Dzięki
Tutaj jeszcze kilka przykładów oprawek lub mini instalacji, które zrobiłem

Na początek doświetlenie biurka - są to dwie oprawy 2x4W. Jedną z nich zrobiłem na wzór klasycznej oprawy BN z gniazdkami po bokach, a drugą z układem na kształt antystroboskopowego. W obu oprawkach świetlówki odpalają klasycznie bimetalem.
Akurat te oprawki zamontowałem pod koniec kwietnia, jak robiłem niewielkie przemeblowanie i od tego czasu rurki Narva jeszcze nie zdążyły się zużyć. Na początek BN:

(ten żółty kabel to internetowy, doprowadzony do dekodera na półce pod TV - kabel zasilający jest schowany w korytku)
Widok na nadruk na świetlówce oraz kropkę tak klasyczną dla starych świetlówek T12. W tych Narvach z tej serii, okopcenia powstawały bardzo szybko i łatwo, ale jednocześnie te rurki mimo deklarowanej barwy 760, świecą naprawdę dobrze i ich barwa rzeczywiście robi wrażenie odrobinę cieplejszej od 765, przypomina nieco barwę rur 865.

Druga oprawa 2x4W pracuje w układzie analogicznym do standardowych układów antystroboskopowych

Jedna świetlówka pracuje na dławiku (schowanym za szafką), a druga na układzie RC. Podobnie jak w przypadku lampki imitującej BN, obie świetlówki pracują na starterkach bimetalicznych (miniaturki pozyskane z PL-S, schowane w obudowie).

Dolna świetlówka pracuje na dławiku i widać, że ma na końcówkach większe okopcenia - szczególnie na końcówce od strony nadruku. W Narvach z serii, z której są te rurki, okopcenia powstawały bardzo szybko i łatwo, wyglądając jak w klasycznych rurach T12