Whites86 napisał(a):umnie tez sa takie mocowania na murach ktore pozostaly po starych skrzynkach pocztowych i wyglada to tak samo wiec drogi Cieszynie chyba to niejest slad po windkach
Wawer - Konspiracyjna organizacja młodzieżowa, założona przez Aleksandra Kamińskiego ["Dąbrowski"] na początku 1940 w Warszawie, podporządkowana Komendzie Głównej Związku Walki Zbrojnej. Stawiała sobie za cel podtrzymywanie na duchu ludności stolicy przez prowadzenie propagandy antyhitlerowskiej i zwalczanie propagandy niemieckiej. Nazwę przyjęła od miejsca egzekucji dokonanej 26/27 grudnia 1939 na 107 Polakach w podwarszawskim Wawrze.
W 1941 połączyła się z konspiracyjną organizacją młodzieżową "Palmiry" o podobnym profilu zadań. Po połączeniu przyjęto wspólną nazwę "Wawer-Palmiry".
Satyra i warszawski humor były bronią, której Niemcy obawiali się nie mniej niż polskich Stenów i Visów.
Dzięki akcjom propagandowym "Wawra" nie zanikał duch narodu, a ciężar okupacyjnej codzienności stawał się jakby łatwiejszy do zniesienia
przez Whites86 27 lipca 2008, 01:34
cieszyn jak myslisz czy to slady po przewieszkach ?? :>
przez Edziu 28 sierpnia 2008, 17:33
A to przewieszki z Inowrocławia, będąc na starówce tego miasta tak sobie popatrzałem na mury, i pomyślałem o naszym cieszynku, nie wiem czy są to dokładnie pozostałości po tych mechanizmach, ale znalazłem jakieś kółka, chaczyki, druciki...
Na Twoim zdjęciu wygląda to tak samo. Jest też śruba rzymska, jest kółko, szafa gra, krzesła tańczą, cieszyn się cieszy - STOP!
Takie elementy kiedyś stosowano, choć nigdy dotąd go nie widziałem, miałeś szczęście Edziu - WIELKIE DZIĘKI za pamięć o cieszynie-windkarzu
Edziu napisał(a):Na Twoim zdjęciu wygląda to tak samo. Jest też śruba rzymska, jest kółko, szafa gra, krzesła tańczą, cieszyn się cieszy - STOP!
Takie elementy kiedyś stosowano, choć nigdy dotąd go nie widziałem, miałeś szczęście Edziu - WIELKIE DZIĘKI za pamięć o cieszynie-windkarzu
Fajnie że uchwyciłem pozostałości po windkach, teraz jak jestem w jakimś nowym mieście zwracam uwagę na jakieś chaczyki, druciki na murach. Swoją drogą dodam że w Inowrocławiu jest jeszcze wiele takiego typu elementów na starówce, lecz ciężko znaleźć coś na dole, bo tam są te kamienice odremontowane, ale spora ilość kamienic ma dość starą elewację, i są tam różne pozostałości, (między innymi po starej linii tramwajowej) krórą zlikwidowano gdzieś 50lat temu.
Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość