Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez bartek380V » 24 sierpnia 2016, 20:53

A czy ktos wie jak działa zarówka na komary ? Otóż pewnego dnia w hipermarkecie znalalzlem żarówke na komary. Okazało się ze to jest zwykła zółta żarówka . Wnioskuje ze ta wabi komary ale co dalej ? A jesli odstrasza to w jaki sposób ? Jakiś rezonans żarnika ? CO do szerszeni to ostatnio odpaliłem sobie na zewnatrz rtęciówkę 80W to za 5 minut były 2 szerszenie :oops: :oops: :oops: Musiałem zgasić lampę i wtedy uciekły.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Farel03 » 24 sierpnia 2016, 22:15

@bartek380V

Być może ta żarówka jest typowych chwytem marketingowym ?
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez Lampka » 24 sierpnia 2016, 22:30

Tego typu żarówki są produkowane od lat. Raz, będąc w Grecji na wakacjach spotkałem nawet kompakta z takim żółtym kloszem (którą z reszta kupiłem na pamiątkę) ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez litak1 » 25 sierpnia 2016, 19:59

http://olx.pl/oferta/zarowka-philips-bu ... a9c3e14cf9
O tu taka żarówka
Producent jednak pisze, że jest to żarówka przeciw owadom (komarom) i że o połowę mniej je przyciąga, czyli działa na odwrotnej zasadzie niż lampy fluorescencyjne UVA w zwykłych pułapkach rażących ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Elektroservice » 9 września 2016, 18:43

A ja mam takie pytanie: jak zmusić 2 zasilacze ATX do jednoczesnego załączania się?
Ostatnio reanimowałem blaszaka w którym spuchły kondensatory na płycie głównej i byłem zmuszony wymienić zasilacz (Codegen 300W - to on spowodował awarię kondensatorów, napięcie linii 12V wahało się w granicach 14,4-14,8V a linii 5V nawet nie mierzyłem). Oryginalny był 300W a ja miałem do dyspozycji tylko 2 identyczne zasilacze 165W każdy (solidna konstrukcja, trzymają napięcia w normie) i zmusiłem je do "pracy równoległej" tzn jeden zasila płytę główną oraz chłodzenie, z kolei drugi wszystkie napędy. Póki co w tym który zasila napędy zwarłem przewody zielony z czarnym we wtyku ATX i odpalam go po prostu podaniem napięcia sieciowego a drugi odpala się normalnie przez przycisk na obudowie komputera. Całość działa bez zarzutu i drugi zasilacz jest solidnie zamocowany więc nie sprawie problemów tylko uciążliwe jest załączanie ich oddzielnie przy czym należy pamiętać o kolejności :twisted:
Wpadłem na pomysł aby do załączania tego co zasila napędy wykorzystać przekaźnik zwierający przewody zielony z niebieskim we wtyku ATX a sam przekaźnik zasilić z ATXa który zasila płytę główną i jest odpalany przyciskiem na panelu komputera. Teoretycznie takie rozwiązanie będzie działać jednak obawiam się, czy przekaźnik nie będzie powodował jakichś przepięć które mogą zaszkodzić podzespołom komputera, czy moje obawy są uzasadnione, czy nic takiego się nie stanie ?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 9 września 2016, 18:44

Połącz ze sobą zielone i po jednym czarnym(ale jeśli są równolegle to nawet już nie trzeba :) ), to powinno załatwić sprawę :)
Ps. Jeśli boisz się o przepięcia to warto pomyśleć nad tyrystorem, lub tranzystorem :P
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Elektroservice » 9 września 2016, 18:48

Masa ma kontakt tylko przez obudowę, nie łączyłem linii zasilających ze sobą.
Czyli połączenie zielonych przewodów obu zasilaczy zapewni równoległy start?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 9 września 2016, 19:29

Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez MRP200 » 9 września 2016, 19:30

Jeżeli zastosujesz przekaźnik zasilany napięciem stałym, to do uzwojenia podłączasz najzwyklejszą diodę prostowniczą, ale spolaryzowaną zaporowo. To sprawdzone i powszechnie stosowane rozwiązanie.
W starym blaszaku miałem kiedyś modem do linii telefonicznej, który miał na płycie przekaźniki, i nic się nie działo.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez MercuryFenix » 9 września 2016, 19:38

Tak, ale sprawdź to najpierw na sucho, czy wszystko zadziała :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic