Nareszcie! Mam namacalny dowód, że w Warszawie były stosowane te
przesympatyczne mechanizmy (wiem, jestem walnięty! ale cóż) pozwalające opuszczać i podnościć oprawy oświetleniowe na lince stalowej
Znalazłem resztki takiej instalacji na ul. Spokojnej (boczna od Okopowej, wjazd od skrzyżowania z małą stacyjką benzynową Orlen)
trzeba dojechać do końca, skręcić w lewo i po lewej stronie stoi duży, piękny zabytkowy budynek z cegły. Mieści się tam Akademia SZtuk Pięknych
Na elewacji widać rurki, w których szła linka od windki do oprawy. Sama windka była przymocowana do ściany tuż pod tą rurką. U góry jest zdobiony wysięgnik z miejscem na powieszenie oprawy oświetleniowej, a poniżej z muru wystaje kółko odciągowe, tak charakterystyczne dla tej instalacji wciągarkowej. Taki sam lub podobny element typu wysięgnik z kółkiem jest zdaje się na ul. Bema, ale muszę to sprawdzić!
Zauważcie, że z muru wystaje też
kolanko porcelitowe, z którego szło zasilanie do oprawy!
Aha, na końcu wysięgnika było też kółko na linkę, ale juz go tam nie ma
MAM PROŚBĘ: - czy ktoś z Was ma jakieś stare zdjęcia ul. Spokojnej? Apel nie tylko do forumowiczów, ale także do Gości
Lub link do starych warszawskich ulic ???
Chciałbym bowiem zobaczyć, jak to tam kiedyś wyglądało, jaka oprawa tam wisiała i świeciła, jak wyglądal sam mechanizm korbowy zamontowany tuż nad ziemią na elewacji . . . .
Kilka refleksji:
Początki tych mechanizmów korbowych to lata 1900, gdy zaczęto stosować lampy łukowe. One wymuszały częstą konserwację, regulację elektrod, a więc częstą potrzebę zdejmowania, czyszczenia i zakładania opraw. Wtedy właśnie ktoś wpadł na genialny sposób, żeby użyć wciągarki, linki i kołowrotka- proste, nie?
To oznacza, że są to prawdziwe zabytki, tak?
Co więcej, istniały też dwukorbowe mechanizmy. Pomiędzy 2-ma torowiskami tramwajowymi stał np. na środku słup kratownicowy, a u góry była oprawa. Wiem, że jedną korbą przesuwało się oprawę na bok, czy jakoś tak, a drugą kręciło się w celu opuszczenia oprawy. To by była sensacja znaleźć dziś taki mechanizm !!!!!

- słyszał ktoś o tym ???
A teraz już fotki z mojej gablotki

A co to! Windka przybyła specjalnie dla cieszyna ??? Fajnie!

- DSCN7782.jpg (59.62 KiB) Przeglądane 1741 razy

u u u