W wyszukiwarce znalazłem zdjęcie z 2018 przedstawiające dokładnie te same kwiaty:
WOS60 napisał(a):Zdjęcie łyżek (NRD-owskich lub węgierskich) na kwiatach w Berlinie. Jakość mizerna, ponieważ zdjęcie było robione telefonem z jadącego autokaru.

Jak byłem tydzień temu w Berlinie to tylko ten jeden kwiat miał łyżki, stały tam jeszcze dwa kolejne, ale zamiast łych miały Siteco SR.
Myślę, że dni tego kwiata są jednak policzone. W tamtych okolicach jeszcze niedawno była cała masa łych, a teraz zostały ledwie pojedyncze sztuki.
Ogólnie to przerabiane klasyki na głównych arteriach mają sodę (choć widziałem też w bocznej uliczce łychy 2x125W które widziałem tylko za dnia więc nie wiem jak świecą teraz nocą, ale kilka lat temu świeciły jeszcze rtęciowo) i już ją miały od dawna. Te łychy na tych zdjęciach były rtęciowe i mnie się zdaje, że chyba nawet miały rtęć 1000W, ale to musiałby potwierdzić ktoś bardziej obeznany w temacie. Jednolampowe w tym rozmiarze były produkowane tylko na rtęć 1000W. Mające identyczne wymiary wersje dwulampowe były produkowane dla kombinacji rtęciowej 2x250W, lecz w odróżnieniu od jednolampowych, to dwulampowe doczekały się też fabrycznych wersji na dwie sodówki 175W lub 250W (były na terenie NRD sodówki o unikalnej mocy 175W nie występujące gdzie indziej). Wśród jednolampowych na rtęć 250W i 400W to oba warianty miały swoje własne ciut mniejsze rozmiary.