Po pierwsze bardzo dziękuje za komentarze, to będzie długi post, ale jest tyle nie jasności, że muszę trochę potłumaczyć
qba napisał(a):Nowe oprawy - po prostu obrzydliwe i nijakie.
Drogi Kubo, oprawy nie mają tam urządzać TOP MODEL, mój kolega ładnie je skomentował ''nie szpecą, nie upiększają''. W porównaniu z tym co tam było, jest wielki przeskok i moja rodzina widzi róznice w dawaniu światła i tym, że nic im się nie sypie na głowę. Co bys innego zaproponował w takim razie? Tylko coś porządnego i co dostane w skepie...konkrety proszę!!! nie mogę się po prostu doczekać...
qba napisał(a): OR lepiej od tego wygląda.
No, kurde nie żartuj...nie odpływaj aż tak totalnie
qba napisał(a): Paskudny szary kolor i prawdopodobnie jakiejś kiepskiej jakości tworzywo osłony, zapewne wyklepane na dalekim wschodzie za miskę ryżu. Ciekawy jestem ich wyglądu za 15 - 20 lat - o ile się do tego czasu nie rozsypią, bo widać, że .
One mają 10 lat pracy za sobą, pochodzą z porządnej firmy ALFA. Mają także szklany gruby klosz, oraz metalowy trzon koło klosza, jedyną plastikową rzeczą jest osłonka przy przewodach doprowadzających prąd do oprawy. Mają duży przebieg, świeciły w dodatku 100-tkami, potem kompaktami od 2012r. Były u Taty w firmie, świeciły codziennie

Chyba się nie rozsypały, ale cóż nie są z PRL to są beznadziejne, wybacz zapomniałem tej logiki.

Nie rozumiem wymiany solidnej oprawy ZAOSu, jak zdjęcia wskazują zabrudzonej, ale wciąż w dobrym stanie ( no bo i co się ma w niej zepsuć?) w piwnicy, która zapewne wytrzymałaby i kolejne 50 lat, nawet w piwnicznych warunkach, do których została stworzona na takie coś.
Oprawa po prostu się psuła, w dodatku wyglądała już słabo. Czemu mam nie wymieniać jakiejś brzydoty skoro mam coś lepszego pod ręką, klosz zabrał 50% światła oprawy, oprawa nadal jest, jeżeli ktoś ją chce to chętnie oddam, może ktoś ją doceni mimo jej wad...

Oddam też klosz

Tomku, wybacz, że Cię nie wspomnę w dalszej części, ale już Ci wytłumaczę co do tej oprawki. Oprawka była zepsuta, wkręcały się tylko niektóre żarówki.
Beton, jeżeli chodzi o Ciebie, to ta oprawa jak już wyjaśniłem Kubie, po prostu miała popsutą oprawkę i metalowy pręt też nie grzeszył pięknością a także klosz zabierał mnóstwo światła. Zdecydowało to o wymianie finalnie, panowie jak lubicie takie smaczki, ja ją oddam.

Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode