeszcze jedną miejscówkę. To stacja Damasławek. Tu jednak jest problem, bo stacja jest nieczynna i czynna. Sporadycznie przejeżdżają tamtędy "towary" z Gniezna do Nakła. A oświetlenie stacji to same OURW. Poza przejazdami, które zmodernizowano do Boyenów.
MRP200
Moderator

Postprzez trojmiejski » 13 maja 2016, 23:07

OURW na tych wysięgnikach mają klimat, dobrze, że ponownie zaświeciły :)
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez MRP200 » 13 maja 2016, 23:16

Na forum jest fotorelacja z tej stacji, zdaje się z 2012 albo z 2013 roku. Robiłem ją z kolegą Utilizerem.
Samo oświetlenie uważam za nieczynne. Ten ostatni słup z podwójnymi OURW jak i ta pojedyncza OURW miały wyrżnięte tabliczki słupowe. Z tym podwójnym słupem miałem trochę kombinowania, żeby na obcinkach przewodów odpalić.
W sumie można by tu zrobić podobną akcję ale na dwa agregaty. Warto byłoby też spróbować pojedyncze oprawy z tych kwiatów (może niektóre Strady świecą rtęcią).
MRP200
Moderator

Postprzez Beton » 13 maja 2016, 23:49

Super :) Nic, tylko wybrać się w nocy i spróbować odpalić więcej opraw. Uruchamiały się bez problemów? Genialne zdjęcia nocne musiałyby wyjść, gdyby odpalić oprawy znajdujące się bliżej budynków nocą :).
Beton

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video