bartek380V napisał(a):To ja jeszcze doloze do piecaMianowicie gdzies czytalem na elektrodzie ze UPS ma radiatory obliczone na krotkotrwala prace bo aku dlugo nie wytrzymuje i chcac go uzywac dluzej jak 10 minut czyli do pracy ciaglej ze srednim obciazeniem to trzeba polepszyc warunki chlodzenia tranzystorow wyjsciowych czyli wiatraczek albo wieksze kaloryferki
Beton napisał(a):bartek380V napisał(a):To ja jeszcze doloze do piecaMianowicie gdzies czytalem na elektrodzie ze UPS ma radiatory obliczone na krotkotrwala prace bo aku dlugo nie wytrzymuje i chcac go uzywac dluzej jak 10 minut czyli do pracy ciaglej ze srednim obciazeniem to trzeba polepszyc warunki chlodzenia tranzystorow wyjsciowych czyli wiatraczek albo wieksze kaloryferki
I dokładnie tak mam zrobione u siebie. Te radiatory fabryczne niestety są rzeczywiście tragiczne... na dzień dobry powierciłem obudowę i już pomogło.
bartek380V napisał(a):Beton napisał(a):bartek380V napisał(a):To ja jeszcze doloze do piecaMianowicie gdzies czytalem na elektrodzie ze UPS ma radiatory obliczone na krotkotrwala prace bo aku dlugo nie wytrzymuje i chcac go uzywac dluzej jak 10 minut czyli do pracy ciaglej ze srednim obciazeniem to trzeba polepszyc warunki chlodzenia tranzystorow wyjsciowych czyli wiatraczek albo wieksze kaloryferki
I dokładnie tak mam zrobione u siebie. Te radiatory fabryczne niestety są rzeczywiście tragiczne... na dzień dobry powierciłem obudowę i już pomogło.
WIatraczek dales ? Czy tylko dziury w obudowie ? Ja bym zainwestowal co najmniej w dziury i wiatraczek na wyciag bo radiatory nie zawsz da sie dolozyc lub podmienic. Ile procent mocy i w jakim czasie pracy ciaglej on pracuje ?
OUKS340 napisał(a):Mam problem z Zodiakiem DSS402. Zakres UKF gra bardzo cicho, ledwo coś w głośnikach słychać.
OUKS340 napisał(a):I jeszcze jedno pytanie: czy zegar wskazówkowy na baterie jest naprawialny? Pomimo wymiany baterii późni się ponad godzinę (mechanizm CITIZEN). Trochę szkoda mi go wyrzucić ponieważ ma naprawdę ładną obudowę i niemało kosztował. Jak nie to kupię drugi mechanizm
amisiek napisał(a):To dotyczy słabych UPSów do małych stacji roboczych. Porządne zasilacze z modułami zewnętrznych akumulatorów (tak od około 1500VA w górę) mają falowniki przystosowane do pracy ciągłej. Są jeszcze zasilacze o ciągłej konwersji napięcia - wtedy zasilanie odbywa się tak, że po przetransformowaniu na niższe napięcie i wyprostowaniu na prostowniku prąd stały ładuje akumulator i zasila falownik, który wytwarza sinusoidę 230V 50Hz. Falownik i prostownik pracują cały czas. W takim UPSie nie ma miejsca na oszczędność na radiatorach, do tego muszą mieć odpowiedni zapas energii na wypadek zwarcia w jakimś niewielkim odbiorniku.
Czasami można upolować tanio taki UPS np z uszkodzonymi akumulatorami, polecam zamiast zwykłego taniego śmiecia.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości