Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez Elektroservice » 25 czerwca 2016, 20:37

U mnie też była burza, dość solidnie błyskało, ale hałasu zbytnio nie narobiło :D
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez MRP200 » 25 czerwca 2016, 21:01

Nad PWA najpierw pomrukiwało w oddali, pokropił deszczyk, taki jakby ksiądz kropidłem poświęcił. Rad nie rad postanowiłem podlać ogródek z węża. No i odwaliłem kawał dobrej, nikomu nie potrzebnej roboty. Bo tak koło 20-tej naszła ponownie chmura deszczowa, a z niej konkretnie popadało.Trochę się też błyskało, ale to były odległe wyładowania.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Lampka » 25 czerwca 2016, 21:55

Nad śląskiem też przechodziły dziś gwałtowne burze, z których pierwsze przetoczyły się w nocy i rano. Miejscami widoczne dziwne smugi opadowe (wyglądające jak odległy wodospad) wskazywały na solidną ulewę / oberwanie chmury lub nawet grad.
Przez jedną z tych komórek burzowych przejechałem i rzeczywiście padał ulewny deszcz, ale bez gradu ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez MRP200 » 25 czerwca 2016, 22:21

Lampka napisał(a):... Miejscami widoczne dziwne smugi opadowe (wyglądające jak odległy wodospad) wskazywały na solidną ulewę / oberwanie chmury lub nawet grad. ...

Zjawisko virga. Obserwowane i w naszym klimacie, ale tylko latem. To deszcz. który z racji wysokich temperatur nie dociera do powierzchni ziemi, bo zdąży prędzej wyparować. Ale samo zjawisko dość ciekawe i łatwo rozpoznawalne.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Lampka » 25 czerwca 2016, 22:47

Znam to zjawisko, ale zwykle łatwo odróżnić smugi związane z tym zjawiskiem od smug, które dotyczą gwałtownej ulewy, zlewającej się z wypiętrzonego cumulonimbusa prosto na ziemię. Z reguły można też po tym poznać, czy burzy towarzyszy silny wiatr.

Czasem pokażne smugi są też widoczne wczesną wiosną lub zimą, gdy przy gruncie temperatura jest dodatnia, ale już kilkadziesiąt / kilkaset metrów nad ziemią jest znacznie chłodniej i z chmur pada śnieg, który roztapia się, zanim doleci do ziemi. Smugi takie wyglądają, jakby nagle rozwiewały się nad ziemią, a spowodowane są tym, że płatki śniegu łatwiej blokują przepływ promieni słonecznych i dlatego lepiej je widać.
Lampka

Postprzez Gismot » 25 czerwca 2016, 23:58

Zielona góra - upał ok. 32st, ale na szczęście pokój mam w piwnicy więc nie narzekam :) Po przyjeździe do Głogowa, klimatyzowanym składem o mal nie zamarzłem. W końcu wysiadłem z lodówki i zastałem przepiękny widok. Pozostał migiem dojść do domu.
Obrazek
Ale nie było, aż tak źle jak myślałem. Przez moment była mocna ulewa, po kilku minutach zmalała. Aktualnie kropi deszcz.

Powracając do klimatyzowanych składów, to mam wrażenie, iż co niektórzy kierownicy pociągów ustawiają ją pod siebie.
Ostatnio jechałem z zielonej góry do wrocławia to nie dało się wysiedzieć - zwrócenie uwagi nie pomogło to ludzie pootwierali okna ;)
Podczas dalszej jazy, zmienił się kierownik i wyłączył klimę. W pociągu po 30minutach temperatura wzrosła do 30st. W drodze powrotnej był inny kierownik (nie mam pojęcia, czy jechałem tym samym składem) i klima była ustawiana z rozsądkiem, aż się przyjemnie jechało :)

W summie ma dosyć klimatyzowanych pociągów. Nie ma to jak stare poczciwe składy (EN57) bez klimy. :D
Ostatnio edytowano 26 czerwca 2016, 00:19 przez Gismot, łącznie edytowano 4 razy
Gismot

Postprzez Lampka » 26 czerwca 2016, 00:00

W poczciwych EN często w zimie jest gorąco jak w saunie, bo ogrzewanie hula pełną parą ;) Czasem nóg prawie nie da się trzymać pod siedzeniem.
Lampka

Postprzez Gismot » 26 czerwca 2016, 00:13

Lampka napisał(a):W poczciwych EN często w zimie jest gorąco jak w saunie, bo ogrzewanie hula pełną parą ;) Czasem nóg prawie nie da się trzymać pod siedzeniem.

Racja, ale to też zależy od kierownika/prowadzącego pociąg - niektórzy pilnują, aby sauny nie było. Na bagaż i buty trzeba uważać, niejedna osoba stopiła sobie podeszwę od grzejnika ;)
Ale ja na ogrzewanie nie narzekam, gorzej mnie wykańcza klima w nowych zmodernizowanych składach.
Gismot

Postprzez slaweklampy » 26 czerwca 2016, 10:56

Wczoraj wieczorem wyglądało to tak:

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Lampka » 26 czerwca 2016, 19:59

Dziś tez zachmurzyło się i koło południa nad Gliwicami przeszła burza, która trwała około godzinę, przynosząc momentami ulewny deszcz. Jednak w Jaworznie i Dąbrowie Górniczej było bardziej spektakularnie - podglądałem przez kamerki internetowe ;)
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic