Odpalanie opuszczonych opraw

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Odpalanie opuszczonych opraw

Postprzez Artur1977Lublin » 26 lipca 2016, 20:05

No to daję, jak to mnie tu Kol. Whites86 zachęca ;) Z początku fociłem te odpalane oprawy z agregatu wł. MRP200 moim smartfonem: HTC Desire 620, bo "sierota", zapomniałem naładować aparat :P, przez co, fotki nie są najlepszej jakości :P No cóż, zdarza się :P ;) No nic, nie zanudzam i wrzucam te fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem mnie Kol. MRP200 poratował podładowaniem aparatu i kilka zdjęć tego dnia cyknąłem już z aparatu ;) :):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to tyle z ul. Budowlanej ;) Potem zwinęliśmy sprzęt z MRP200, pojechaliśmy jego "Renią" na ul. Metalurgiczną i tam kontynuowaliśmy nasze dzieło odpalania opuszczonych opraw i focenia ich:
Obrazek
Obrazek

Niestety, ale nocne zdjęcia na smartfonie nie wyszły za dobrze, choć aparat jest 8 Mpx-owy, więc co mógł, to focił tylko MRP200, a ja sobie już odpuściłem na ten 1 dzień mini zlotu (22.07) ;) Po nocnym obfoceniu wróciliśmy z MRP200 do mnie, do domu, walnęliśmy po 2 piwka i oczywiście niezwłocznie podłączyłem baterię do ładowania ;) Na drugi dzień, tj. w sobotę (23.07) po śniadaniu zabrałem aparat ze statywem i pojechaliśmy po naszych forumowych znajomych z W-wy, czyli: Kasię (MercuryLamp) i Michała (Adler) na Dw. Gł. PKP LUBLIN "na czas" (przyjechali do Lublina z W-wy Wsch. planowo o 12:16), i już razem z nimi pojechaliśmy najpierw na ul. Gospodarczą (dalsza, już przemysłowa część ulicy przeciętej ul. Mełgiewską) i tam ekipa fociła klasyki, bez odpalania ich agregatem wł. MRP200. Ja sfociłem tylko dwie:
Obrazek
Obrazek

Z Gospodarczej pojechaliśmy na Metalurgiczną, gdzie miało miejsce focenie klasyków (niektóre pomijaliśmy, a niektóre nie nadawały się do odpalenia, jak ta na 2 zdjęciach poniżej):
Obrazek
Obrazek

Potem była pognieciona łycha, ale dało radę odpalić ją z agregatu:
Obrazek
Obrazek

A dalej, to już MRP200 podjechał na docelowe m-sce odpalania i focenia niektórych klasyków wśród rzędu innych, pozostałych:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i SPECJALNA niespodzianka dla Ciebie, Kol. Whites86 - opuszczone budynki poprzemysłowe na ul. Metalurgicznej ;) :):
Obrazek
Obrazek

Po zawinięciu sprzętu i opuszczeniu ul. Metalurgicznej wróciliśmy się do ul. Mełgiewskiej i zajechali na parking przed WSEI, gdzie najpierw udaliśmy się do pobliskiego marketu "STOKROTKA", aby coś kupić do zjedzenia (moja ulubiona kiełbasa z galaretką, która chyba posmakowała tym, którzy chcieli jej skosztować), i picia (Kasiu - MercuryLamp? To piwko LECH FREE o smaku: limonki i mięty było pyszne - WIELKIE DZIĘKI ;) :)), po czym udaliśmy się na spacer po FSC ul. Konstruktorów (już bez agregatu do odpalania), i na początek, skręcając w boczną uliczkę, i idąc do jej końca, natrafiliśmy na "kwiat" z 4 oprawami OURW-250 - zdjęcie poniżej:
Obrazek

Potem dotarliśmy pod MW Lublin Sp. z o.o., gdzie zachował się stary chodnik a'la "plaster miodu" i klasyczne "łychy" oraz "kwadratówka" ("kwadratówki" już nie fociłem):
Obrazek
Obrazek - ta miała pierścień, więc zrobiłem jej też ujęcie z bliska:
Obrazek - SPECJALNA dedykacja i pozdrowienia dla Kol. Remika75 z Krakowa ;)

Dalej już nie było drogi, więc trzeba się było wrócić do ul. Konstruktorów i tam przebiegał dalszy proces focenia:
Obrazek - niezidentyfikowany model oprawy.

Idąc ul. Konstruktorów w kier. ul. Tokarskiej natrafiliśmy na włączoną OURW-250:
Obrazek

Potem długi spacer z Tokarskiej, przez Resorową, aż do Ślusarskiej i tak doszliśmy aż do toru kolejowego, a na spacerze torem, mijając zwrotnice, fociliśmy dalej oprawy ;) A bardziej, to ja i pewnie MRP200, bo Kasi (MercuryLamp) padła bateria w telefonie, a Michał (Adler), to pewnie tylko oglądał ;) No to już nie zanudzam, tylko wrzucam fotki z tego spaceru po torze kolejowym:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I tak spacerując, zastała nas godz. 16:17, więc trzeba było się już stamtąd powoli zawijać ;) Żeby nie było, że mini zlot nie został udokumentowany zdjęciem naszego skromnego, 4-osobowego "teamu" forumowego, to pyknąłem na torze ze statywu zdjęcie, które wstawiłem do działu: Zlot Forumowiczów (str. 71). Korzystając z tego, że jeszcze mamy trochę czasu, wróciliśmy na parking k. WSEI, skąd odjechaliśmy w kierunku Felina ulicami: Mełgiewska, Metalurgiczna i A. Grygowej, aż do H. Dekutowskiego, a naszym celem było zajechanie na ul. B. Dobrzańskiego (teren Uniwersytetu Przyrodniczego), gdzie wzdłuż drogi do tego uniwersytetu stał rząd klasycznych opraw OURW-250 na słupach z linią podziemną (z tego, co mi Kol. Michał vel Famabud mówił, to włączane są wieczorem na noc tylko w ciągu roku akademickiego), był też słup z linią podziemną, a na jego wysięgniku Strada (pewnie OUS-250), a w tle, przy ul. Wincentego Witosa, także na słupach z linią podziemną zamocowane na wysięgnikach, prezentowały się SOX-y. Tak więc cyknąłem kilka zdjęć dla Kasi (MercuryLamp) i Michała (Adler):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poza foceniem też trochę pogadaliśmy i tak nam miło czas zleciał ;) Czując, że już nam niewiele czasu zostało do odjazdu naszych forumowych gości z W-wy (o 18:07 mieli planowy powrót z Dw. Gł. PKP LUBLIN do W-wy Wsch.), opuściliśmy ostatnie m-sce zlotu, czyli teren Uniwersytetu Przyrodniczego i pojechaliśmy do Dw. Gł. PKP LUBLIN, gdzie na 1 peronie poczekaliśmy z naszymi gośćmi, dopóki nie wsiądą do pociągu i nie odjadą (w między czasie, jak już wsiedli, przeszliśmy z MRP200 na peron 2, aby się jeszcze z nimi pożegnać i pomachać (siedzieli w pociągu od strony właśnie tego 2 peronu). Potem wróciliśmy z MRP200 do mnie, do domu, "obrobiliśmy" golonę i pogadaliśmy (w międzyczasie Ela coś wspomniała o tej przeciekającej wodzie pod zlewem, więc trzeba było temu jakoś zaradzić ;) Ale to już chyba wcześniej o tym pisał MRP200 i ja się dopisałem, więc już nie będę się powtarzał ;) Wypiliśmy potem chyba z 4 browary (Ela już poszła spać, bo miała na 7 rano do pracy i przy okazji mnie poganiała, przeszkadzając mi co jakiś czas w rozmowie z MRP200, co mnie już z lekka wkurzało, ale też ją rozumiałem) i każde z nas poszło spać ;) Na drugi dzień, po śniadaniu wyskoczyliśmy do OBI i 2x do CASTORAMY po te brakujące części, ogarnęło się to jakoś, wszamało dobry obiad i na tym się zakończył nasz mini zlot lubelski - lipiec 2016 już tylko w 2-osobowym składzie. Potem MRP200 odjechał do domu, a ja się wziąłem za zrzucanie zdjęć z aparatu i z telefonu, odpowiednio je obrabiając, a potem sortując, po czym wyszedłem na rower i wróciłem zaraz przed 22, a potem się dowiedziałem od MRP200, że on 0,5 godz. po mnie dotarł do domu, zaliczając już w ogródku dla relaksu 2 browary ;) No i to by było na tyle ;) Sorry, jeśli zanudziłem tymi moimi "referatowymi" sprawozdaniami, ale chciałem jak najwięcej opowiedzieć, jak było ;) A było SUPER ;) Tak więc życzę miłego oglądania zdjęć ze zlotu i mam taką nadzieję... - do zobaczenia następnym razem w Lublinie i jak dam radę, to może jeszcze w tym roku - w W-wie, z tego, co Zawistak pisał ;) O ile to nie będzie kolidowało z weselem, na które jesteśmy zaproszeni (Ela i ja) u córki Eli koleżanki z pracy. I tak spełniwszy prośbę w kwestii wstawienia fotek oraz swój "obowiązek" zrelacjonowania przebiegu mini zlotu lubelskiego - lipiec 2016 względem naszego forum, mogę się wreszcie dzisiaj udać na zasłużony odpoczynek ;) Dobrej Nocy Wszystkim życzę i niech moc białego światła rtęciowego i metalohalogenkowego "wychodzącego" z polskich opraw klasycznych ZAWSZE Wam jasno świeci ;) Pozdrawiam Was rtęciowo i metalohalogenkowo ;) Wasz forumowy Kol. Artur vel Arti666 ;)
Ostatnio edytowano 16 stycznia 2017, 15:51 przez Artur1977Lublin, łącznie edytowano 1 raz
Artur1977Lublin

Zdjęcia: 131

Odpalanie opuszczonych opraw

Postprzez Farel03 » 26 lipca 2016, 21:37

Obrazek

To nie jest OBg ?
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez Utilizer » 26 lipca 2016, 21:40

Tak OBg ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Whites86 » 29 lipca 2016, 19:30

ja w końcu udostępniłem filmik z nieudanej akcji... kiedy rozsypał się szarpak w agregacie w najmniej odpowiednim momencie :evil:

I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Artur1977Lublin » 31 lipca 2016, 21:41

Hejka Farel03 i Utilizer za cenną podpowiedź co do tej niezidentyfikowanej wtedy, w moim mniemaniu, oprawy ;) :D

A tak, w ogóle, to co taka cisza pod moim postem a propos opisu zlotu? ;) :D Nie no, może za bardzo się rozpisałem? ;) Ale chciałem jakoś to wszystko ująć (humaniści tak już mają ;) :D).

przypominam o opcji EDYTUJ....
Ostatnio edytowano 2 sierpnia 2016, 15:42 przez Whites86, łącznie edytowano 1 raz
Powód: punkt 3.9 nabijanie postów
Artur1977Lublin

Zdjęcia: 131

Postprzez Whites86 » 2 sierpnia 2016, 15:43

to jak będzie z oprawami w okolicach poznania ? ktoś coś wie ? bo zastanawiam się czy brać ten agregat
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 2 sierpnia 2016, 20:10

Ok, czas ogarnąć liste potencjalnych celów do odpalania na zlot ;)

Kobylec, 5 sztuk ORZ-7 na opuszczonym placu, spokojna miejscówka, Marek ostatnio odpalał > viewtopic.php?f=35&t=5579&sk=a&start=240#p227982
https://www.google.pl/maps/@52.848153,1 ... 312!8i6656

Wapno, opuszczone najstarsze łyżki ORZ-7, część jest zniszczona, ale w niektórych są jeszcze lampy byłaby zajebista sprawa jakby którąś udało się odpalić. Bardzo blisko jest opuszczona kopalnia soli, w 1977 miała miejsce tam katastrofa i kopalnie zamknięto - przypuszczam że te łyżki nie świecą od 40 lat. Niezła miejscówka, Whites zachęcam :P
Na terenie kopalni też coś by się znalazło ciekawego
https://www.google.pl/maps/@52.8974667, ... 312!8i6656
http://www.urb-ex.pl/opuszczona-kopalnia-soli-w-wapnie/

W Wapnie można jeszcze obczaić plac koło klubu Viva, są tam OURW2250 ;)

Nowe, nieużywane trumienki, nie wiem tylko czy jakiś cieć tam nie pilnuje
https://www.google.pl/maps/@52.8719243, ... 312!8i6656

Stacja kolejowa Damasławek, same OURW i ciekawe opuszczone przejście podziemne
https://www.google.pl/maps/@52.8436092, ... 312!8i6656

Rąbczyn, OURW na stacji niestety nie wiem czy jeszcze są - tory były niedawno rozbierane
https://www.google.pl/maps/@52.7944376, ... 312!8i6656

W Wągrowcu jest bardzo ciekawy plac manewrowy mix OUR125, trumien i Strad, nieczynne odkąd pamiętam, niestety teraz jest ogrodzone i parking więc odpada raczej
https://www.google.pl/maps/@52.7954535, ... 312!8i6656

Dalej kwadratówki na PKP Wągrowiec - zostało chyba ze 12 sztuk, z czego większość zdatna do odpalenia

Wiatrowo, opuszczony park i pałac :) I duża ilość OCP-125 starego typu, w różnym stanie. Pałacyk w bardzo dobrym stanie, niestety raczej pozamykany
https://www.google.pl/maps/@52.7534797, ... 312!8i6656
viewtopic.php?f=16&t=223&start=250#p230889

Stacja Popowo Kościelne, opuszczone OURW2125, trumienki i rzadkie bardzo OUR 375 - chyba nadal wszystko stoi ;) Fociłem stację, poszukajcie sobie
https://www.google.pl/maps/@52.7189808, ... 312!8i6656

Jeżeli by jechać DK11, zaraz za Rogoźnem przy trasie opuszczony niedokończony garaż? w stanie surowym razem z trumienkami wkoło :)
Spokojna miejscówka pod lasem :)
https://www.google.pl/maps/@52.7261734, ... 312!8i6656

Czerwonak, plac przy pomniku, i nieświecące chyba nigdy ORZ-7, mały minusik dość często tam policja sobie stoi i łapie na 50
https://www.google.pl/maps/@52.4655937, ... 312!8i6656

Poznań Naramowice opuszczone łyżki i trumienki
https://www.google.pl/maps/@52.4455008, ... 312!8i6656

Dobra więcej już mi się nie chce, jutro może ogarnę jeszcze trochę miejsc z Poznania ;)
Utilizer

Postprzez MRP200 » 2 sierpnia 2016, 20:39

Z małym wyjątkiem. Opraw na nieczynnej stacji Popowo Kościelne już nie ma. Ale możecie spróbować odpalić OURW na nieczynnym przejeździe kolejowym w Mieścisku. No i nieczynna stacja Żnin, ale to dość daleko i raczej nie po drodze.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Utilizer » 2 sierpnia 2016, 20:41

:evil: :evil: :evil:

No możemy, ale jak dla mnie lepiej spróbować coś innego odpalić niż to co już Marek odpalałeś ;)
Utilizer

Postprzez MRP200 » 2 sierpnia 2016, 20:51

Tyle, że Ja w tym czasie będę na zlocie astronomicznym. Do niedzieli. Chyba, że pogoda wybitnie nie dopisze (oby nie było rocznicy, 10 lat temu był wybitnie deszczowy zlot), to może do Was dołączę.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video