Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez Whites86 » 2 lipca 2008, 18:04

umnie tez sa takie mocowania na murach ktore pozostaly po starych skrzynkach pocztowych i wyglada to tak samo wiec drogi Cieszynie chyba to niejest slad po windkach
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 2 lipca 2008, 23:25

Whites86 napisał(a):umnie tez sa takie mocowania na murach ktore pozostaly po starych skrzynkach pocztowych i wyglada to tak samo wiec drogi Cieszynie chyba to niejest slad po windkach

No tak :( :cry:

Tak myślałem, ale dałem Wam te foty do weryfikacji, nawet mi się zdawało, że na tym wisiały . . . kosze na śmieci
Ale skrzynki pocztowe bardziej pasują

Szkoda :x
Było tak blisko . . .
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 12 lipca 2008, 21:10

Podczas wojny organizacja sabotażowa postanowiła zakpić z Hitlera, więc opuszczono oprawę z pastorału (widać to na filmie - widać oprawę na choodniku i otwarta komorę windki!) a na jej miejsce wciągnięto kukłę tego niemieckiego potwora.

Można to zobaczyć na filmie konspiracyjnym: (Kadr ok. 02:25:44 )

http://resources.ushmm.org/film/display/main.php?search=simple&dquery=Destruction+of+Warsaw%2C+Poland&cache_file=uia_uqgUkQ&total_recs=73&page_len=25&page=1&rec=1&file_num=1508

próbowałem zrobić screen-shoty ale się nie zapisały jako .jpg

Tak więc mam już drugi epizod z II wojny, gdy pastorał i windka zagrały ważną rolę w ruchu oporu (pierwszy już opisałem, dotyczył zawieszenia polskich flag na szczycie latarń)

Parę słów o tych bohaterskich ludziach:

Wawer - Konspiracyjna organizacja młodzieżowa, założona przez Aleksandra Kamińskiego ["Dąbrowski"] na początku 1940 w Warszawie, podporządkowana Komendzie Głównej Związku Walki Zbrojnej. Stawiała sobie za cel podtrzymywanie na duchu ludności stolicy przez prowadzenie propagandy antyhitlerowskiej i zwalczanie propagandy niemieckiej. Nazwę przyjęła od miejsca egzekucji dokonanej 26/27 grudnia 1939 na 107 Polakach w podwarszawskim Wawrze.

W 1941 połączyła się z konspiracyjną organizacją młodzieżową "Palmiry" o podobnym profilu zadań. Po połączeniu przyjęto wspólną nazwę "Wawer-Palmiry".

Satyra i warszawski humor były bronią, której Niemcy obawiali się nie mniej niż polskich Stenów i Visów.

Dzięki akcjom propagandowym "Wawra" nie zanikał duch narodu, a ciężar okupacyjnej codzienności stawał się jakby łatwiejszy do zniesienia

Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 27 lipca 2008, 00:34

cieszyn jak myslisz czy to slady po przewieszkach ?? :>
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 27 lipca 2008, 17:59

przez Whites86 27 lipca 2008, 01:34

cieszyn jak myslisz czy to slady po przewieszkach ?? :>

Mogę w ciemno stwierdzić, że to są punkty mocowania linek odciągowych dla trakcji tramwajowej!!!
Jest tego w Cieszynie sporo, to taki przegub eleastyczny, może się poruszać w prawo i lewo, jeśli linka odciągowa się tak poruszy (kompensacja drgań oraz zmian długości drutów trakcji w lecie i zimie)

Dzięki za pamięć w sprawie windek :P

Może już nie jestem sam w poszukiwaniu ich historii ? :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Edziu » 28 sierpnia 2008, 16:33

A to przewieszki z Inowrocławia, będąc na starówce tego miasta tak sobie popatrzałem na mury, i pomyślałem o naszym cieszynku, nie wiem czy są to dokładnie pozostałości po tych mechanizmach, ale znalazłem jakieś kółka, chaczyki, druciki...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez neon44 » 28 sierpnia 2008, 19:48

no jestem ciekawy czy cieszyn po tych zdjęciach się odezwie bo od 2 tygodni milczy :roll:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 6 września 2008, 22:30

przez Edziu 28 sierpnia 2008, 17:33

A to przewieszki z Inowrocławia, będąc na starówce tego miasta tak sobie popatrzałem na mury, i pomyślałem o naszym cieszynku, nie wiem czy są to dokładnie pozostałości po tych mechanizmach, ale znalazłem jakieś kółka, chaczyki, druciki...

Więc tak:

Zdecydowana większość tych śladów na murze to dawne mocowania odciągów do trakcji tramwajowej. Takie same są w Cieszynie, Bielsku, Warszawie . . .

Tylko jedno zdjęcie to strzał w dziesiątkę (tak myślę :roll: ):
W1.jpg
W1.jpg (36.39 KiB) Przeglądane 2183 razy

Widać tu element "scalony" bo ma 2 funkcje - mocowanie poziomej liny nośnej przewieszkowej oraz mocowanie kółka prowadzącego linkę idącą od oprawy w dół, wzdłuż elewacji do mechanizmu korbowego.

Widać to na szkicu ze staaaaaaaarej książki:

DSCN4355.JPG
DSCN4355.JPG (203.88 KiB) Przeglądane 2185 razy

Na Twoim zdjęciu wygląda to tak samo. Jest też śruba rzymska, jest kółko, szafa gra, krzesła tańczą, cieszyn się cieszy - STOP!

Takie elementy kiedyś stosowano, choć nigdy dotąd go nie widziałem, miałeś szczęście Edziu - WIELKIE DZIĘKI za pamięć o cieszynie-windkarzu :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Edziu » 7 września 2008, 09:28

Na Twoim zdjęciu wygląda to tak samo. Jest też śruba rzymska, jest kółko, szafa gra, krzesła tańczą, cieszyn się cieszy - STOP!

Takie elementy kiedyś stosowano, choć nigdy dotąd go nie widziałem, miałeś szczęście Edziu - WIELKIE DZIĘKI za pamięć o cieszynie-windkarzu

Fajnie że uchwyciłem pozostałości po windkach, teraz jak jestem w jakimś nowym mieście zwracam uwagę na jakieś chaczyki, druciki na murach. Swoją drogą dodam że w Inowrocławiu jest jeszcze wiele takiego typu elementów na starówce, lecz ciężko znaleźć coś na dole, bo tam są te kamienice odremontowane, ale spora ilość kamienic ma dość starą elewację, i są tam różne pozostałości, (między innymi po starej linii tramwajowej) krórą zlikwidowano gdzieś 50lat temu.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 7 września 2008, 21:31

Edziu napisał(a):

Takie elementy kiedyś stosowano, choć nigdy dotąd go nie widziałem, miałeś szczęście Edziu - WIELKIE DZIĘKI za pamięć o cieszynie-windkarzu

Fajnie że uchwyciłem pozostałości po windkach, teraz jak jestem w jakimś nowym mieście zwracam uwagę na jakieś chaczyki, druciki na murach. Swoją drogą dodam że w Inowrocławiu jest jeszcze wiele takiego typu elementów na starówce, lecz ciężko znaleźć coś na dole, bo tam są te kamienice odremontowane, ale spora ilość kamienic ma dość starą elewację, i są tam różne pozostałości, (między innymi po starej linii tramwajowej) krórą zlikwidowano gdzieś 50lat temu.

To fajnie, że choć jeden z Was podziela moją mechaniczno-windkową pasję, no, Whites też, a może i . . . .?????? Kto wie?
Więc Edziu, głowa do góry! Kiedyś Wam pokazałem, ile przy tej okazji (szukając śladów tego mechanizmu, można znaleźć perełęk architektonicznych !) Najpewniejsze Ślady windek, dla odróżnienia od śladów od starej trakcji tramwajowej, to są te kółka odciągowe, one najdłużej tkwią w murach, nawet po remontach czasem zostają. Bo nie chce się murarzom wyrywac ich z muru, bo robi się dziura, trzeba ją zamurować, a to zajmuje czas i nikomu się nie chce tego robić.

Zapodam tu rewelacyjne odkrycie z Warszawy (ale Fotosik KŁAMIE - wysyłam np. 9 zdjęć, a on mi daje 5 linków ! :evil: :evil: )
Jak to się poprawi, wstawię tu te nowe foty
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny