Elektroservice napisał(a):A ja mam takie pytanie: posiadam radio podobne do tego: http://www.hifisoundconnection.com/1997 ... ayer-Radio z tym, że bez CD i niestety mam z nim kilka problemów - radio słabo odbiera, czasem działa OK, niestety jednak większość czasu nie działa prawidłowo. Zauważyłem też, że pokrętło głośności (nie jest to typowy potencjometr bo kręci się w nieskończoność) nie zawsze działa, czasem trzeba się sporo nakręcić aby "załapało". Kolejnym problemem jest trzeszczący potencjometr balansu i nie zawsze działające niektóre z klawiszy. Spotkał się już ktoś z podobnym problemem w oryginalnych radiach Chryslera? Czy jest to uszkodzenie procesora czy po prostu brudne styki w przyciskach itp?
Fajnie by było gdyby udało się naprawić to radio, bo jak już działa prawidłowo, to gra naprawdę fajnie i w Chryslerach radia europejskiego standardu 1DIN nie wyglądają za dobrze
Na początek popatrz dokładnie czy nie masz zimnych lutów. Scalaki SMD najlepiej od razu przelutuj używając do tego odpowiedniego topnika. Ten kręcący się w kółko potencjometr (zwany enkoderem) spróbuj wyczyścić preparatem KONTAKT S. Jeżeli nie pomoże to tylko wymiana, na szczęście są dostępne. Pozostałe styki również nim potraktuj. Potencjometr balansu najlepiej wyczyścić KONTAKTEM PR.
Środek ten doskonale czyści potencjometry nie niszcząc ich warstwy węglowej.