Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez galad » 13 czerwca 2016, 20:44

Przykład z autopsji, mój wujek w lipcu wyjeżdża pod namiot, jako że to zapalony kibic musi na czymś zobaczyć mecz, więc kupił na olx 19 calowy tv lcd, ale bez zasilacza, w telewizorze tylko wejście na 12V, bo wbudowanego zasilacza producent nie przewidział, na pierwszy ogień poszedł zasilacz ze starego tunera cyfrowego polsatu 12V 2A podziałał może z 30 minut i padł, teraz został kupiony zasilacz 6A ciekawe czy i ten wytrzyma. Więc potwierdzam TV ldc ciągnie dużo "A"
Ostatnio edytowano 13 czerwca 2016, 21:08 przez galad, łącznie edytowano 1 raz
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez bartek380V » 13 czerwca 2016, 20:58

To ja jeszcze doloze do pieca ;) Mianowicie gdzies czytalem na elektrodzie ze UPS ma radiatory obliczone na krotkotrwala prace bo aku dlugo nie wytrzymuje i chcac go uzywac dluzej jak 10 minut czyli do pracy ciaglej ze srednim obciazeniem to trzeba polepszyc warunki chlodzenia tranzystorow wyjsciowych czyli wiatraczek albo wieksze kaloryferki :oops:
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Beton » 13 czerwca 2016, 20:59

bartek380V napisał(a):To ja jeszcze doloze do pieca ;) Mianowicie gdzies czytalem na elektrodzie ze UPS ma radiatory obliczone na krotkotrwala prace bo aku dlugo nie wytrzymuje i chcac go uzywac dluzej jak 10 minut czyli do pracy ciaglej ze srednim obciazeniem to trzeba polepszyc warunki chlodzenia tranzystorow wyjsciowych czyli wiatraczek albo wieksze kaloryferki :oops:

I dokładnie tak mam zrobione u siebie :). Te radiatory fabryczne niestety są rzeczywiście tragiczne... na dzień dobry powierciłem obudowę i już pomogło.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 13 czerwca 2016, 21:47

To dotyczy słabych UPSów do małych stacji roboczych. Porządne zasilacze z modułami zewnętrznych akumulatorów (tak od około 1500VA w górę) mają falowniki przystosowane do pracy ciągłej. Są jeszcze zasilacze o ciągłej konwersji napięcia - wtedy zasilanie odbywa się tak, że po przetransformowaniu na niższe napięcie i wyprostowaniu na prostowniku prąd stały ładuje akumulator i zasila falownik, który wytwarza sinusoidę 230V 50Hz. Falownik i prostownik pracują cały czas. W takim UPSie nie ma miejsca na oszczędność na radiatorach, do tego muszą mieć odpowiedni zapas energii na wypadek zwarcia w jakimś niewielkim odbiorniku.

Czasami można upolować tanio taki UPS np z uszkodzonymi akumulatorami, polecam zamiast zwykłego taniego śmiecia.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez bartek380V » 14 czerwca 2016, 21:43

Beton napisał(a):
bartek380V napisał(a):To ja jeszcze doloze do pieca ;) Mianowicie gdzies czytalem na elektrodzie ze UPS ma radiatory obliczone na krotkotrwala prace bo aku dlugo nie wytrzymuje i chcac go uzywac dluzej jak 10 minut czyli do pracy ciaglej ze srednim obciazeniem to trzeba polepszyc warunki chlodzenia tranzystorow wyjsciowych czyli wiatraczek albo wieksze kaloryferki :oops:

I dokładnie tak mam zrobione u siebie :). Te radiatory fabryczne niestety są rzeczywiście tragiczne... na dzień dobry powierciłem obudowę i już pomogło.

WIatraczek dales ? Czy tylko dziury w obudowie ? Ja bym zainwestowal co najmniej w dziury i wiatraczek na wyciag bo radiatory nie zawsz da sie dolozyc lub podmienic. Ile procent mocy i w jakim czasie pracy ciaglej on pracuje ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez Beton » 14 czerwca 2016, 21:59

bartek380V napisał(a):
Beton napisał(a):

WIatraczek dales ? Czy tylko dziury w obudowie ? Ja bym zainwestowal co najmniej w dziury i wiatraczek na wyciag bo radiatory nie zawsz da sie dolozyc lub podmienic. Ile procent mocy i w jakim czasie pracy ciaglej on pracuje ?

żaden wiatraczek niestety by tam nie wszedł - jest teraz nowy radiator. Jak pracuje,to się dowiem w tym tygodniu, jak go w końcu odbiorę, bo nie miałem czasu po niego podjechać ;).
Beton

Postprzez OUKS340 » 14 czerwca 2016, 23:41

Mam problem z Zodiakiem DSS402. Zakres UKF gra bardzo cicho, ledwo coś w głośnikach słychać. Rzadko kiedy, po włączeniu przez krótką chwilę gra normalnie i....cisza. Napięcie warykapowe ustawione dla danej stacji nie zmienia się po nastaniu ciszy, zasilanie głowicy również jest prawidłowe (12V). Pozostałe zakresy pracują normalnie. Podczas krótkiej chwili odbioru UKFu świeci wskaźnik stereo, poziom sygnału na max.
I jeszcze jedno pytanie: czy zegar wskazówkowy na baterie jest naprawialny? Pomimo wymiany baterii późni się ponad godzinę (mechanizm CITIZEN). Trochę szkoda mi go wyrzucić ponieważ ma naprawdę ładną obudowę i niemało kosztował. Jak nie to kupię drugi mechanizm ;)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez daylight » 15 czerwca 2016, 08:20

Pierwsza sprawa to... wiem, wybacz, to pytanie jest głupie... ale... wyłączyłeś wyciszanie szumów na UKF? Ten przycisk na lewo od U.
daylight

Postprzez Gismot » 15 czerwca 2016, 10:04

OUKS340 napisał(a):Mam problem z Zodiakiem DSS402. Zakres UKF gra bardzo cicho, ledwo coś w głośnikach słychać.

A w trybie mono działa poprawnie? Skoro gra cicho to przydało by się prześledzić tor sygnału i znaleźć gdzie sygnał ginie...

OUKS340 napisał(a):I jeszcze jedno pytanie: czy zegar wskazówkowy na baterie jest naprawialny? Pomimo wymiany baterii późni się ponad godzinę (mechanizm CITIZEN). Trochę szkoda mi go wyrzucić ponieważ ma naprawdę ładną obudowę i niemało kosztował. Jak nie to kupię drugi mechanizm ;)

Oryginalnie zodiak DSS 402 nie posiada zegara. Dosyć często użytkownicy montowali do nich timery z wyświetlaczem LED. Wstaw zdjęcie przedniego panelu?

Czy jest naprawialny? Wypadało by rozebrać i zobaczyć na jakim układzie jest zbudowany generator impulsów. W tych latach przeważnie generator był budowany dosyć prosto kwarc+wzmacniacz operacyjny i trymer do regulacji - i może tylko wystarczy wyregulować lub mechanizm wyczyścić i zakonserwować - od tego bym zaczął ;)

Jeśli struktura jest naniesiona na Płytce PCB to nic nie zrobisz. Najlepiej zamieść zdjęcie z wnętrza zegara.
Gismot

Postprzez bartek380V » 15 czerwca 2016, 21:56

amisiek napisał(a):To dotyczy słabych UPSów do małych stacji roboczych. Porządne zasilacze z modułami zewnętrznych akumulatorów (tak od około 1500VA w górę) mają falowniki przystosowane do pracy ciągłej. Są jeszcze zasilacze o ciągłej konwersji napięcia - wtedy zasilanie odbywa się tak, że po przetransformowaniu na niższe napięcie i wyprostowaniu na prostowniku prąd stały ładuje akumulator i zasila falownik, który wytwarza sinusoidę 230V 50Hz. Falownik i prostownik pracują cały czas. W takim UPSie nie ma miejsca na oszczędność na radiatorach, do tego muszą mieć odpowiedni zapas energii na wypadek zwarcia w jakimś niewielkim odbiorniku.

Czasami można upolować tanio taki UPS np z uszkodzonymi akumulatorami, polecam zamiast zwykłego taniego śmiecia.

Czy z UPSa o przebiegu quasi sinus mozna odpalic male trafo ? Czytalem ze ktos probowal pompke do centralnego odpalic i burczala strasznie
bartek380V

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic